Mój Play: Niesłusznie naliczona opłata "aktywacyjna" - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Niesłusznie naliczona opłata "aktywacyjna" Problem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Jan As Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Rejestracja Wed, 12 Oct 11
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 12 October 2011 - 14:32

Witam serdecznie

W dniu 29.06.2011 r. podpisałem "wniosek o przeniesienie numeru do sieci play". Chciałem również podpisać umowę, ale zostałem poinformowany, że w obecnej chwili "koszt" wyniósłby łącznie 49 zł, gdzie obowiązkowo musiałbym zakupić pakiet internetowy w cenie 48 zł. A jeśli zjawię się jutro tj. w dniu 30.06.2011 r to koszt wyniesie jedynie 1 zł, ponieważ wchodzi nowy regulamin - tak właśnie zrobiłem. W dniu 30.06.2011 r. podpisałem umowę w ofercie promocyjnej "All Inclusive bez telefonu 19.05", a oferta podstawowa to "LongPlay II 49".
Pierwsza faktura i zaskoczenie, ponieważ w/w opłata została naliczona - 48 zł pakiet internetowy.
Reklamacja i odpowiedź, że opłata została słusznie naliczona:

"Dodam, że zgodnie z powyższym regulaminem "All Inclusive bez telefonu 19.05" (punkt 5) przy wyborze Oferty LongPlay II 29 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48,00 złotych z limitem transmisji danych 3 GB. Opłata za pakiet Play Online w telefonie jest jednorazowa i pojawi się na pierwszej fakturze Abonenta."

Błąd. Ponieważ nie posiadam w/w taryfy tylko wyższą - "LongPlay II 49". Kolejne pismo i odpowiedź:

"Potwierdzamy, że podstawą Pana Promocji jest taryfa „LongPlay II 49”.
Zawiadamiamy, iż nie zmienia to faktu, że zgodnie z Regulaminem Oferty Promocyjnej
„All Inclusive bez telefonu” pkt. 5 „Zgodnie z pkt 3 niniejszej Oferty Promocyjnej przy wyborze Oferty LongPlay II 29 oraz LongPlay II 49 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48 PLN z limitem transmisji danych 3 GB ,a przy wyborze Oferty LongPlay II 69, LongPlay II 99, LongPlay II 129 do zakupu pakietu Play Online w telefonie w cenie 28 PLN z limitem transmisji danych 1,5 GB. Opłata za pakiety Play Online w telefonie jest jednorazowa i pojawi się na pierwszej fakturze Abonenta”.

Błąd. Ponieważ jest to stary regulamin (link), a mnie wg umowy i dnia w którym została podpisana umowa obowiązuje nowy czyli ALL INCLUSIVE BEZ TELEFONU 19.05 gdzie cytowany wyżej punkt regulaminu brzmi tak jak to było w pierwszej odpowiedzi z sieci:

"All Inclusive bez telefonu 19.05" (punkt 5) przy wyborze Oferty LongPlay II 29 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48,00 złotych z limitem transmisji danych 3 GB. Opłata za pakiet Play Online w telefonie jest jednorazowa i pojawi się na pierwszej fakturze Abonenta."

Kolejne pismo. Wytknąłem ten błąd, napisałem również, że w pierwszej odpowiedzi został zacytowany poprawny regulamin i dostałem odpowiedź, że:

"Zawiadamiam, że opinia wydana w odpowiedzi na sprawę numer XXXXXX z 6 września 2011 roku zostaje podtrzymana. Wyczerpał Pan drogę postępowania reklamacyjnego. Skorzystał Pan z prawa do wniesienia odwołania od podjętej decyzji do Działu Rozpatrywania Odwołań na podstawie Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 1 października 2004 r. w sprawie trybu postępowania reklamacyjnego oraz warunków, jakim powinna odpowiadać reklamacja usługi telekomunikacyjnej (Dz. U. nr 226 poz. 2291).
W związku z powyższym w chwili obecnej może Pan dochodzić swoich roszczeń w trybie postępowania sądowego, zgodnie z art. 109 i 110 Prawa Telekomunikacyjnego z dnia 16 lipca 2004 roku."

Proszę o poradę. Co dalej w tej sytuacji zrobić. Jak widać z powyższego regulaminu i umowy, PLAY nie ma racji. Dostałem "towar niezgodny z umową". Z kim kompetentnym mógłbym porozmawiać w tej firmie?
Obecnie z przerażeniem oczekuje kolejnych faktur. Obawiam się kolejnych niesłusznie naliczonych opłat, a do końca umowy pozostało ok 10 miesięcy :( Widzę, że na reklamację nie ma szans. Boję się, że z każdą opłatą niesłusznie naliczoną muszę iść do sądu...
W erze wystarczył jeden telefon, żeby załatwić sprawę. Bardzo żałuję, że skusiłem się na lepszą ofertę i podpisałem umowę z play :(
Pomocy!

Pozdrawiam
Jan As
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   play4you1 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 640
  • Rejestracja Wed, 14 Oct 09
  • Miejscowość:WARSZAWA

Napisano 12 October 2011 - 15:29

Podeślij mi na Priva numer telefonu. Zobaczę co da się zrobić.
2

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Jan As Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 13 October 2011 - 12:51

play4you1 z chęcią ale szczerze mówiąc mam obawę przed udostępnieniem takiej informacji :o

Byłem dzisiaj w salonie i padł pomysł założenia nowego zgłoszenia, w którym proszę o przesłanie regulaminu świadczenia umowy dotyczącej mojej taryfy oraz wszystkich innych warunków oferty.
Zobaczymy, który regulamin przyślą. Tak czy inaczej dalej będę się odwoływał - już na nowym zgłoszeniu.
1

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Inez Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Rejestracja Mon, 10 Oct 11
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 13 October 2011 - 13:14

Nie jesteś sam. Mi zmienili taryfę na inną niż prosiłam (dużo wyższą), oczywiście odpowiedź na reklamację brzmiała: "reklamacja nieuzasadniona". Przeglądając to forum i inne dochodzę do wniosku, że to standardowy numer Play, oni nie czytają nawet reklamacji, odpowiadają cytatem z regulaminu, nie zawsze na temat i tyle. Byle wyczerpać limit, przeciągnąć sprawę jak najdłużej w czasie, a klient niech płaci.
1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08
  • Miejscowość:z animki
  • Zainteresowania:
  • Telefon:działa :)
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 13 October 2011 - 13:31

Wyświetl postUżytkownik Jan As dnia 13 October 2011 - 13:51 napisał

play4you1 z chęcią ale szczerze mówiąc mam obawę przed udostępnieniem takiej informacji :o

Byłem dzisiaj w salonie i padł pomysł założenia nowego zgłoszenia, w którym proszę o przesłanie regulaminu świadczenia umowy dotyczącej mojej taryfy oraz wszystkich innych warunków oferty.
Zobaczymy, który regulamin przyślą. Tak czy inaczej dalej będę się odwoływał - już na nowym zgłoszeniu.

Myślałem, że Jan As nie wie co to obawa.

A wracaj ac do tematu, to Play4You jest pracownikiem z Biura Obsługi Klienta, i jest to autoryzowane przez PLAY oraz w pełni bezpieczne. Inez - też możesz mu zgłosić swój problem: forum@play.pl.
Najlepsza sygnaturka, to brak sygnaturki.
1

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466
  • Rejestracja Thu, 27 May 10
  • Miejscowość:Supraśl
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D
  • Telefon:Htc Desire Z

Napisano 13 October 2011 - 13:56

Potwierdzam :D do tego zawsze można z tym pracownikiem się skontaktować na forum telepolis w dziale tu znajdziesz pomoc play część II
http://bada-world.pl
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
1

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Inez Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11

Napisano 13 October 2011 - 14:11

Wyświetl postUżytkownik Troskliwy Miś dnia 13 October 2011 - 13:31 napisał

Play4You jest pracownikiem z Biura Obsługi Klienta, i jest to autoryzowane przez PLAY oraz w pełni bezpieczne. Inez - też możesz mu zgłosić swój problem: forum@play.pl.

Dzięki, uczynię to jeszcze dziś po powrocie do domu.
1

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Jan As Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 13 October 2011 - 16:16

Troskliwy Miś i pakierhakierxd dziękuje za informację. Numer wysłany.
1

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   play4you1 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 640

Napisano 14 October 2011 - 08:13

Wyświetl postUżytkownik Inez dnia 13 October 2011 - 14:14 napisał

Nie jesteś sam. Mi zmienili taryfę na inną niż prosiłam (dużo wyższą), oczywiście odpowiedź na reklamację brzmiała: "reklamacja nieuzasadniona". Przeglądając to forum i inne dochodzę do wniosku, że to standardowy numer Play, oni nie czytają nawet reklamacji, odpowiadają cytatem z regulaminu, nie zawsze na temat i tyle. Byle wyczerpać limit, przeciągnąć sprawę jak najdłużej w czasie, a klient niech płaci.

Inez podeślij mi numer zgłoszenia-zajmiemy się sprawą.
3

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Inez Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11

Napisano 14 October 2011 - 14:48

Wyświetl postUżytkownik play4you1 dnia 14 October 2011 - 08:13 napisał

Inez podeślij mi numer zgłoszenia-zajmiemy się sprawą.

Podesłałam ten nr na PW oraz wysłałam maila na adres forum@play.pl
Dziękuję za pomoc.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   play4you1 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 640

Napisano 17 October 2011 - 13:30

@Jan As-opłata będzie skorygowana. Regulamin od 30.06 nie przewiduje pakietu Play Online dla LPII49.
2

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Jan As Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 17 October 2011 - 17:28

Dziękuje bardzo za informacje - to już pewne?
Rozumiem, że dostane pismo?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D

Napisano 17 October 2011 - 18:47

Skoro konsultant tak napisał to tak pewnie dostaniesz :)
1

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Pegaz45 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja Thu, 29 Dec 11
  • Miejscowość:Warszawa
  • Taryfa:Inna

Napisano 29 December 2011 - 19:02

Witam!!! Jestem nowy na tym forum także proszę o wyrozumiałość...:)
Jestem w podobnej sytuacji, podpisałem umowę z operatorem sieci Play z usługą bez telefonu "LongPlay II 29" pierwsza fakturę jaką otrzymałem była na kwotę (19zł)ale na drugiej fakturze została mi naliczona opłata (48zł) za Pakiet Play Online w telefonie 3 GB - opłata jednorazowa.... W umowie mam napisane że opłata aktywacyjna wynosi (0zł). Poza tym na umowie nie mam wymienionej nawet takiego pakietu... Proszę o jakąś podpowiedź bo będę chciał w tej sprawie telefonicznie skontaktować się z Biurem Obsługi tylko znając życie będą mi wmawiać że muszę zapłacić za coś czego nigdy nie będę używał... Czytałem powyżej że już jakieś osoby były w podobnej sytuacji tylko jaki był finał tej sprawy??? Proszę o pomoc...
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466

Napisano 29 December 2011 - 19:14

Ta opłata 48zł jest słusznie naliczona więc nic nie wywalczysz w regulaminach nie raz widziałem zapis o tym pakiecie i koszcie ...
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Pegaz45 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja Thu, 29 Dec 11
  • Miejscowość:Warszawa
  • Taryfa:Inna

Napisano 29 December 2011 - 19:25

To nie jest dobra wiadomość...Ale trudno...Gdybym był poinformowany o tej opłacie wcześniej, to bym ją zaakceptował spokojnie i zapłacił bez żadnych pytań... Tylko zaskoczenie tą kwotą na fakturze robi swoje i człowiek dopiero pyta co to jest... :) Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie wszystkich...
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08
  • Miejscowość:z animki
  • Zainteresowania:
  • Telefon:działa :)
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 30 December 2011 - 13:33

Ktoś "zapomniał" o tym powiedzieć. W salonie o tym mówimy, bo po co za miesiąc czy dwa prowadzić bezcelową dyskusję i sobie i komuś psuć nerwy. Mam nadzieję, że więcej od nas niespodzianek - przykrych - nie będzie.
Najlepsza sygnaturka, to brak sygnaturki.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   JarekF Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Wed, 07 Mar 12

Napisano 07 March 2012 - 10:20

Witam,
odgrzeję trochę temat ;) Sytuacja taka sama - poszedłem 08.02.2012 do Play przenieść dwa nr w abonamencie z T-Mobile (bo przecież połowę taniej mi wyjdzie ;) ). Wziąłem dwa abonamenty "LongPlay II 49" w ofercie z telefonami, z umową na dwa lata i również przy pierwszej jak na razie fakturze jest doliczona niespodzianka o której pani "zapomniała" mi powiedzieć: Pakiet Play Online w telefonie 3 GB - opłata jednorazowa(08/02/2012).
Czy jesteście w stanie wytknąć mi palcem w którym punkcie regulaminu jest o tym mowa bo mnie chyba ślepota ogarnęła i nie mogę tego znaleźć :blink:
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1466

Napisano 07 March 2012 - 10:30

Proszę

Zgodnie z pkt 2 niniejszej Oferty Promocyjnej przy wyborze Abonamentu LongPlay II 29 lub
LongPlay II 49 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48 PLN z limitem
transmisji danych 3 GB ,a przy wyborze Abonamentu LongPlay II 69, LongPlay II 99 lub LongPlay II
129 do zakupu pakietu Play Online w telefonie w cenie 28 PLN z limitem transmisji danych 1,5 GB.
Opłata za pakiety Play Online w telefonie jest jednorazowa i będzie uwzględniona na pierwszym
Rachunku Telekomunikacyjnym w oddzielnej pozycji.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Anonymous Prepaid Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • Rejestracja Wed, 07 Mar 12
  • Miejscowość:Taśmowa
  • Telefon:służbowy

Napisano 07 March 2012 - 20:34

Jako jedyny Operator w Polsce Play wprowadził zamiast pustej opłaty aktywacyjnej dodatkowe pakiety. Klienci zbyt często to reklamowali i teraz będzie pusta opłata :) "Masz babo co chciałaś" :P
0

Strona 1 z 1