Mój Play: PLAY - nie bierz go za granice ! - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

PLAY - nie bierz go za granice ! problemy z roamingiem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   N3T Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Wed, 30 Nov 11
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 30 November 2011 - 20:37

Witam, dzisiaj o 16:30 zauwazylem ze juz trzeci sms po 2 ktore wyszly, nie wychodzi z telefonu, po probach resetowania wymieny telefonu , kupieniu nowego itd itp, okazalo sie ze i tak telefon nie loguje sie do sieci ani w niemczech ani we francji.

Poszedlem i kupilem sobie karte z niemieckiego t-mobile i zadzwonilem na swoj numer - glucha cisza, dzwonie z t-mobile na numer narzeczonej , to samo, abonent nieosiagalny. Jako ze zauwazylem ze karta jest widziane przez komorke i moge recznie wybrac siec,a w zasadzie rpzeskanowac i probowac wybrac siec do zalogowania w roamingu wywnioskowalem, ze karta jest sprawna.

Telefon do przyjaciela podalem mu haslo abonencie i zadzwonil do play aby zapytac czemu mu (w zasadzie mi) telefon nie dziala.

Czemu nie dzwonilem osobiscie ?

No bo do play nie dodzwonisz sie z zagranicy w zaden sposob poza normalnym platnym numerem krajowym, do tego baaardzo drogim, polaczenie do biura obslugi play z niemiec kosztuje 2Euro/minute, gdzie po polaczeniu slychac muzyczke i kobiete mowiaca ze mam czekac okolo 30 minut, czyli: 2eurox30min=60 euro x 4,50PLN = 270 PLN !

Z doswiadczenia wiem, ze uzyskanie pomocy i wytlumaczenie problemu to minimum 15-20 minut wtedy koszt zasiegniecia informacji wyniosl by okolo 500 PLN....

Kolega za 1,50 PLN (bo biuro obslugi w play jest platne, co ciekawe, musisz miec wlasne pieniadze na koncie, bo ani gratisowe zlotowki ani minuty nie licza sie i nie dodzwonisz sie do biura obslugi nawet gdybys mial 600 minut i 50 pln gratisow....

Okazalo sie ze play dzisiaj ma problemy z roamingiem, za co przepraszaja i tu cytat "bycmoze jutro to naprawia, ale zalezy to od kraju w ktorym problem wystapil"

Drodzy panstwo, komentarze pozostawiam wam, bo mi szkoda strzepic jezyk.

Dodam jescze jedna ciekawostke do zbadania we wlasnym zakresie, sam to odkrylem:

1. Kupujemy starter w play i dzwonimy na niego z niemiec z "taniego numeru czy tych kart ala telegrosik" koszt polaczenia 21 centow na minute z niemiec do play na numer play.

przenosimy numer do t-mobile albo plusa czy orange, powtarzamy test z "tanim numerem" i coz okazuje sie ze nadal placimy 21 centow za minute.

2. Kupujemy starter t-mobile plusa lub orange, dzwonimy w ten sam sposob na niego z niemiec i koszt polaczenia to 4 centy za minute...

ok, wszyscy wiemy, ze inni operatorzy nie lubia play i dla tego do play jest drozej .... ale...

przenosimy ten numer o ktorym mowa linijke wyzej do PLAY i co sie okazuje... rozmowa nadal kosztuje 4 centy.....

Prosze mi wyjasnic, czemu numer z play niezaleznie czy jest w play czy jest w plusie czy innej sieci jest "dyskryminowany"

a numer z innej sieci nawet po przeniesieniu do play jest tanszy jesli mowa o koszcie dodzwonienia sie do niego z zagranicy ?

Dodam, ze z niektorych "tanich numerow na numer play w ogole sie nie dodzweonisz, a jak to jest numer z puli innego operatora przeniesieony do play, to problemu niema,

Ktos gdzies filtruje ruch po prefixie sieci a nie po tabeli routingu, co jest niezgodne z prawem europejskim !!! jest to mobbing i jest karalne... ale chyba nei w polsce.

Przepraszam za bledy i interpunkcje pisze wkurzony z niemieckiego telefonu, aby oszczedzic innym nerwow i problemow, darujcie sobie PLAY jesli ghdzies jedziecie albo dzwonicie za granice.

Acha jescze jedno... nikt wam o tym nie powie do poki sami nie sprawdzicie z zaskoczeniem na twarzy:

Wszystkie bonusy w play , czyli "darmowe zlotowki" gratisowe zlotowki, oraz minuty "do wszystkich" itd itp, owszem mozna z nich korzystac do poki dzwonicie do play albo na stacjonarne , czasem dziala to wzgledem polskich sieci (chciaz i tak najpierw wam zje wasze pieniadze z kata, a potem dopiero te pseudogratisy)... nie da sie z tegfo skorzystac za granica , nie da sie tego wykorzystac na rozmowe zagraniczna, a do tego nawet na rozmowe z biurem obslugi.

P.S. w niemczech Play ma podpisana umowe roamingowa tylko z jednym operatorem E-plus, ktory ma panicznie marny zasieg, a z tego co czytalem w innych krajach tez jest porazka.

Omijajcie te siec szerokim lukiem.

Pozdrawiam i czekam na podobne informacje innych uzytkownikow. Bedzie nas wiecej to inni sie nie nabiora na marna gadke reklam i rzecznikow prasowych....
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08
  • Miejscowość:z animki
  • Zainteresowania:
  • Operator:PLAY
  • Telefon:działa :)
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 01 December 2011 - 23:54

Połączenie z Niemiec do Polski kosztuje 2zł, jakie stawki ma niemiecki op za minutę do Playa nie jest dane mi wiedzieć.
Pokaż mi BOK w Polsce który jest bezpłatny, albo tańszy niż Playowy.
Filtrowaniem po prefixie zajmuje się europejski odpowiednik naszego UKE - tak w skrócie myślowym.
Najpierw zjada gratisy, później złotówki z głównego konta. I jak sama nazwa wskazuje, gratisy lub konto promocyjne.

PS W Niemczech są podpisane umowy roamingowe z E-Plusem, Vodafonem, T-Mobilem oraz O2.
Najlepsza sygnaturka, to brak sygnaturki.
0

Strona 1 z 1