Mój Play: Nowy abonent, już naliczają... - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nowy abonent, już naliczają...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Masta Of Dizasta! Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja Sun, 18 Dec 11
  • Miejscowość:Kościerzyna
  • Operator:PLAY
  • Telefon:MotoDEFY™
  • Taryfa:Inna

Napisano 18 December 2011 - 11:03

Witam wszystkich na forum. Jestem świeży tutaj :) Mam małe pytanko, mianowicie 15 grudnia podpisałem nową umowę z Play (przeniesienie numeru), abonament All Inclusive MAX 85, w promocji dyszkę mniej ;) I się troszkę pogubiłem. Dlaczego mam w umowie napisane LongPlay 69, a nie All Inclusive MAX 85? Dlaczego sprawdzając kodem *101# mam już naliczone 29,50 zł? :/ I czy w roamingu krajowym, korzystając z zasięgu Plusa działa ten pakiet 1GB? O co chodzi z pakietem złotówek? Jestem zielony, nie wiem, czy się nie wkopałem... Mam nadzieję, że nie jest za dużo pytań jak na pierwszy post :P Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188
  • Rejestracja Sat, 05 Nov 11
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 18 December 2011 - 16:13

Masz już naliczone 29,50 bo prawdopodobnie masz na razie na karcie SIM z Play numer tymczasowy, a korzystanie z niego nie należy do tanich rzeczy. Jest to zapisane w regulaminie oferty One Visit. Powinieneś dostać na starą kartę SMS od Play z datą przeniesienia tego numeru na nową kartę.

Co do pozostałych, to niech wypowiedzą się eksperci w dziedzinie planów taryfowych abonamentu. Mogę Ci tylko napisać, że to LongPlay 69, a nie All Inclusive MAX 85 to ponoć jest dobrze, tzn. masz i to i to, bo jedno jest jakby w ramach drugiego, coś jest taryfą, a coś nazwą abonamentu. :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466
  • Rejestracja Thu, 27 May 10
  • Miejscowość:Supraśl
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D
  • Telefon:Htc Desire Z
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 18 December 2011 - 20:38

Taryfę masz taką jak powinna być ,u mnie też w play 24 pisze LongPlay II 69 to znaczy że posiadam all inclusive 79 :),te 29,50 to pewnie twój abonament w tym miesiącu ponieważ aktywowałeś w połowie okresu rozliczeniowego bo nie wierzę że już przekroczyłeś abonament :P,liczbę kasy na koncie dostałeś zmniejszoną w tym miesiącu ale nie aż tak chyba :D
http://bada-world.pl
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Masta Of Dizasta! Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 18 December 2011 - 20:40

Hmmmm, dostałem SMSa na starą simkę, jak jeszcze była w Plusie, że przeniosą numer następnego dnia. I tak też się stało, bo na drugi dzień stara SIM była już nieaktywna i na tej nowej z Playa widniał już mój numer...
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188

Napisano 19 December 2011 - 19:46

No to pewnie jest tak ,jak napisał pakierhakierxd - już zdążył się skończyć Twój pierwszy okres rozliczeniowy (niepełny) i naliczono Ci za niego opłatę abonamentową rozliczoną proporcjonalnie wg długości od podpisania umowy do zakończenia okresu rozliczeniowego w stosunku do całego okresu (czyli miesiąca - 30, 31 dni).
Czyli jeżeli za cały miesiąc masz płacić abonament w wysokości 69 zł (zgadza się?), a naliczono Ci 29,50 zł, to:
x/30 * 69 = 29,5
x = 29,5/69 * 30 = 14,75
czyli od podpisania umowy do dnia rozdzielającego okresy rozliczeniowe (jest w regulaminach) minęło ok. 15 dni - rzeczywiście pół miesiąca.
Choć myślę, że mogło tez naliczyć trochę za przekroczenie darmowych minut (też połowy) z abonamentu, bo kwota jest taka równa.
Czy możemy mieć rację, czy też coś się nadal nie zgadza?

Pytanie do innych; jakie możliwości sprawdzenia tego są dostępne dla klientów abonamentowych na Play24?

Aha, ale na pierwszym rachunku i tak będzie jeszcze abo za kolejny miesiąc z góry, prawda?
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466
  • Rejestracja Thu, 27 May 10
  • Miejscowość:Supraśl
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D
  • Telefon:Htc Desire Z
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 19 December 2011 - 19:50

On wziął abo za 75zł/mies,sprawdzisz na fakturze za co to :)
http://bada-world.pl
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188

Napisano 19 December 2011 - 20:06

On chce wiedzieć wcześniej niż dopiero po otrzymaniu faktury i wcale się nie dziwię. Przezorny... i te sprawy. Bo jeśli właśnie nieświadomie naraża się na jakieś nieprzewidziane koszty, to miło by było wiedzieć o tym i wcześniej coś z tym zrobić. :)
Ale chyba wszystko jest w porządku. I takie szybkie przeniesienie numeru - podoba mi się.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   play4you1 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 640
  • Rejestracja Wed, 14 Oct 09
  • Miejscowość:WARSZAWA

Napisano 20 December 2011 - 12:35

Wyświetl postUżytkownik Masta Of Dizasta! dnia 18 December 2011 - 11:03 napisał

Witam wszystkich na forum. Jestem świeży tutaj :) Mam małe pytanko, mianowicie 15 grudnia podpisałem nową umowę z Play (przeniesienie numeru), abonament All Inclusive MAX 85, w promocji dyszkę mniej ;) I się troszkę pogubiłem. Dlaczego mam w umowie napisane LongPlay 69, a nie All Inclusive MAX 85? Dlaczego sprawdzając kodem *101# mam już naliczone 29,50 zł? :/ I czy w roamingu krajowym, korzystając z zasięgu Plusa działa ten pakiet 1GB? O co chodzi z pakietem złotówek? Jestem zielony, nie wiem, czy się nie wkopałem... Mam nadzieję, że nie jest za dużo pytań jak na pierwszy post :P Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)

LPII69 + Pakiet SMartfon 1GB (działa na nadajnikach PLay i PLusa)=ALl Inclusive Max 85+do tego zniżka 10 zł=75 zł abonament miesięczny.
W ramach promocji do Pakietu złotówek przyznawanego w ramach abonamentu 69zł dostajesz jeszcze dodatkowy Pakiet złotówek, który po zsumowaniu daje CI Pakiet Złotówek w wysokości X i to możesz wykorzystać na smsy, połaczenia zgodnie z Cennikiem-czyli 0,29 zł/min i 0,18/sms.
-Taryfa to LongPlay II 69;
-Promocja,z której skorzystałeś to All Inclusive Max 85.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Masta Of Dizasta! Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 21 December 2011 - 22:57

Super, wiem wszystko, czyli dla pewności: internet śmiga na nadajnikach Plusa, tak? Musze mieć pewność, bo mieszkam w nieciekawym miejscu i zasięg Play jest tylko na dworze.. Fajnie by było :D Dzięki wszystkim za rozwianie moich wątpliwości! :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   tomasi Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Rejestracja Mon, 08 Aug 11
  • Miejscowość:Lublin
  • Telefon:Omnia II
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 27 December 2011 - 20:26

Hej, czyli jak to w końcu wygląda? Czy decydując się na abonament płacę za pełny miesiąc czy też niepełny w zależności od terminu, kiedy ten się zaczął? Jak wyglądają okresy rozliczeniowe?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Orfi Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 28
  • Rejestracja Fri, 20 Jan 12
  • Miejscowość:Lublin
  • Telefon:Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8

Napisano 26 January 2012 - 23:04

Wyświetl postUżytkownik tomasi dnia 27 December 2011 - 20:26 napisał

Hej, czyli jak to w końcu wygląda? Czy decydując się na abonament płacę za pełny miesiąc czy też niepełny w zależności od terminu, kiedy ten się zaczął? Jak wyglądają okresy rozliczeniowe?

Wszystko zależy od tego do którego okresu rozliczeniowego zostaniesz przypisany przez system. W Play są bodajże 2 okresy rozliczeniowe i np. jeżeli aktywujesz numer 7 dnia miesiąca to system ( przyporządkuje Twój numer do okresu rozliczeniowego, który trwa od 1 do ostatniego dnia miesiąca) odliczy Ci z abonamentu te 7 dni i o taką część będziesz miał mniej w pakiecie złotówek, które są przeliczane na minuty, SMS, MMS. To samo tyczy się pakietu smartfon ( transfer danych dostępny na BTS-ch Play,Plus i Orange),w ofercie All Inclusive.Wydaje mi się, że nie dotyczy to jednorazowego pakietu 1,5 GB transferu, który można wykorzystać tylko na BTS-ach własnych P4. Na pierwszej fakturze zapłacisz za jeden abonament rozliczony wg. tego którego dnia aktywowałeś numer + jeden abonament pełny za następny miesiąc + opłata aktywacjna ( 29 zł. za które Play daje po aktywacji te 1,5 GB danych). Dla przykładu jeżeli będzie to All Inclisive Max 85 to zapłacisz 57,5 zł. +75 zł. + 29 zł. Razem da to 161,5 zł. Następne opłaty miesięczne będą już po 75 zł. Oczywiście pod warunkiem, że nie przekroczysz abonamentu i wyłączysz usługi, które są płatne a standardowo są uruchamiane po aktywacji numeru.
0

Strona 1 z 1