play na równi pochyłej? brak promocji, brak telefonów, wysokie ceny
Napisano 27 December 2011 - 15:00
Nie odnosicie wrażenia, że w Playu dzieje się nie najlepiej? Piszę te słowa, bo co chwila do mnie dochodzą wieści o promocjach w orange (wyprzedaż sylwestrowa telefonów), w t-mobile, a w naszym Playu cisza. Z hukiem zapowiadano, że będzie sztandarowym sprzedawcą blackberry i co? raptem 3 modele w sprzedaży i po cenach niewiele niższych niż na allegro. 9900 mają w swojej ofercie plus, orange i t-mobile, a play może w styczniu zaoferuje ten terminal, jak dobrze pójdzie (po cenie z kosmosu znając życie).
Trochę goryczy przemawia przez te słowa, ale...prawda jest okrutna. Chciałbym zmienić telefon, czas na jakiegoś fajnego smartfona, ale play nie ułatwia mi zadania: ceny tych urządzeń są o wiele większe niż u konkurencji. Szkoda, bo w ten sposób klientów nie przybędzie.
O ile taryfa prepaid jest bardzo dobra, o tyle abonamentowa jest bardzo marna. Czy nie odnosicie podobnego wrażenia? Albo inaczej: czy nie słyszeliście o jakichś jaskółkach, które mówiłyby o zbliżających się promocjach w abonamencie i telefonach? Czy warto czekać?
Napisano 27 December 2011 - 18:17
Użytkownik jaszka dnia 27 December 2011 - 15:00 napisał
Nie odnosicie wrażenia, że w Playu dzieje się nie najlepiej?
Owszem, dzieje się tak od mniej więcej roku, kiedy wprowadzono nowe, moim zdaniem beznadziejne taryfy.
Nowe abonamenty w Play sa opłacalne tylko dla ludzi, którzy całą dobę siedzą na FB, a w przerwach dzwonią. Pozostali powinni je omijać na odległość.
Użytkownik jaszka dnia 27 December 2011 - 15:00 napisał
No cóż, nikt z nas tego nie przewidzi - jeśli Play odnotuje spadek sprzedażny, to być może zmieni ofertę. Natomiast nie wiem czy odnotuje bo sprzedawcy walczą jak lwy o swoje prowizje i sprzedaż abonamentów. W ciągu ostatnich kliku miesięcy kilka osób w mojej rodzinie przeszło z abonamentu na Fresha, w jednym przypadku trzeba było dosłownie kłócić się z ze sprzedawcą, który na zakończenie rozmowy się obraził (bo jak klient nie śmiał nie chcieć dodatkowych, kompletnie mu niepotrzebnych trzech godzin w nowym abonamencie).
Przypuszczam, że sporo klientów podczas takiej rozmowy się poddaje i przedłuża.
Napisano 27 December 2011 - 19:03
Użytkownik gremlin dnia 27 December 2011 - 17:28 napisał
Może, ale powiedz zatem, jaki jest sens sprzedawania telefonu (powiedzmy nokia n8 za 999zł w abonamencie 79złotowym), skoro ten sam telefon bez locka na allegro kosztuje niewiele więcej? Gdyby play obniżył tą cenę do kwoty powiedzmy 100zł (w orange jest za 109), to z pewnością już jutro udałbym się do salonu podpisać umowę. Nawet nie chcę wspominać o nokii n9 czy bb 9900, bo to dla playa abstrakcja jak widzę. Nikt nie mówi, żeby dawali urządzenia za darmo, ale bez przesady z tymi cenami.
Napisano 27 December 2011 - 19:42
Zresztą można też wyciągnąć niezły telefon, tylko trzeba wiedzieć jaki, porównywać ceny z allegro, itd. Wtedy przy dwóch latach może się okazać, że mimo wszystko jest taniej, a telefon można sprzedać. Zgoda, ceny niektórych modeli są magiczne, ale można też znaleźć jakieś tańsze, całkiem niezłe i wtedy pozbyć się ich.
Napisano 28 December 2011 - 10:18
Użytkownik tomasi dnia 27 December 2011 - 19:42 napisał
No właśnie, w Polsce trzeba kombinować: wziąć jakiś telefon w abonamencie, potem sprzedać na allegro, potem na tym samym allegro kupić taki model, jaki sie chce. A ja nie chce kombinować, chcę najzwyczajniej w świecie kupić dobry i nowoczesny smartfon (nawet kosztem wysokiego abonamentu) i z niego korzystać. Piszę to, bo 3 lata temu wziąłem nokię e51 w pleju (za 49 zł w abonamencie 45 złotowym)- wtedy ten telefon był nowoczesny i podobał mi się, cena była atrakcyjna- nie wahałem się i z przyjemnością z niego korzystałem (i nadal korzystam). Ale czasy się zmieniają i chciałbym kupić coś nowoczesnego (marzy mi się N8 lub N9), ale ceny w pleju powalają. Nie zapłacę 999zł za urządzenie i do tego 79zł abonamentu przez 2 lata- to przegięcie.
Faktycznie jest, jak piszesz- ludzie kombinują: biorą jakiś telefon, sprzedaja na allegro, potem na wolnym rynku kupuja coś, co im odpowiada. Ale powtarzam: to jest wciąż kombinowanie, do którego zmuszają nas operatorzy, a Play w szczególności.
Szkoda, bo mieli by oddanych klientów, a w ten sposób nie przyciągną takowych do siebie.
Napisano 28 December 2011 - 18:34
Użytkownik jaszka dnia 28 December 2011 - 10:18 napisał
Jest sieć, która może spełnić Twoje pragnienia. A kolor jej jak kolor świeżej pomarańczy
Tak na poważnie, to te narzekania są co najmniej dziecinne. Play sprzedaje usługi telekomunikacyjne. Telefony to tylko dodatek. Pod względem oferty (nie będę się w tej chwili zagłębiał w kwestie jakości usług, na którą niektórzy zwykli narzekać) jest na topie. Minuty, dane, nikt nie daje tyle w tej cenie. Podejrzewam, że właśnie dlatego telefony są droższe. Jeżeli ktoś woli droższe usługi a tańsze telefony... zmiana operatora odbywa się w większości przypadków w 24h.
jabber ID: Lipos@aqq.eu
Napisano 28 December 2011 - 22:33
Użytkownik lipos dnia 28 December 2011 - 18:34 napisał
Tak na poważnie, to te narzekania są co najmniej dziecinne.
Po Twojej wypowiedzi utwierdzam się w przekonaniu, że nie tylko Play, ale wszyscy operatorzy wyhodowali sobie w Polsce całą rzeszę bezkrytycznych niewolników gotowych bronić swoją piersią wysokich cen (nie tylko telefonów). Przykład? Proszę bardzo- pierwszy lepszy, dla Twojej przyjemności z brytyjskiej pomarańczy:
http://shop.orange.c...nes/pay-monthly
Spokojnie popatrz na ceny urządzeń, łącznie z tymi topowymi (Iphone 4s, BB Bold9900). Pomijam fakt, że w UK zarabia się nieporównywalnie więcej, ceny smartfonów są fizycznie ZNACZNIE tańsze niż w Polsce.
Żeby nie być gołosłownym, dziś wyczytałem o nowej cenie Iphona 4s w pleju, w abonamencie "stan darmowy 29" kosztuje 2999zł, podczas gdy w sklepie Apple Polska nowiesieńki kosztuje...2699zł.
http://store.apple.c...iphone/iphone4s
Powiesz mi, gdzie tu logika?
Rozumiem, że operatorzy muszą zarabiać, że tanie telefony to tylko w pomarańczy, tylko czy na tym polega polityka przyciągania klientów?
Poza tym pytanie do liposa: czy Tobie taki stan rzeczy się podoba? Nie widzisz w tym nic nienormalnego? W jednym masz rację- zmiana operatora odbywa się w większości przypadków w 24h. Mamy wolny rynek i nie ma co się obrażać.
Pozdrawiam mimo wszystko
Napisano 28 December 2011 - 23:13
1) Byłeś w UK? Jeżeli tak, to ile minut dziennie wygadywałeś albo zużywałeś MB? Ja znam kogoś kto jest i jestem w miarę na bieżąco jeżeli chodzi o rynek telekom ponieważ moja siostra zaraziła się bzikiem na ten temat ode mnie. Jak słusznie zauważyłeś, ceny są tam inne i zarobki także. Ludzie się nie szczypią z forsą, nie puszczają sygnałów czy pojedynczych sms'ów, w których chcą zawrzeć maksimum informacji. Aktywnych numerów też jest trochę więcej niż w naszym pięknym kraju. W takich warunkach rynkowych i przy ostrej konkurencji, operatorzy muszą i mogą zjeżdżać maksymalnie z ceną oraz mogą sobie pozwolić na dotowanie terminali w takim stopniu, bo im się to na pewno zwróci. Co siędzieje w Polsce to chyba każdy widzi...
2) Cena iPhone'a 4 też mnie rozbawiła, tym bardziej, że wersję z S można kupić 300 zł taniej, ale to potwierdza tylko tezę, że nie ma sensu kupować aparatu u operatora. Najlepiej brać abo bez aparatu a ten kupić sobie na wolnym rynku. Czasami prepaid nawet bardziej się opłaci (jak w moim przypadku), zależy od indywidualnego profilu korzystania. Nie wspomnę już o różnych syfach które upchane są w brandowanym sofcie - ekstremalnym przypadkiem jest tu orange menu w różnych telefonach - dramat i tragedia!
3) Czy mi się to wszystko podoba? Nispecjalnie, ale nie widzę sposobu na zmianę tego kwękaniem na różnych internetowych forach. My, klienci, wybór mamy ograniczony do tego, co operatorzy wyłożą na stole. Najlepszą i najskuteczniejszą rzeczą, jaką możemy zrobić, to "zagłosować nogami" wybierając ofertę najlepszą z dostępnych. Dla mnie w tej chwili jest to oferta Play'a. Gdyby cokolwiek się zmieniło, w przeciągu 24 godzin zwiewam do tego, kto mi zrobi lepiej. Nie bronię Play bo jestem jakimś zacietrzewionym fanbojem. Operator sieci komórkowej to żaden nasz przyjaciel, chociaż chcieliby za takich uchodzić, popatrzcie sobie na reklamy. To kontrahent, druga strona umowy. My płacimy im nasze ciężko zarobione pieniądze, a oni dostarczają nam w zamian usługi. W ich interesie leży, żeby wyrwać od nas jak najwięcej kasy, a w naszym, żeby kasy wydać jak najmniej. Skoro interesy są sprzeczne, to nie może być mowy o jakimkolwiek koleżeństwie. Chciałbym żeby wszyscy to zrozumieli ale większość ludzi do sprawy, z jakiej sieci korzystają, podchodzi z mentalnością stadionowego huligana.
Użytkownik lipos edytował ten post 28 December 2011 - 23:16
jabber ID: Lipos@aqq.eu
Napisano 29 December 2011 - 08:44
Użytkownik lipos dnia 28 December 2011 - 23:13 napisał
Czy mi się to wszystko podoba? Nispecjalnie
No cóż, ta wymiana zdań mogłaby się ciągnąć w nieskończoność- tym bardziej, że co niektórzy przyznają mi choć częściowo rację, ale jak widzę- to czysto akademickie dyskusje. A ja- wracając do początku wątku- upewniłem się tylko w przekonaniu, że plej nie ma już tej dynamiki co kiedyś i objawia się to nie tylko w kosmicznych cenach smartfonów. Miałem u nich abonament, miałem na tamte czasy dobry telefon, byłem z tego połączenia zadowolony. Teraz jestem we freshu i choć jestem z tej usługi zadowolony (bo obiektywnie jest najlepsza na rynku), to jednak plej nie zrobił NIC, żebym pozostał w abonamencie. To się chyba nazywa spoczęcie na laurach. Tylko tyle i aż tyle.
No dobra- koniec kwękania, a wszystkim użytkownikom forum i korzystającym z sieci Play życzę w Nowym Roku żeby nie było gorzej (wiem, ironia przebija się przez te życzenia). A prywatnie- niechaj wiedzie się Wam jak najlepiej:-)
Napisano 29 December 2011 - 13:31
Czyzby wreszcie wyprzedaz noworoczna? hę.. a jednak nie...
Strona przyciąga hasłem jak magnes. Ale jak się juz zapozna z oferta to tylko śmiać się chce.
Jedyny godny uwagi fon to LG swift black reszta to chyba bardzo słabo się sprzedaje. Bo nic ciekawego tam nie ma.

Logowanie