Witajcie!
W spółce cywilnej zmieniono skład osobowy. W miejsce jednego wspólnika, wszedł do firmy inny. Stary wspólnik chce przenieść numer na swoją inną firmę. W salonie niedaleko jego miejsca zamieszkania powiedzuano mu, że jest to możliwe tylko i wyłącznie w obecności zarządcy numeru (przedstawiciela mojej firmy lub mnie osobiście) i przedstawieciela cesjobiorcy (lub jego osobiście).
Ponieważ mieszkamy daleko od siebie, postanowiłem zadzwonić na infolinie i zweryfikować informację z Punktu. Rzeczywiście powiedziano mi, że otrzymane informacje są prawidłowe, ale można to obejść, upoważniając byłego wspólnika do zarządzania kontem firmowym w PLAY. Polecono mi napisanie upoważnien dającego dostęp do zmian na koncie i złożenie go w dowolnym punkcie. Po tym zdarzeniu wspólnik miał mieć możliwość przeniesienie numeru bez mojej obecności - widniałby w systemie jako osoba decyzyjna do wszelkich operacji.
Na wszelki wypadek napisałem do punktu, w którym zamierzałem złożyć pełnomocnictwo. W pierwszej odpowiedzi udzielono mi informacji, że muszę być ze wspólnikiem jednocześnie. Po zasugerowaniu, że udostępnienie praw do zarządzania kontem powinno rozwiązać problem, otrzymałem mail, w którym poproszono mnie o napisanie i złożenie takiego upoważnienia.
Napisałem i pojechałem do Play.
W punkcie powiedziano mi, że rzeczywiście takie upoważnienie wystarczy, pracownik opieczętował i podpisał kopię, jak również załączył do pisma kopię mojego dow.os. To było rano.
Wieczorem były wspólnik przyjechał do punktu w którym złożyłem w.w. pismo. Jechał ponad 50km, ale uznał, że załatwienie wszystkiego w jednym miejscu przyspieszy sprawę. Mylił się jednk. Na miejscu była już inna zmiana i powiedziano wspólnikowi, że nie może przenieść numeru na inną firmę. Powiedziano też, że złożone wcześniej przeze mnie upoważnienie jest nieważne, bo byli wspólnicy muszą razem przenieść numer.
Jak zatem jest? Jak przekonać pracownika, że upoważnienie wystarczy skoro upoważniona osoba ma pełny dostęp do konta PLAY?
Druga kwestia. Czy dokonanie cesji jest jednoznaczne ze zbyciem praw cejodawcy do aparatu i nabyciem tych praw przez cejobiorcę?
Jeśli tak to czy powinienem zwrócić uwagę na jakiś zapis w umowie, stanowiący o tym fakcie? Czy taki zapis jest w standardowej cesji?
Strona 1 z 1
Cecja numeru należącego do s.c. na inny podmiot. Problem?
Strona 1 z 1

Logowanie