Strona 1 z 1
Taryfa lubię to.
Napisano 08 February 2012 - 10:28
To pobierana jest opłata/ transfer za ten upload czy to dalej jest komponent własny portalu Facebook ?
Nie pracuje w konkurencyjnej firmie.
Piszę tak jak jest i co mi nie podoba się w PLAY. Że Ty dajesz kopać się w dupę za to, że masz 29gr/min to już Twoja sprawa.
Piszę tak jak jest i co mi nie podoba się w PLAY. Że Ty dajesz kopać się w dupę za to, że masz 29gr/min to już Twoja sprawa.
Napisano 10 February 2012 - 12:47
U mnie jest chyba coś nie tak z tym darmowym facebookiem.
Przykład z dzisiaj:
- Facebook (android, oryginalna aplikacja) - transfer 1013,7kb
- OS Android - 147,7 kb
- Usługi Google - 3,7kb
Łącznie wykorzystano w tej sesji 1166kb. Billing w play - łącznie 1150kb wykorzystano, więc wszystko jak najbardziej OK, ale teraz jak wygląda transfer darmowy do płatnego? 488 kb za darmo i 662 kb płatne.
W aplikacji facebook była przeglądana tylko tablica i zdjęcia z albumów. Żadnego wchodzenia na linki (było by to wykazane także na sceenach). Wszystko zgodnie z regulaminem, a pomimo tego i tak połowa transferu była "płatna" (z pakietu).
Dlaczego tak jest?

Przykład z dzisiaj:
- Facebook (android, oryginalna aplikacja) - transfer 1013,7kb
- OS Android - 147,7 kb
- Usługi Google - 3,7kb
Łącznie wykorzystano w tej sesji 1166kb. Billing w play - łącznie 1150kb wykorzystano, więc wszystko jak najbardziej OK, ale teraz jak wygląda transfer darmowy do płatnego? 488 kb za darmo i 662 kb płatne.
W aplikacji facebook była przeglądana tylko tablica i zdjęcia z albumów. Żadnego wchodzenia na linki (było by to wykazane także na sceenach). Wszystko zgodnie z regulaminem, a pomimo tego i tak połowa transferu była "płatna" (z pakietu).
Dlaczego tak jest?

Napisano 10 February 2012 - 13:11
A co ci pokazuje w szczegółach tych połączeń (tam gdzie masz lupę i "Szukaj")?
Nie traktowałabym tych opisów tak dosłownie, w ogóle zobacz na czas, to jest jedno i to samo połączenie.
W każdym razie mi mój Play Online też tak rozpisuje, na "transmisję danych strefa Play" i "darmową transmisję danych" i oba są jako darmowe i tez mają parami ten sam czas połączenia.
Nie traktowałabym tych opisów tak dosłownie, w ogóle zobacz na czas, to jest jedno i to samo połączenie.
W każdym razie mi mój Play Online też tak rozpisuje, na "transmisję danych strefa Play" i "darmową transmisję danych" i oba są jako darmowe i tez mają parami ten sam czas połączenia.
Napisano 10 February 2012 - 13:43
W szczegółach (lupce) mam do tego darmowego połączenia - "połączenie bezpłatne", a do tego płatnego "Pr. MB" co oznacza, że odliczyli mi transfer z promocyjnego pakietu danych. Połączenia są równoległe i to się zgadza, bo część "zjadł" system android (poczta, pogoda, itp.), ale był to niewielki udział, natomiast główną część wykorzystał facebook, który nie był do końca darmowy. Niestety billing nie kłamie, bo zniknęło mi właśnie z pakietu 700kb.
Napisano 10 February 2012 - 19:50
Jeszcze mam pytanie czy przy zmianie trayfy trace pieniadze ? ? Jak to jest bo kiedys w simplusie stracilem 50 zł bo zmieniałem własnie taryfy ...
Napisano 10 February 2012 - 20:13
Kasy się nie traci ani tej z konta głównego ani promocyjnego. Stracisz pakiety smsów, minut, usługę zbieraj minuty itp. Dostałem taką odpowiedź na moje zgłoszenie o problemie rozliczania fb.
Szanowny Panie,
w odpowiedzi informuję, że po analizie Pana konta nie stwierdziłam żadnych nieprawidłowości. Na Pana numerze 48790XXXXXX aktywna jest oferta „Lubię to!”. W ramach w/w oferty ma Pan nieograniczony dostęp do portalu społecznościowego Facebook. W historii połączeń połączenia internetowe właśnie z tymi portalami rejestrowane są jako „Darmowa transmisja danych”.
Proszę jednak pamiętać, iż korzystanie z aplikacji Facebook jest darmowe w ramach komponentów własnych tego portalu. Wszelkie aplikacje, zdjęcia, bądź filmy są załącznikami do stron zewnętrznych, czyli nie są kompatybilną częścią strony. W związku z czym transfer potrzebny do odebrania danego pliku jest płatny bądź rozliczany w ramach promocyjnych MB.
Wychodzi na to, że darmowy jest tylko facebook pod postacią tekstu, czyli cała darmowość, to pic na wodę jeśli nawet nie mogę obejrzeć zdjęcia z czyjegoś albumu.
Szanowny Panie,
w odpowiedzi informuję, że po analizie Pana konta nie stwierdziłam żadnych nieprawidłowości. Na Pana numerze 48790XXXXXX aktywna jest oferta „Lubię to!”. W ramach w/w oferty ma Pan nieograniczony dostęp do portalu społecznościowego Facebook. W historii połączeń połączenia internetowe właśnie z tymi portalami rejestrowane są jako „Darmowa transmisja danych”.
Proszę jednak pamiętać, iż korzystanie z aplikacji Facebook jest darmowe w ramach komponentów własnych tego portalu. Wszelkie aplikacje, zdjęcia, bądź filmy są załącznikami do stron zewnętrznych, czyli nie są kompatybilną częścią strony. W związku z czym transfer potrzebny do odebrania danego pliku jest płatny bądź rozliczany w ramach promocyjnych MB.
Wychodzi na to, że darmowy jest tylko facebook pod postacią tekstu, czyli cała darmowość, to pic na wodę jeśli nawet nie mogę obejrzeć zdjęcia z czyjegoś albumu.
Napisano 10 February 2012 - 20:28
To znaczy ze jak ktos umiescił filmik yotube i jak mi go pokazuje to znaczy ze to jest platna tresc ?
Nawet jak nie odtworze tego filmiku ? Tylko za ikonke i juz pobiera poza darmowym transferem z face ?
Nawet jak nie odtworze tego filmiku ? Tylko za ikonke i juz pobiera poza darmowym transferem z face ?
Napisano 11 February 2012 - 15:23
Wczoraj odkryłem, że jeśli wchodzi się przez przeglądarkę w telefonie, a nie przez aplikację facebook, to Play rozlicza wszystko prawidłowo. Jest jednak jedna ważna rzecz, trzeba wyłączyć SSL w facebooku. Można dzięki temu oglądać zdjęcia, komentować, pisać wiadomości i za nic się nie płaci. Wszystko fajnie, tylko play powinien ostrzec posiadaczy smartfonów, że nie powinni korzystać z oryginalnie wgranej aplikacji :/ Ogólnie strona nie różni się za bardzo od wersji androidowej, ale jest trochę mniej wygodna.
Strona 1 z 1

Logowanie