Wpadł w moje łapki Samsung I5700 i nie mogę sobie poradzić ze ściągnięciem konfiguracji.
Automatyczny SMS konfiguracyjny nie przychodzi (po przełożeniu karty SIM do tego telefonu), a na stronie KONFIGURACJA TELEFONU nie ma tego modelu.
Próbowałem wybrać podobny telefon Samsunga - I5800 - ale poza SMS-em informującym o konieczności zainstalowania konfiguracji, nic innego nie przychodzi.
Co z tym można jeszcze zrobić ?
Strona 1 z 1
Samsung I5700 Brak SMS-a konfigyracyjnego
Napisano 03 December 2011 - 06:23
No nie mam żadnych - telefon nówka.
Oczywiście mogę próbować wprowadzić ręcznie te ustawienia - STĄD - tyle że niektóre z pozycji w telefonie (do skonfigurowania) jakby się powtarzają i nie wiem, które będą tymi właściwymi.
Serwer, to zapewne będzie ... (tzw.) strona główna.
Ale np. mam APN, oraz Typ APN (??)
Proxy, oraz Proxy dla wiadomości multimedialnych (??)
Port i Port MMS
Jest tych rubryczek znacznie więcej i co z tą resztą zrobić -mam wątpliwości, co gdzie i jak 'wmalować'.
Np. MMSC (centrum mms) - co z tym zrobić ?
Dlatego wolałbym gotowca np. w postaci SMS-a.
=============================
Internet udało mi się ręcznie skonfigurować - 'zaświeciło' się zielone oczko i działa.
Natomiast mam kłopoty z MMS ... próbowałem na różne sposoby i klapa
Oczywiście mogę próbować wprowadzić ręcznie te ustawienia - STĄD - tyle że niektóre z pozycji w telefonie (do skonfigurowania) jakby się powtarzają i nie wiem, które będą tymi właściwymi.
Serwer, to zapewne będzie ... (tzw.) strona główna.
Ale np. mam APN, oraz Typ APN (??)
Proxy, oraz Proxy dla wiadomości multimedialnych (??)
Port i Port MMS
Jest tych rubryczek znacznie więcej i co z tą resztą zrobić -mam wątpliwości, co gdzie i jak 'wmalować'.
Np. MMSC (centrum mms) - co z tym zrobić ?
Dlatego wolałbym gotowca np. w postaci SMS-a.
=============================
Internet udało mi się ręcznie skonfigurować - 'zaświeciło' się zielone oczko i działa.
Natomiast mam kłopoty z MMS ... próbowałem na różne sposoby i klapa
Użytkownik hsurim edytował ten post 03 December 2011 - 10:13
Napisano 07 December 2011 - 20:04
Już działa mi wszystko, ale pod jednym warunkiem - jest ustawiony tylko i wyłącznie jeden APN:
- np. tylko sam WAP,
- lub tylko sam MMS,
- lub tylko sam INTERNET
Problem zaczyna się, gdy zapiszę chociaż dwa punkty dostępu: np. pierwszy dla MMS, oraz drugi dla WAP.
Wówczas to dzieje się tak, że nie chcą działać (być aktywne) jednocześnie.
Kiedy włączę (dotknę i zaświeci się zielone oczko przy zapisanym punkcie dostępu) WAP, to następuje automatyczne wyłączenie się (blednie oczko) MMS.
I na odwrót - kiedy włączę MMS, to samoistnie wyłącza mi się WAP.
Ilość pól konfiguracyjnych w telefonie - jak i liczne opcje w tych polach - znacznie przekracza ilość podaną na ww. stronie Play i podejrzewam, że zapewne tutaj tkwi przyczyna nieznanej mi błędnej konfiguracji.
Próbowałem na kilka rożnych sposobów, ale najwyraźniej nie trafiłem na taką, aby WAP, MMS i INTERNET działy (były aktywne) jednocześnie.
Czy potrafi mi ktoś pomóc ?
- np. tylko sam WAP,
- lub tylko sam MMS,
- lub tylko sam INTERNET
Problem zaczyna się, gdy zapiszę chociaż dwa punkty dostępu: np. pierwszy dla MMS, oraz drugi dla WAP.
Wówczas to dzieje się tak, że nie chcą działać (być aktywne) jednocześnie.
Kiedy włączę (dotknę i zaświeci się zielone oczko przy zapisanym punkcie dostępu) WAP, to następuje automatyczne wyłączenie się (blednie oczko) MMS.
I na odwrót - kiedy włączę MMS, to samoistnie wyłącza mi się WAP.
Ilość pól konfiguracyjnych w telefonie - jak i liczne opcje w tych polach - znacznie przekracza ilość podaną na ww. stronie Play i podejrzewam, że zapewne tutaj tkwi przyczyna nieznanej mi błędnej konfiguracji.
Próbowałem na kilka rożnych sposobów, ale najwyraźniej nie trafiłem na taką, aby WAP, MMS i INTERNET działy (były aktywne) jednocześnie.
Czy potrafi mi ktoś pomóc ?
Napisano 16 December 2011 - 16:10
Otrzymałem z Play24 już tyle przeróżnych konfiguracji, tyle że żadne nie działają jednocześnie.
Powiedzcie mi proszę, co mam (mogę) zrobić jeszcze, aby mi wszystko działało jak należy ?
Przecież ten telefon był w sprzedaży w salonach Play, to przecież ktoś musi chyba wiedzieć, jak to skonfigurować (??)
Powiedzcie mi proszę, co mam (mogę) zrobić jeszcze, aby mi wszystko działało jak należy ?
Przecież ten telefon był w sprzedaży w salonach Play, to przecież ktoś musi chyba wiedzieć, jak to skonfigurować (??)
Napisano 17 December 2011 - 12:11
Coś upadła we mnie wiara, że doczekam się z Play24 poprawnej konfiguracji dla WAP, MMS, INTERNET aby wszystko działało jednocześnie
I ... oto co jeszcze zrobiłem i najważniejsze, że działa !
Ustawienia dla MMS:
Nazwa: - MMS
APN: mms
Proxy: 10.10.25.5
Port: 8080
Nazwa Użytkownika: -
Hasło: -
Serwer: http://10.10.28.164/mms/wapenc
MMSC: http://10.10.28.164/mms/wapenc
Proxy dla wiadomości MMS: 10.10.25.5
Port MMS: 8080
MCC: 260
MNC; 06
Typ uwierzytelnienia: -
Typ APN : mms
========================================
Ustawienia dla WAP
Nazwa: - WAP
APN: wap
Serwer: http://wap.play.pl
MMSC: -
Proxy dla wiadomości MMS: -
Port MMS: -
MNC; 06
Typ APN : internet
Ustawienia dla INTERNET:
Nazwa: - INTERNET
APN: internet
Proxy: -
Port: -
Serwer: *99#
MNC; 06
I teraz, aby faktycznie wszystko działało jednocześnie, trzeba - WAŻNE !!! - zieloną kropkę 'zaświecić' przy ... WAP
p.s.: może i niektóre wpisy nie są konieczne, ale te, w takiej postaci j.w. ... działają.
I ... oto co jeszcze zrobiłem i najważniejsze, że działa !
Ustawienia dla MMS:
Nazwa: - MMS
APN: mms
Serwer: http://10.10.28.164/mms/wapenc
MMSC: http://10.10.28.164/mms/wapenc
Proxy dla wiadomości MMS: 10.10.25.5
Port MMS: 8080
MNC; 06
Typ APN : mms
Ustawienia dla WAP
Nazwa: - WAP
APN: wap
Serwer: http://wap.play.pl
MNC; 06
Ustawienia dla INTERNET:
Nazwa: - INTERNET
APN: internet
Proxy: -
Port: -
Serwer: *99#
MNC; 06
I teraz, aby faktycznie wszystko działało jednocześnie, trzeba - WAŻNE !!! - zieloną kropkę 'zaświecić' przy ... WAP
p.s.: może i niektóre wpisy nie są konieczne, ale te, w takiej postaci j.w. ... działają.
Strona 1 z 1

Logowanie