Mój Play: Nadajniki Play "wysysają" prąd z telefonu szybciej niż inne sieci, jakim cudem?! - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nadajniki Play "wysysają" prąd z telefonu szybciej niż inne sieci, jakim cudem?! Czy to jest możliwe? Chyba jednak jest...

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kopec Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Rejestracja Wed, 09 Nov 11
  • Miejscowość:Bydgoszcz
  • Operator:PLAY
  • Telefon:iPhone 4S
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 09 November 2011 - 15:48

Witam wszystkich,

Mam dość ciekawe obserwacje, odkryłem, że telefon podłączony z nadajnikami Play zużywa o 45% więcej energii.

Nie mam niestety jakichś zaawansowanych możliwości technicznych, tylko zwyczajne proste badanie, które myślę, ukazuje bardzo dziwne wyniki.
Testy przeprowadzałem w następujący sposób:
Odblokowałem telefon i mierzyłem czas między spadkiem kolejnych % baterii, w tym czasie telefon nie był ruszany, nie dochodziły smsy czy inne rzeczy, po prostu leżał odblokowany, połączony do internetu, aktywny gmail po exchange i wszystkie inne standardowe usługi w iPhone. Żeby wyniki były w miarę rzeczywiste, każdy test trwał równe 10% i z tego wyciągałem potem średnią.

Więc tak:

Wynik Play dla 1% to średnio 3,5 minuty. !!!
Wynika dla Play na nadajnikach Plusa 6,3 minuty.
Wyniki dla Plus i Orange (specjalnie kupiłem startery) 6,5 do 7 minut.
T-Mobile nie chciało mi się już kupić, ale sądzę, że wynik byłby podobny.

Żeby nie było, że to wina sygnału, czy czegokolwiek innego, to każda sieć działa w H+ (sprawdzane na Samsungu Galaxy S2), dodatkowo podaję moc sygnału.
Play - SGS2 pokazuje -79 do -82 dBm
Plus, Orange - SGS2 pokazuje -91 do -93 dBm

Dalej, żeby nie było - nie jest to wina karty sim, zmieniłem już 3 razy, ani abonamentu, testowałem w Play Fresh i Play dla Firm - efekt ten sam, testowane na oryginalnej MicroSIM z play, jak i na zwykłej dociętej tylko. Telefon też jest niewinny, testowane na 4S i 4 na iOS 5.0 i 5.0.1 beta2. Nie jest to też wina konkretnego miejsca, bo nie raz podróżowałem po Polsce zawsze telefon osiągał takie same wyniki.

Problemy te zaczęły się w sumie 1,5 roku temu jak się przeniosłem do Play z iPhone 4- nagle zaczął działać po 4-5h w użyciu, przedtem działał po 9-10h w użyciu. Niestety nie zwróciłem na to od razu uwagi, a potem nie skojarzyłem z Play.

Wyszło to dopiero teraz, bo po kupnie iPhone 4S musiałem go ładować w połowie dnia, bo po prostu padał. Dlatego spróbowałem włożyć kartę Orange, oczywiście z internetem uruchomionym etc, użytkuje mniej więcej też tak samo, i co? Jest połowa dnia, telefon ma w użyciu niecałe 4h i jeszcze 57% baterii. W Play bym już musiał ładować.

Mógłbym używać na nadajnikach Plusa tylko, niestety Play bezczelnie to blokuje, internet ma ping po 200-300 cały czas, a H+ jest celowo zbijane do samego H - świetnie to widać na SGS2 właśnie, do tego po prostu źle to działa, wymuszają używanie własnych nadajników, co jest w sumie logiczne. Oczywiście na karcie z Plusa nie ma takich cyrków w tym samym miejscu.

Opisałem tą sprawę i wysłałem do BOK oraz do Pana rzecznika Play - jestem ciekaw, czy będzie jakakolwiek reakcja. Szczerze wątpię, że cokolwiek się zmieni (uważam, że jest wina jakiejś dziwacznej konfiguracji nadajników) a wiadomo, że dla jakiegoś jednego użytkownika nikt nic nie zrobi ;-) a tym bardziej nie poprawie całej sieci...

Ma ktoś z Was pomysł, co może być powodem takich cyrków? Szczerze mówiąc, to sam się dziwię, że taka sytuacja jest w ogóle możliwa, no ale jakbym nie testował, to ciągle to samo wychodzi. Wyeliminowałem wszystkie inne możliwości, poza samym Play i jak widać trafiłem. A średnio mi się chce przechodzić do Orange, oferta fatalna, albo nie ma netu, albo smsów, albo nic nie ma... No ale w ostatecznym rozrachunku będę musiał się przenieść, bo nie mogę ładować telefonu co 5h, bo nie mam na to czasu.

Pozdrawiam czytających, mam nadzieję, że ktoś wytrwa do końca w ogóle :-P
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   hsurim Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 437
  • Rejestracja Fri, 13 Nov 09
  • Miejscowość:Warszawa (mazowieckie)
  • Telefon:Samsung B2100 / C3050 / B5722 / I5700
  • Taryfa:Inna
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 09 November 2011 - 16:17

Od prawie roku jestem w Play i telefon jak trzymał około 1 tygodnia - u orangutana - tak dalej trzyma 1 tydzień w Play.
Hm ... może to jakaś regionalna przypadłość ... :D

A tak poważniej, to opisz cała sytuację w zgłoszeniu na Play24 - jestem ciekaw odpowiedzi.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kopec Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5

Napisano 09 November 2011 - 16:19

Wyświetl postUżytkownik hsurim dnia 09 November 2011 - 16:17 napisał

Od prawie roku jestem w Play i telefon jak trzymał około 1 tygodnia - u orangutana - tak dalej trzyma 1 tydzień w Play.
Hm ... może to jakaś regionalna przypadłość ... :D

Z takim telefon to wiesz, bierzemy pod uwagę smartfony, a szczególnie iPhone.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   hsurim Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 437

Napisano 09 November 2011 - 16:22

Może mieszkasz w okolicy, gdzie akurat o podobnej sile sygnału masz kilka nadajników Play a może są przeciążone i najzwyczajniej częściej Cie przełącza pomiędzy nimi i tym samym zżera więcej energii.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466
  • Rejestracja Thu, 27 May 10
  • Miejscowość:Supraśl
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D
  • Telefon:Htc Desire Z
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 09 November 2011 - 16:23

Powiem ci tak w playu w porównaniu do plusa telefon przy 3g może krócej trzymać przez to że jak net jest połączony a na plusie jesteś i nie korzystasz to włącza się transfer z ograniczoną prędkością do 384 kb/s a jak włączasz np. przeglądarkę to już zmienia się szybkość a w playu jest cały czas max,nie wiem czy tylko w plusie tak jest ale przydało by się u wszystkich operatorów wg mnie ;),co dziwne na modemie w playu podczas nie używania przerzuca do 384
http://bada-world.pl
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kopec Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5

Napisano 09 November 2011 - 16:27

Wyświetl postUżytkownik pakierhakierxd dnia 09 November 2011 - 16:23 napisał

Powiem ci tak w playu w porównaniu do plusa telefon przy 3g może krócej trzymać przez to że jak net jest połączony a na plusie jesteś i nie korzystasz to włącza się transfer z ograniczoną prędkością do 384 kb/s a jak włączasz np. przeglądarkę to już zmienia się szybkość a w playu jest cały czas max.

Znaczy co się nie zmienia? Bo sam typ połączenia skacze tak samo jak na innych operatorach - na samsungu widać, że zmienia się między 3G/H/H+ w zależności, co się robi z telefonem. H+ wiem, że zżera prąd, ale czy samo zwykłe 3G ma jakąś prędkość synchronizacji czy coś? Tego nie wiem.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D

Napisano 09 November 2011 - 16:31

U mnie na telefonie się na playu nie zmienia na 3g mam cały czas h,zwykłe 3g ma do 384 kb/s :),niektóre słabsze telefony tylko takie obsługują ;p
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kopec Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5

Napisano 09 November 2011 - 16:34

Wyświetl postUżytkownik pakierhakierxd dnia 09 November 2011 - 16:31 napisał

U mnie na telefonie się na playu nie zmienia na 3g mam cały czas h,zwykłe 3g ma do 384 kb/s :),niektóre słabsze telefony tylko takie obsługują ;p

No u mnie wraca, i na Freshu i na Play dla Firm, więc to nie będzie to, zakładam, że iPhone też się tak zachowuje.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454
  • Rejestracja Sun, 27 Dec 09
  • Miejscowość:Wielkopolska
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 09 November 2011 - 19:06

Wątpię aby to była kwestia nadajników Play lub innego operatora.
Jest to raczej uzależnione od siły zasięgu, przeciążenia sieci i wszelkich "aktualnych okoliczności".

Przykładowo mój telefon (nieużywany) loguje się do sieci raz na 4-5 godzin
A czasami potrafi się przelogować kilka razy na godzinę (np. dzisiaj).

Zazwyczaj wiem dokładnie kiedy się loguje bo jeśli jestem w domu i mam włączone głośniki to powoduje silny rezonans.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kopec Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5

Napisano 11 November 2011 - 08:40

Jak można było się spodziewać, Play odpowiedział w sposób idiotyczny, no nic, widzę, że będę się musiał przenieść do gównianego Orange z beznadziejną ofertą...

Cytat

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na zgłoszenie uprzejmie informuję, że istnieje możliwość, iż energia baterii telefonu rozładowuje się wcześniej przy zalogowaniu do silniejszego zasięgu Play. Pragnę jednak powiadomić, że nie wykryto tutaj żadnych nieprawidłowości ze strony sieci. W związku z powyższym sugerowałabym, iż Pański telefon nie jest przystosowany do łączenia się z tak silnym zasięgiem jak zasięg 3G Play. Proponowałabym skontaktować się z producentem telefonu.

W razie dodatkowych pytań lub sugestii zapraszam do kontaktu za pośrednictwem infolinii
790600600 bądź *600 (z numeru Play), poczty elektronicznej pod adresem:
firma@pomocplay.pl lub poprzez stronę internetową www.24.play.pl.

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466

Napisano 11 November 2011 - 09:36

Dobre telefon nie przystosowany :D
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   hsurim Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 437

Napisano 20 January 2012 - 10:01

Podnoszę temat ...
Zauważyłem przez przypadek, że będąc na nadajnikach Play, telefon (mam ustawiony na 2G) 'podpiarduje' w głośnikach radia co kilka/kilkanaście minut - wygrywa przeróżne 'melodyjki' i o różnej długości.
Zobserwowałem to zjawisko w kilku miejscach Warszawy, mając wszędzie sygnał na max.
Po przełaczeniu się na Plusa, przez ponad godzinę - nie miałem czasu na dłuższą obserwację - ani razu (??)

W takim razie co (??) - częste przełaczania pomiędzy nadajnikami, czy częsta zmiana kanałów ?

Tak więc zjawisko "wysysania energii z telefonu" dzieje się za sprawką funkcjonowania sieci Play.
0

Strona 1 z 1