Jak rozumiem, na forum użytkowników Play mogę pytać jedynie o tą sieć, ale tak drobnym druczkiem gdyby ktoś znał inne opcje to byłbym bardzo wdzięczny.
Wybaczcie, że tą cześć postu w większości skopiuję ze swojego posta z innego forum gdzie wystarczającej odpowiedzi nie uzyskałem, ale nie widzę większego sensu przepisywania tego samego innymi słowami, tym bardziej, że chciałbym dodac parę pytań odnośnie oferty Play.
Najbardziej interesowałaby mnie opcja Mix lub Pre-Paid, abonament niechętnie choć nie mówię nie ...
Kwota na jaką sobie mogę miesięcznie pozwolić to ok. 50 - 60 zł, wiadomo, że przy ofercie MIX, każde ucięcie z tej kwoty da szybszą możliwość zakończenia umowy ... MIX odpowiadał by mi również z tego powodu, że zdażają się miesiące kiedy na usługi telekomunikacyjne wydaję 100 - 200 zł, i w przeciwieństwie do abonamentu każdy taki wybryk przybliżałby mnie do zakończenia umowy i wybrania nowej, na lepszych warunkach ...
Na czym mi zależy ... Przede wszystkim na ogromnej elastyczności oferty, zdarza się, że jednego miesiąca potrzebuje wysłać 3000 - 4000 sms, a drugiego zamknę się w 10.
Są dni, w których potrzebuję 60 - 100 minut, rozmów, a czasem przez cały miesiąc wystarczy mi ich 15 ... z internetem jest podobnie, są miesiące gdy 1GB to było dużo za mało, a i są takie w których zamykałem się w 50 MB ... Powiedzmy, że jeśli chodzi o internet wystarczy ok. 100 MB, aktualizację zaspokoje w pełni przez WiFi ...
Domyślam się, że pogodzenie tego wszystkiego w jednej ofercie i to za taką kwotę jest wręcz niemożliwe, dlatego prosiłbym o coś zbliżonego do tego co potrzebuję ...
Aktualnie używam
- Play Lubię To, gdzie mam pakiet 600 sms za 6 zł, nielimitowane rozmowy z Play za 10 / msc, i spore pakiety przy każdym doładowaniu,
- Orange, gdzie mam za 10 zł pakiet 1000 sms, poza tym karta jest nastawiona tylko na odbieranie ew. w przypadku niedoboru internetu w Play, na jego uzupełnienie
- Era Mix, gdzie karta również służy jedynie do rozmów / sms z T-M ( kartę mam doładowana na rok w przód, gdzie już się praktycznie kończy umowa )
Nie ukrywam, że taka ilość numerów jest uciążliwa, tym bardziej, że używanie 3 telefonów też do najprzyjemniejszych nie należy.
Rozważałem też opcję Heyah, gdzie mam darmowe sms w sieci i 1000 sms za 10 zł / 30 dni poza nią. Czy te 1000 sms ubywa również gdy wysyłamy sms do Heyah ( tak jest w innych sieciach, że najpierw lecą sms z pakietu, a dopiero później liczą te darmowe ... ) ?
Mam dobrego znajomego z firmą, ale nie wiem jak to działa i czy da się ( i czy to legalne ) wziąć umowę na mnie, przez jego firmę ... W tym wypadku by chyba było dużo taniej ?
Odnośnie pytań, dla lepszej czytelności oznacze je numerkami.
1. Czy jest możliwość wyłączenia odgórnego łącznia się z 2 z 3 sieci? Chcę używać zasięgu jedynie jednej z dostępnych sieci gdyż nawet jeśli ustawię, żeby telefon łączył się z Orange, po chwilowym zgubieniu zasięgu znów zaczyna pływać po zasięgu wszystkich trzech co dla mnie oznacza tyle, że zasięgu tak jakbym nie miał wcale, gdyż co chwilę go tracę. Nawet jeśli jest możliwość połączenia się z UMTS Orange/Plus to telefon na siłę próbuje łaczenia z 1-2 kreskami zasięgu GSM Play, więc chciałbym jakoś odgórnie - po stronie operatora to wyłączyć.
2. Czy pakiety SMS dostępne w Play MIXtura, po wykorzystaniu się wyłaczają, czy okres 30 dni jest liczony nadal? W normalnym rozumowaniu chodzi mi o to, że jeśli wykupię pakie 300 sms za 6 zł ważny 30 dni to czy po wykorzystaniu 300 sms będę miał możliwość kupna kolejnego pakietu, czy będe musiał poczekać do następnego okresu 30 dni? Czy kupowanie kilku pakietów jak np. we wszystkich innych ofertach w3 jest możliwe w którejś z ofert Play?
3. Czy pakiet w ofercie abonamentowej, np. niieograniczonych rozmów do Play, kwota 10 zł jest mi pobierana ze środków, którę dostaję w ramach abonamentu, czy też miesięczna kwota abonamentu jest powiększona o te 10 zł?
4. Czy przechodząc z EraFun ( MIX na czas ) do Play otrzymam ofertę superMNP, czy też będe liczony jak zwykła osoba przenosząca się w systemie pre-paid ?
5. Czy istnieje nadal oferta abonamentu na czas nieokreślony tj. bez tel itp, która kiedyś w Play istniała? Czy w takim wypadku jeśli dobrzę rozumiem, wybiorę tą ofertę, po czym po miesiącu z niej zrezygnuję to gdybym jednak nie chciał z niej rezygnować po np. rozmowie z BOA to otrzymam ofertę RePlay ?
6. Czy telefon Se Xperia Mini Pro oraz HTC Sensation są dostępne w ofercie Mixtura? Czy Play kiedykolwiek ujawniał jakieś informacje na temat przyszłości i ewentualnej dostępności w swojej ofercie telefonu Xperia Pro ?
7. Czy Play w tym roku będzie udostępniać jakąś ofertę z okazji urodzin ?
8. Czy posiadając ofertę EraFun w T-Mobile, która jest opłacona do końca roku, a samo zobowiązanie wazności konta mam do grudnia, to czy przenosząc sie do Play będę mógł wziąć abonament / Mix na tą kartę rozpoczynająć od dnia w którym umowę zawrę tj. czy umowa abonamentowa będzie liczona od momentu zawarcia umowy, czy od momentu zakończenia zobowiązania wobec T-Mobile ?
9. Czy jeśli moja sytuacja w TM wygląda tak jak opisałem, tj. konto ma ważność do końca roku, kiedy umowa opiewa na okres do 12.12.2012, to czy mogę już rozwiązać daną umowę i wziąć następną, szczerze mówiąc szkoda mi tego numeru, a sama oferta, którą oferuje mi T-Mobile na dziś dzień jest wręcz komiczna ?
Gdybym miał jakieś jeszcze pytania dorzucę je w postach niżej.
Z góry dziekuję za każdą pomoc
Pozdrawiam

Logowanie