Mój Play: nieuczciwe praktyki w salonie play i wynikające z tego problemy - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

nieuczciwe praktyki w salonie play i wynikające z tego problemy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mały871 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • Rejestracja Wed, 04 Jan 12
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 04 January 2012 - 23:15

Witam serdecznie Forumowiczów. Do rejestracji i skorzystania z pomocy tego forum,jak również ostrzeżenia dla innych /potencjalnych w przyszłości klientów Play/ zmusił mnie problem wynikły po próbie przeniesienia nr telefonu firmowego z Orange do Play. Otóż dnia 23.02.2011 byłem w Salonie Play w Częstochowie w w/w celu. Sama procedura przeniesienia numeru wydawała mi się bardzo prosta niezależnie od kogo i do kogo przechodzi się. Niestety nic bardziej mylnego bo nie przypuszczałbym,że wynikną z tego takie problemy i konsekwencje finansowe. Do rzeczy: Nieuczciwa Pani W.R. prawdopodobnie właścicielka salonu wpisała w "Umowie o świadczenie usług telekomunikacyjnych" przy przenoszeniu interesującego mnie telefonu , dodatkowo w ramach innej oferty promocyjnej tzw. numer tymczasowy/ NIE INFORMUJĄC MNIE O TYM FAKCIE,ŻE JEST TO DODATKOWA USŁUGA,na którą mogę ale NIE MUSZĘ wyrazić zgody/ tylko oznajmiła,że ten nr.tymczasowy służy w sytuacjach alarmowych. Niestety moja czujność została "uśpiona" bo dla mnie proste przeniesienie numeru telefonu/ zaznaczam ważnego dla mnie i moich klientów, a wczesniej będącego numerem w firmie mojej mamy czyli znanego od wielu lat i użytkowanego w sieci Orange/nie powinno być wykorzystywane do NIEUCZCIWEJ sprzedaży innych usług czy numerów. Ponadto dodatkowo W/W Pani dopisała w Umowie opłatę abonamentową na internet-tłumacząc,że jest opłata aktywacyjna doliczana do pierwszej F-ry, niestety okazało się,ze doliczana jest do każdej F-ry jako abonament na internet/ najzabawniejsze jest to,że w tym telefonie nie mogę korzystac z internetu bo chodziło tylko o wykonywanie ,a szczególnie przyjmowanie zamówień od klientów.Internet mam w laptopie,komputerze stacjonarnym i nowszej generacji telefonie.Ale wracam do sprawy: otóż licząc na uczciwość Sprzedawcy podpisałem wszystkie dokumenty niestety nie dostałem do ręki do przeczytania regulaminy,na które ta Pani w w/w Umowie powoływała się ani też nie dostałem ich jako załączników do zabrania/ uwierzyłem kobiecie na słowo lecz mam świadków 2 bo byli ze mną rodzice/. Niestety przeniesienie NIE DOSZŁO DO SKUTKU gdyż okazało się,że są niezgodności w danych firmy /Orange odmówiło/ zamiana miejscami nazwy,imienia i nazwiska właściciela. Było by po sprawie gdyby nie NR TYMCZASOWY ale Play nie miało by "jelenia" , bo po 4 mięsiącach tj w lipcu 2011 przychodzi F-ra za usługi telekomunikacyjne z nr.tymczasowego ,który to=karta SIM leżała cały czas w szufladzie-nieaktywowana i niekorzystana nawet niewłożona do telefonu. Po reklamacji w BOK /bez żadnego oddźwięku czy odpowiedzi/ przyszły nastepne jeszcze 2 F-ry za lipiec i sierpień. Nie opłaciłem ich,gdyz uznałem,że są bezpodstawnie wystawione. Dopiero po otrzymaniu "Wypowiedzenia Umowy" przez Play i żądaniu zapłaty wszystkich zaległości napisałem reklamację tym razem e-mailem z prośbą o wycofanie roszczeń wobec mnie i mojej firmy w związku z bezpodstawnym naliczeniem/moim zdaniem/.Po nie całym miesiącu przyszła negatywna odpowiedź-muszę uregulować zaległości,gdyz uznano,że wszystko jest zgodne z Regulaminem Oferty Promocyjnej Longplay - zaznaczam w którą zostałem "wrobiony" czyli nieuczciwie dopisanej w Umowie przy przenoszeniu numeru. Dalej nie opłaciłem żądanych kwot,gdyż uważam że jeżeli nie korzystałem z tego nr tymczasowego przez co nawet nie naraziłem PLAY na jakiekolwiek straty bo nie wykonałem żadnego połaczenia. Ponadto 20 grudnia 2011 dostałem notę obciążeniową dodatkowo do zapłaty jako karę umowną za przedwczesne zerwanie umowy tj.139,66pln. Myślę dalej drążyć temat i wniosę skargę na nieuczciwe praktyki Salonu w Częstochowie. Nie wiem co z tego wyniknie ale pomimo,że ogólnie kwota nie jest duża bo łącznie 271 pln ale nie mogę się pogodzić z faktem,że podstępem play chce utrzymać potencjalnych klientów bo gdyby nie dodatkowa usługa na nr tymczasowy Umowa nie doszła by do skutku po odmowie Orange. Co najśmieszniejsze w tym całym bałaganie,że mam inną Umowę po przeniesieniu z PLUS-a do Play i w tym przypadku jest wszystko ok:warunki jasne,przejrzyste,opłacane w terminie lecz to na operatorze i ludziach tam pracujących-odpowiadających na moje reklamacje nie robi wrażenia. Ale poczekam do końca Umowy i napewno jej nie przedłużę z uwagi na problemy przy opisywanym wyżej przenoszeniu numeru. Niech to będzie przestrogą dla INNYCH chcących skorzystać z usług Play.
Jeżeli będzie ktoś w stanie mi coś doradzić lub pomóc to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   play4you1 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 640
  • Rejestracja Wed, 14 Oct 09
  • Miejscowość:WARSZAWA

Napisano 05 January 2012 - 12:59

Wyświetl postUżytkownik mały871 dnia 04 January 2012 - 23:15 napisał

Witam serdecznie Forumowiczów. Do rejestracji i skorzystania z pomocy tego forum,jak również ostrzeżenia dla innych /potencjalnych w przyszłości klientów Play/ zmusił mnie problem wynikły po próbie przeniesienia nr telefonu firmowego z Orange do Play. Otóż dnia 23.02.2011 byłem w Salonie Play w Częstochowie w w/w celu. Sama procedura przeniesienia numeru wydawała mi się bardzo prosta niezależnie od kogo i do kogo przechodzi się. Niestety nic bardziej mylnego bo nie przypuszczałbym,że wynikną z tego takie problemy i konsekwencje finansowe. Do rzeczy: Nieuczciwa Pani W.R. prawdopodobnie właścicielka salonu wpisała w "Umowie o świadczenie usług telekomunikacyjnych" przy przenoszeniu interesującego mnie telefonu , dodatkowo w ramach innej oferty promocyjnej tzw. numer tymczasowy/ NIE INFORMUJĄC MNIE O TYM FAKCIE,ŻE JEST TO DODATKOWA USŁUGA,na którą mogę ale NIE MUSZĘ wyrazić zgody/ tylko oznajmiła,że ten nr.tymczasowy służy w sytuacjach alarmowych. Niestety moja czujność została "uśpiona" bo dla mnie proste przeniesienie numeru telefonu/ zaznaczam ważnego dla mnie i moich klientów, a wczesniej będącego numerem w firmie mojej mamy czyli znanego od wielu lat i użytkowanego w sieci Orange/nie powinno być wykorzystywane do NIEUCZCIWEJ sprzedaży innych usług czy numerów. Ponadto dodatkowo W/W Pani dopisała w Umowie opłatę abonamentową na internet-tłumacząc,że jest opłata aktywacyjna doliczana do pierwszej F-ry, niestety okazało się,ze doliczana jest do każdej F-ry jako abonament na internet/ najzabawniejsze jest to,że w tym telefonie nie mogę korzystac z internetu bo chodziło tylko o wykonywanie ,a szczególnie przyjmowanie zamówień od klientów.Internet mam w laptopie,komputerze stacjonarnym i nowszej generacji telefonie.Ale wracam do sprawy: otóż licząc na uczciwość Sprzedawcy podpisałem wszystkie dokumenty niestety nie dostałem do ręki do przeczytania regulaminy,na które ta Pani w w/w Umowie powoływała się ani też nie dostałem ich jako załączników do zabrania/ uwierzyłem kobiecie na słowo lecz mam świadków 2 bo byli ze mną rodzice/. Niestety przeniesienie NIE DOSZŁO DO SKUTKU gdyż okazało się,że są niezgodności w danych firmy /Orange odmówiło/ zamiana miejscami nazwy,imienia i nazwiska właściciela. Było by po sprawie gdyby nie NR TYMCZASOWY ale Play nie miało by "jelenia" , bo po 4 mięsiącach tj w lipcu 2011 przychodzi F-ra za usługi telekomunikacyjne z nr.tymczasowego ,który to=karta SIM leżała cały czas w szufladzie-nieaktywowana i niekorzystana nawet niewłożona do telefonu. Po reklamacji w BOK /bez żadnego oddźwięku czy odpowiedzi/ przyszły nastepne jeszcze 2 F-ry za lipiec i sierpień. Nie opłaciłem ich,gdyz uznałem,że są bezpodstawnie wystawione. Dopiero po otrzymaniu "Wypowiedzenia Umowy" przez Play i żądaniu zapłaty wszystkich zaległości napisałem reklamację tym razem e-mailem z prośbą o wycofanie roszczeń wobec mnie i mojej firmy w związku z bezpodstawnym naliczeniem/moim zdaniem/.Po nie całym miesiącu przyszła negatywna odpowiedź-muszę uregulować zaległości,gdyz uznano,że wszystko jest zgodne z Regulaminem Oferty Promocyjnej Longplay - zaznaczam w którą zostałem "wrobiony" czyli nieuczciwie dopisanej w Umowie przy przenoszeniu numeru. Dalej nie opłaciłem żądanych kwot,gdyż uważam że jeżeli nie korzystałem z tego nr tymczasowego przez co nawet nie naraziłem PLAY na jakiekolwiek straty bo nie wykonałem żadnego połaczenia. Ponadto 20 grudnia 2011 dostałem notę obciążeniową dodatkowo do zapłaty jako karę umowną za przedwczesne zerwanie umowy tj.139,66pln. Myślę dalej drążyć temat i wniosę skargę na nieuczciwe praktyki Salonu w Częstochowie. Nie wiem co z tego wyniknie ale pomimo,że ogólnie kwota nie jest duża bo łącznie 271 pln ale nie mogę się pogodzić z faktem,że podstępem play chce utrzymać potencjalnych klientów bo gdyby nie dodatkowa usługa na nr tymczasowy Umowa nie doszła by do skutku po odmowie Orange. Co najśmieszniejsze w tym całym bałaganie,że mam inną Umowę po przeniesieniu z PLUS-a do Play i w tym przypadku jest wszystko ok:warunki jasne,przejrzyste,opłacane w terminie lecz to na operatorze i ludziach tam pracujących-odpowiadających na moje reklamacje nie robi wrażenia. Ale poczekam do końca Umowy i napewno jej nie przedłużę z uwagi na problemy przy opisywanym wyżej przenoszeniu numeru. Niech to będzie przestrogą dla INNYCH chcących skorzystać z usług Play.
Jeżeli będzie ktoś w stanie mi coś doradzić lub pomóc to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie.

Moja rada jest taka:
ZAWSZE CZYTA SIE REGULAMINY! A JEZELI SIE ICH NIE OTRZYMUJE TO SIE O NIE PROSI. Skoro podpisales się pod Umową, że otrzymales i zapoznales sie z regulaminem to chyba jest jasne ze jestes tego swiadomy. Czy podpisując kredyt hipoteczny w banku również uwierzyłbyś na słowo Pani jakie będą warunki czy jednak wolałbys się upewnić i wszystko sam przeczytać? Niestety ale to jest w naszym interesie aby zapoznac sie z dokumentami.

Kolejna kwestia. Otrzymales telefon, tak? Dlaczego więc jezeli nie doszło do skutku przeniesienie numeru z Orange, PLay mialby podarowac Ci ten telefon ponosząc koszta z tym związane. Umowa One Visit polega na tym, że jeszcze przed przeniesieniem numeru do Play otrzymujesz od nas telefon, z którego mozesz od razu korzystac-numer tymczasowy to zabezpieczenie dla Operatora. Jezeli w ciągu 90 dni nie przeniesiesz numeru do PLay, na numerze tymczasowym naliczony zostaje abonament, a Umowa jest kontynuowana-zgodnie z Regulaminem Pormocji i Cennikiem. Zaznaczam, ze nawet jezeli Orange odrzucil wniosek z powodu blednych danych masz mozliwosc zloyc wniosek ponownieo czym za pewne byles poinformowany smsem. W momencie kiedy nie placisz rachunkow (nawet jezeli nie uzywasz z karty-Twoj wybor) wysylane jest wypowiedzenie umowy z ostateczną datą splaty zadluzenia a nastepnie rozwiązywana jest Umowa i naliczana jest kara.

Niestety ale na ta sytuacje sam sobie zapracowales.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mały871 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4

Napisano 05 January 2012 - 16:38

Dzięki za opinie ale nie do końca się z nią zgadzam. Oczywiście co do kwestii podpisania bez czytania regulaminów mogę się zgodzić, ale :
1.nie brałem telefonu - umowa bez telefonu od 30.09/taka oferta promocyjna miała być zastosowana/
2.Firmowa 50 - abonament z 50% zniżką
3.Pani w salonie nic nie wspomniała,że wprowadziła w dokumenty dodatkową usługę na nr tymczasowy,gdyż nie było to warunkiem przeniesienia numeru tylko ewidentnie naciąganie klienta nawet byłbym skłonny nazwać to oszustwem.
4.Poza tym nikt nie raczył poinformować; a/ że nie doszło do skutku przeniesienie numeru :ani Orange ,ani Play.Dopiero po ponad 2 m-cach od podpisania po mojej interwencji zarówno w Play jak i Orange - otrzymałem negatywną odpowiedź.
5.Ponadto Play powinno mnie poinformować o aktywacji numeru tymczasowego przed rozpoczęciem naliczania abonamentu - nie dostałem żadnej informacji ani SMS /bo przecież karta leży w szufladzie/ ani listownie ani e-mailem-przeciez dane adresowe mają(?)
Wracając do praktyki Pani w salonie to widzę,że skoro jej nie negujesz,że co inna mówiła a co inne wpisała do systemu i dokumentów przeze mnie podpisanych to moge tylko przypuszczać,że mój przypadek nie jest odosobniony. W związku z tym albo Play toleruje takie poczynania w salonach albo im narzuca wyśrubowane plany sprzedażowe aby jak najdłużej i najwięcej złapać jeleni/czytaj klientów takich jak ja/,którzy naiwnie wierzą w słowo mówione i liczą na uczciwość i rzetelnośc Sprzedawców.
Pozdrawiam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mPlay Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 14
  • Rejestracja Mon, 12 Dec 11
  • Miejscowość:Warszawa / Siedlce / Mińsk Mazowiecki i okolice
  • Telefon:e72
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 05 January 2012 - 22:38

Wyświetl postUżytkownik mały871 dnia 05 January 2012 - 16:38 napisał

Dzięki za opinie ale nie do końca się z nią zgadzam. Oczywiście co do kwestii podpisania bez czytania regulaminów mogę się zgodzić, ale :
1.nie brałem telefonu - umowa bez telefonu od 30.09/taka oferta promocyjna miała być zastosowana/
2.Firmowa 50 - abonament z 50% zniżką
3.Pani w salonie nic nie wspomniała,że wprowadziła w dokumenty dodatkową usługę na nr tymczasowy,gdyż nie było to warunkiem przeniesienia numeru tylko ewidentnie naciąganie klienta nawet byłbym skłonny nazwać to oszustwem.
4.Poza tym nikt nie raczył poinformować; a/ że nie doszło do skutku przeniesienie numeru :ani Orange ,ani Play.Dopiero po ponad 2 m-cach od podpisania po mojej interwencji zarówno w Play jak i Orange - otrzymałem negatywną odpowiedź.
5.Ponadto Play powinno mnie poinformować o aktywacji numeru tymczasowego przed rozpoczęciem naliczania abonamentu - nie dostałem żadnej informacji ani SMS /bo przecież karta leży w szufladzie/ ani listownie ani e-mailem-przeciez dane adresowe mają(?)
Wracając do praktyki Pani w salonie to widzę,że skoro jej nie negujesz,że co inna mówiła a co inne wpisała do systemu i dokumentów przeze mnie podpisanych to moge tylko przypuszczać,że mój przypadek nie jest odosobniony. W związku z tym albo Play toleruje takie poczynania w salonach albo im narzuca wyśrubowane plany sprzedażowe aby jak najdłużej i najwięcej złapać jeleni/czytaj klientów takich jak ja/,którzy naiwnie wierzą w słowo mówione i liczą na uczciwość i rzetelnośc Sprzedawców.
Pozdrawiam

Żeby była pełna jasność sytuacji:
Przy przenoszeniu numeru na abonenta jest nakładany obowiązek podania prawidłowych danych (niestety takie pierdoły jak kolejność imienia i nazwiska są ważne) i w przypadku ich niezgodności, to abonent musi naprostować sprawę u swojego operatora. Oczywiście abonent powinien dostać info (od swojego dotychczasowego operatora) o takiej niezgodności wcześniej, czemu nie dostał, nie wiem (a może dostał ale zignorował).
Do czasu przeniesienia numeru każdy ma uruchomiony numer tymczasowy. Nie płaci za niego abo, natomiast może z niego wykonywać połączenia i tylko za nie będzie obciążony opłatą.
Jeżeli numer nie zostaje przeniesiony z powodu niezgodności danych (które abonent powinien naprostować), po 3-msc zostaje naliczany normalnie abonament na numer tymczasowy. Nie jest to żadna tajemnica ani oszustwo, nie jest to jakaś nowość, to wszystko jest opisane w regulaminie (jest on ogólnie dostępnym, nawet na stronie play).
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mały871 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4

Napisano 06 January 2012 - 13:55

Witam mPlay.
Dziekuję za wypowiedź ale ja dalej twardo trzymam się mojego zdania. Chyba sie nie rozumiemy. Otóż : to nie ja podałem złe dane tylko Sprzedawcy zarówno w Orange jak w Play popełnili błędy przy wprowadzaniu danych mojej firmy bo wszędzie w salonie mieli przed sobą jak również kopiowali dane firmy czyli zaświadczenie o wpisie do ewidencji ,numer Regon i NIP. Nie wiem a tylko mogę przypuszczać,że po części wynika to z różnych programów komputerowych /tzn. żądanie najpierw nazwy firmy,później imienia czy nazwiska lub odwrotnie/ co spowodowało różnice polegające na zamianie miejscami tych danych w nazwie firmy. Ale przecież dla Urzędów Państwowych takich jak: US,ZUS itd ważne są inne identyfikatory poza adresem/ takim samym w każdym przypadku to jest jeszcze NIP,Regon i Pesel. To tyle na temat odmowy przeniesienia numeru przez poprzedniego operatora czyli Orange.
Ale dla mnie NAJWAŻNIEJSZE : Dlaczego dopisano mi bez pytania czy na to wyrażam zgodę aby korzystać z nr tymczasowego w ramach innej promocji/Longplay/ skoro mi tylko i wyłącznie chodziło o przeniesienie aktywnego,używanego,opłacanego abonamentu w Orange.
Gdzie mam korzystać z nr tymczasowego jeżeli brałem opcję BEZ TELEFONU bo przecież w aparacie mam włożoną kartę SIM Orange jeżeli jestem związany abonamentem. Co miałem przekładać karty, żeby skorzystać z nr tymczasowego w Play /W JAKIM CELU?/.
W salonie Pani nie spytała mnie czy chcę dodatkową ofertę / gdyby to był przymus przeniesienia numeru od innego operatora/, a jeżeli byłby taki przymus i warunek oraz sprzedaż wiązana to o tym też mnie NIE POINFORMOWAŁA!!!
Pozdrawiam pozostając dalej przy moim stanowisku w tej sprawie.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08
  • Miejscowość:z animki
  • Zainteresowania:
  • Telefon:działa :)
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 06 January 2012 - 15:19

Przy przeniesieniu numeru numeru sprawdzany jest NUMER TELEFONU, NIP, REGON oraz RODZAJ USŁUGI. Dostałeś smsa o problemie, to trzeba było wyjaśniać.
Numer tymczasowy jest ZAWSZE, nie zależy od widzimisię Sz.P.Klienta., tak wygląda procedura przeniesienia numeru.
Internet jest w ramach opłaty aktywacyjnej, i jest on warunkiem zawarcia umowy.

Wszyscy winni tylko nie Ty.
Najlepsza sygnaturka, to brak sygnaturki.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mały871 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4

Napisano 09 January 2012 - 20:31

Witam Ciebie czy Was "Troskliwy Miś". Sorry ale NIE DOSTAŁEM żadnej informacji o problemie ani SMS,e-mail czy listownie.
Widzę, że wszystkie Osoby wypowiadające sie w mojej sprawie są jednej myśli : czyli winien klient tzn ja ,a operator wraz z pracownikami/sprzedawca,pracownicy BOK itd są święci. Typowa solidarność pracownicza ale jak mogłoby być inaczej, czego ja się spodziewałem.

Wszystkich potencjalnych przyszłych klientów PLAY - OSTRZEGAM I ODRADZAM skorzystania z usług tego operatora.
Ja z kolei tylko czekam na zakończenie mojej innej Umowy z Play na drugim numerze telefonu i NAPEWNO NIE SKORZYSTAM Z PRZEDŁUŻENIA.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466
  • Rejestracja Thu, 27 May 10
  • Miejscowość:Supraśl
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D
  • Telefon:Htc Desire Z
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 09 January 2012 - 21:09

Ja tam jestem zadowolony a mam już umowę 16 miesięcy i na pewno pozostanę w tej sieci ze względu na rodzinę i bo mi odpowiada :)
http://bada-world.pl
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
0

Strona 1 z 1