Mój brat i jego syn mają Nokie C5 w Playu, jak to większość klientów Playa używają telefony ustawione na automacie ale jak wiadomo podróżując po Polsce lepiej mieć telefon ustawiony na Plusa lub Orange. Tak tez zrobiłem przestawiłem im telefony na manual i niby wszystko OK ale po kilku minutach telefon wywala komunikat czy ma przeszukać sieć. Teraz pytanie do Was czy jest jakiś sposób na to żeby ta nokia ustawiona na manualu nie wywalała tego komunikatu tylko starała się być zalogowana non stop do danego operatora? Ja używam Samsunga i kiedy jestem na manualu to mimo że telefon straci zasięg danego operatora to po cichu stara się go odnaleźć.
Strona 1 z 1
Nokia C5 i problem z romingiem krajowym
Napisano 06 January 2012 - 14:18
Użytkownik lutek34 dnia 06 January 2012 - 12:01 napisał
(...) ale jak wiadomo podróżując po Polsce lepiej mieć telefon ustawiony na Plusa lub Orange. (...)
Używam PLAY-a od początku istnienia sieci. Dopóki miałem nokię (między innymi: e50, e51, e52, e71, obecnie e72) nigdy nie miałem problemu z automatycznym przełączaniem.
Zachciało mi się smartfona: najpierw Omnia na windowsie- zero problemów z zasięgiem, później iPhone od 3G poprzez 3GS do 4, różne samsungi Galaxy aż do galaxy S II, jakieś słabsze HTC. Z każdym zawsze miałem problemy z zasięgiem szczególnie na "zadupiach" (gdzie nokia miała połowę zasięgu i normalnie dało się rozmawiać), choć zdarzało się również że nie mogłem się z samsunga galaxy S dogadać z centrum warszawy bo tracił zasięg (a nokia miała zasięg full, zawsze mam przy sobie dwie słuchawki, firmową- nokia "biznesowa"i prywatną- jakiś smarkfone, obie w play, więc mam zawsze porównanie).
Czasem zmiana firmware w telefonie poprawia przełączania się pomiędzy nadajnikami, czasem go psuje. Różnie to bywa, ale warto spróbować.
Na pewno nie polecam działań typu przełączanie telefonu z automatu na wybór ręczny operatora, z mojego doświadczenia wynika że jest to kiepski sposób i częściej psuje więcej niż poprawia.
Strona 1 z 1

Logowanie