Witam, mam pewien problem otóż nie wiem jak wysoka przyjdzie mi faktura teraz, abonament wziąłem 20 listpada, na dwa lata za 79zł, i mam 3 miesiące 50% taniej, Słyszałem coś o tym że ta pierwsza faktura jest spora, bo jest podwojna i jeszcze opłata aktywacyjna, czy to prawda??
i jeszcze jedno pytanie, do kiedy musze zaplacic abonament?? czy moge oplacic np. za miesiac bez zadnych konsekwencji??
Strona 1 z 1
Ile wyniesie faktura
Napisano 26 December 2011 - 21:18
Pytanie: jaki masz okres rozliczeniowy? Nie każdy ma taki sam, powinieneś to uwzględnić, jeśli oczekujesz od nas jakichś wyliczeń.
Tak, to prawda, pierwsza faktura jest spora, w krańcowych przypadkach (podpisanie umowy kilka dni po początku okresu rozliczeniowego) może wynieść prawie podwójny abonament, ponieważ na pierwszej fakturze są opłaty za pierwszy niecały o. r. i drugi cały z góry (tylko abonament).
A więc zakładając, że masz okres rozliczeniowy pokrywający się z miesiącem, uwzględniając 50% rabat, opłatę aktywacyjną równą r (nie wiem, jaką masz) i zakładając brak kosztów poza abonamentem pierwsza faktura powinien wynieść:
(10/30)*(79zł*0,5) + 79zł*0,5 + r = 13,17zł + 39,5zł + r = 52,67zł + r
10/30 to dziesięć dni od 20 list. do 30 list. (właściwie chyba powinno być 11, ale nie wchodźmy już w szczegóły).
Zakładam, że rabat na abonament obowiązuje w pierwszych trzech miesiącach trwania umowy, a nie np. pierwszych trzech pełnych okresach rozliczeniowych, ale szczerze nie wiem jak to działa.
Do kiedy zapłacić zawsze masz napisane na fakturce
A tak na poważnie, odpowiadając na Twoje pytanie, to z doświadczeń użytkowników tego forum wynika, że do trzech miesięcy zwłoki w płatnościach Play nie wyłącza usług, ale no wiesz, jesteś nowym klientem, nie masz żadnej historii płatności, która mogłaby cię uwiarygodnić, więc... Zresztą, jeśli moje wyliczenia okażą się słuszne, to i tak rachunek będzie niższy, niż kwota abonamentu, którą zdecydowałeś się płacić.
Jeszcze istnieje coś takiego na Play24 jak Suma kredytowa - wysokość salda niezapłaconych faktur i kwoty poza abonamentem, po przekroczeniu której odłączą Ci numer, ale żeby to przekroczyć, to trzeba chyba bez przerwy ciągnąć dane z netu - też mi zabezpieczenie (dla obu stron).
Tak, to prawda, pierwsza faktura jest spora, w krańcowych przypadkach (podpisanie umowy kilka dni po początku okresu rozliczeniowego) może wynieść prawie podwójny abonament, ponieważ na pierwszej fakturze są opłaty za pierwszy niecały o. r. i drugi cały z góry (tylko abonament).
A więc zakładając, że masz okres rozliczeniowy pokrywający się z miesiącem, uwzględniając 50% rabat, opłatę aktywacyjną równą r (nie wiem, jaką masz) i zakładając brak kosztów poza abonamentem pierwsza faktura powinien wynieść:
(10/30)*(79zł*0,5) + 79zł*0,5 + r = 13,17zł + 39,5zł + r = 52,67zł + r
10/30 to dziesięć dni od 20 list. do 30 list. (właściwie chyba powinno być 11, ale nie wchodźmy już w szczegóły).
Zakładam, że rabat na abonament obowiązuje w pierwszych trzech miesiącach trwania umowy, a nie np. pierwszych trzech pełnych okresach rozliczeniowych, ale szczerze nie wiem jak to działa.
Do kiedy zapłacić zawsze masz napisane na fakturce
Jeszcze istnieje coś takiego na Play24 jak Suma kredytowa - wysokość salda niezapłaconych faktur i kwoty poza abonamentem, po przekroczeniu której odłączą Ci numer, ale żeby to przekroczyć, to trzeba chyba bez przerwy ciągnąć dane z netu - też mi zabezpieczenie (dla obu stron).
Napisano 29 December 2011 - 18:29
I uważasz że jest w porządku? Wszystko się zgadza?
Jeśli to nie problem, wyjaśnij mi, co składa się na taką kwotę, bo jak widzisz, odbiega ona znacząco od moich wyliczeń, a chętnie bym się dowiedziała czegoś nowego o ofercie Play, np. jak to jest z tym rabatami.
Jeśli to nie problem, wyjaśnij mi, co składa się na taką kwotę, bo jak widzisz, odbiega ona znacząco od moich wyliczeń, a chętnie bym się dowiedziała czegoś nowego o ofercie Play, np. jak to jest z tym rabatami.
Strona 1 z 1

Logowanie