Mój Play: Ulga podatkowa na pakiet i-netowy - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ulga podatkowa na pakiet i-netowy jak rozliczyć?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   majki84 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Mon, 09 Jan 12
  • Miejscowość:Szczcin
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Nokia N8
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 09 January 2012 - 12:57

Witam.

Istnieje możliwość rozliczenia ulgi podatkowej za internet w urządzeniu mobilnym. Trzeba tylko udokumentować poniesione koszty na internet (nie musi być to faktura!). Jak udokumentować koszty wykupienia pakietów internetowych w play fresh (taryfa "darmowe rozmowy w play"). Wykupuję sobie co miesiąc różne pakiety zależnie od potrzeb (raz jest to pakiet 200MB a raz np. 1GB za 25 zł).

Pytanie brzmi:
1) gdzie i jak załatwić potwierdzenie poniesionych kosztów na zakup pakietowych internetowych żeby można je było odliczyć od dochodów za rok podatkowy 2011?
2) czy jest w ogóle możliwe takie odliczenie (na 99% jestem pewny że tak)?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188
  • Rejestracja Sat, 05 Nov 11
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Inna
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 09 January 2012 - 15:59

Zdaje się że w tym roku pozwolili mobilny na umowę. Słyszałam też coś o tym, że nie musi być na umowę, tylko może być na kartę, ale myślałam, że chodzi tylko o taką stricte ofertę internetu na kartę, a nie pakiety wykupowane w komórce.
Edit: chyba się myliłam, obejrzyj sobie np. tę stronę Zmiany w stosowaniu ulgi w 2011
tylko tak myślę, że za wystawienie jakichś papierów na te Twoje pakiety we freshu Play sobie policzy mniej więcej tyle, ile zaoszczędzisz na tej uldze.

W każdym razie ja dodam swoje pytanie: czy ktoś się orientuje, w jakim stopniu odlicza się od podatku fakturę, skoro jest za okres rozliczeniowy nie pokrywający się z końcem roku? Powinno się fakturę za okres grudzień - styczeń rozliczyć na dni, tak jak to robi Play na początku umowy, czy też o możliwości odliczenia faktury decyduje jej data wystawienia / zapłaty ?

jeszcze takie coś tam jest napisane:

Cytat

Nie ma znaczenia, czy faktury, na podstawie których określa się poniesione wydatki dotyczą użytkowania sieci Internet w roku, którego dotyczy zeznanie roczne. Znaczenie ma jedynie to czy wydatki zostały poniesione w tym roku podatkowym (świadczą o tym daty dokonania zapłaty kwot wykazanych w fakturach).

Zasady dokumentowania ulgi

Wydatki poniesione z tytułu użytkowania sieci Internet stanowią ulgę podatkową wówczas, gdy zostały udokumentowane fakturą w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług (art. 26 ust. 7 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym). Nie ma zatem możliwości udokumentowania tych wydatków innymi środkami dowodowymi.

Czyli co, jakbym fakturę wystawioną 20 grudnia zapłaciła do 31 to by się liczyła na tamten rok, a zapłacona w styczniu już nie? A wydatki dokumentuje się fakturą? Z odroczonym terminem płatności? No przecież taka faktura niczego nie dowodzi w dzisiejszych czasach, niewiele osób ma na nich stempelek z poczty, a Play w ogóle rozgraniczył fakturę i druk płatności. Dokumentem potwierdzającym poniesienie wydatku powinien być zlecenie przelewu z banku, a może i potwierdzenie jego wykonania. Te przepisy się kupy nie trzymają! :angry:

EDIT: na innej stronie jest tak: ulga internetowa

Cytat

Aby skorzystać z ulgi podatnik powinien posiadać zarówno fakturę VAT, jaki i potwierdzenie zapłaty. Sama faktura albo samo potwierdzenie zapłaty nie jest wystarczające by skorzystać z ulgi internetowej.

To moją sprawę raczej wyjaśnia.

Czyli powinieneś posiadać na pewno fakturę VAT - czy wystawiają coś takiego na numer pre-paid? Oprócz tego potwierdzenie zapłaty wraz z datami, o ile faktura by tego nie potwierdziła.
0

Strona 1 z 1