Mój Play: STAN DARMOWY bez internetu - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

STAN DARMOWY bez internetu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Głowa Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Thu, 24 Nov 11
  • Miejscowość:Przywidz
  • Operator:Orange
  • Telefon:NOKIA 6300
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 24 November 2011 - 16:14

Witam,
wątek wstawiłem w Sprawy techniczne bo nie mogłem go lepiej przyporządkować. Sprawa wygląda następująco... Chcę wziąć HTC Wildfire w ofercie Stan Darmowy 69, ale nie chcę płacić za internet poza WI-FI.

W domu mam Wi-Fi, w pracy mam Wi-Fi, w samochodzie nie używam telefonu kiedy prowadzę więc też go nie potrzebuję! Po drugie nie chcę dopłacać ani złotówki więcej do abonamentu więc proszę nie pisać "lepiej dołożyć 10 zł do pakietu". Czytałem o przypadkach, że użytkownikom Play w nocy między godziną 22 - 23 nabijały się kolosalne rachunki.

I tu pojawia się moje Pytanie nr 1 - CZY MOŻNA W STANIE DARMOWYM WYŁĄCZYĆ INTERNET MOGĄC CAŁY CZAS KORZYSTAĆ Z WI-FI I MMS, np. za pomocą programu APNdroid?

Moją drugą opcją jest Nokia E52, która jak wiadomo nie posiada Androida.
Pytanie nr 2 - CZY NIEKONTROLOWANY DOSTĘP DO INTERNETU, POBIERANIE AKTUALIZACJI ITD. TO PROBLEM TYLKO I WYŁĄCZNIE TELEFONÓW Z ANDROIDEM CZY DOTYCZY ON RÓWNIEŻ TELEFONÓW Z SYMBIANEM?

Z góry dziękuje za rzetelne i rzeczowe odpowiedzi od osób, które korzystają ze Stanu Darmowego i znają się na rzeczy!
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   lipos Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 316
  • Rejestracja Sun, 25 May 08
  • Miejscowość:Sosnowiec
  • Zainteresowania:wóda, dziwki, koks :P
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Motorola Defy
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 24 November 2011 - 23:15

Gdybym mógł pozwolić sobie na drobną sugestię to, zakładając, że zdecydujesz się na jakieś urządzenie zarządzane Androidem, zastanów się raczej nad taryfą AI z pakietem 250 MB i "lejkiem" internetowym. Za 69 zł/m-c (taryfa Super MNP All Inclusive 79)dostaniesz Stan Darmowy, 650 minut do innych sieci zamienne na 1047 SMSy/MMSy do wszystkich sieci oraz całkiem przyzwoity pakiet danych, działający także na roamingu krajowym.

Jeżeli jesteś w 100% przekonany, że najlepsza dla Ciebie będzie taryfa Stan Darmowy, to mimo wszystko proponuję wykupić dodatkowo za (chyba) 5 zł/m-c pakiet 100 MB dla smartfona. Na podstawowe potrzeby systemu operacyjnego (widgety itp.) wystarczy w zupełności a kwota raczej nie powala na kolana. Jeśli jednak nadal będziesz tkwił w przekonaniu, że dostęp do internetu poza domem i pracą nie jest Ci do niczego potrzebny i nie zamierzasz poświęcać na to ani grosza, to uważam, że nastawiając się na taki profil korzystania, nie ma sensu kupować smartfona. Coś w typie E52 byłoby idealnym rozwiązaniem.

W temacie niekontrolowanego dostępu do sieci przez system: co najmniej od wersji Androida 2.2 (jak w mojej Defy) w ustawieniach systemowych dostępny jest Manager Danych, gdzie można zrobić z transmisją to, co się chce. Można np. odciąć internet a wiadomości MMS będą dalej krążyć bez przeszkód. Nie są do tego potrzebne żadne zewnętrzne aplikacje, bynajmniej mnie. Dobrze jest też pamiętać, korzystając z Android Market, aby przy instalacji aplikacji nie zaznaczać autoaktualizacji. Używam smartfona z Androidem już od ok. czterech miesięcy i nie zauważyłem aby kiedykolwiek "wyrwał się z pod kontroli". Wszystkie aktualizacje i "zakupy" na Android Market robię będąc połączonym przez WiFi.

BTW, między innymi dzięki tym kolosalnym rachunkom, aby je ukrócić, Play wprowadził taryfy AI i chwała mu za to. ;)
''...i pamiętajcie aby te plusy nie przysłoniły wam minusów!''

jabber ID: Lipos@aqq.eu
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pcz_07 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2625
  • Rejestracja Wed, 16 Jul 08
  • Miejscowość:LKS
  • Zainteresowania:...
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Samsung Wave 533/F480
  • Taryfa:Mixtura
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 24 November 2011 - 23:42

Symbian i Bada nie cierpi na tego typu dolegliwości :)
Zależy czego oczekujesz od telefonu, ale jednak do łączenia prze wlan potrzebny jest większy wyświetlacz, im więcej cali tym lepiej. E52 bardzo fajna, ale czy komfortowo internet się przegląda to sprawa dyskusyjna. Jeszcze zależy co rozumiemy przez przeglądanie sieci, wszystko zależy jakie strony itp itd. Ale oferta ciekawa :)
Dołączona grafika
0

Strona 1 z 1