Witam posiadam abonament w play z internetem pakietem danych 1GB lub 2GB.
Niedawno zepsuł mi się internet osobisty w domu, obecnie korzystam z internetu z telefonu, poprzez router wifi i teraz moje pytanie, czy jeśli korzystam z tego internetu na laptopie, to w jaki sposób kończy mi się pakiet danych tzn. jak dokładniej to ddziała, jeśli powiedzmy wejdę na onet lub interię to ileś kb? mi wykorzysta, ile jeśli obejrzę coś na youtubie?, a ile jeśli ściągnę jakiś plik np. 5 MB?
Strona 1 z 1
Internet play
Napisano 10 February 2012 - 01:07
Primo- zastanów się dobrze albo sprawdź z jakiej oferty korzystasz i czy pakiet, który masz w abonamencie posiada tzw. lejek. Druga sprawa; tak oczywiście możesz korzystać z internetu Play udostępniając go z telefonu na laptop, ale pamiętać należy, że każda transmisja danych jest odejmowana z pakietu, który masz w abonamencie, więc wejście na stronę lub ściągnięcie pliku pomniejsza ten pakiet. W ogóle , przy internecie mobilnym musimy pamiętać o tym jaki mamy pakiet 1,2...5 GB, bo ulega on zużyciu, kiedy z niego korzystamy ( czego nie ma w dostępie stacjonarnym, bo tam różnica jest tylko w parametrach łącza i ilości Mb/s). Warto mieć w necie mobilnym wyżej wspomniany "lejek" czyli ograniczenie prędkości transmisji po wykorzystaniu pakietu, bo w ten sposób chronimy się przed nieoczekiwanym wysokim rachunkiem a zdarzają się oferty, które nie posiadają tego zabezpieczenia i wtedy internet działa dalej po wykorzystaniu pakietu, ale płacimy za niego standardową stawkę i przestaje być wesoło, bo za 400-500 MB możemy zapłacić więcej niż 1000 zł dodatkowo. Jeżeli Twój telefon działa na systemie Android to ten 1GB danych + udostępnianie netu na laptopa wcale na długo nie wystarczy ( biorąc pod uwagę, że część transferu wykorzysta telefon, który bez przerwy samoczynnie coś tam sobie aktualizuje). Najlepiej kontrolować ile nam jeszcze zostało do wykorzystania na Play24, po zakończonej sesji.
Strona 1 z 1

Logowanie