W dniu 29.06.2011 r. podpisałem "wniosek o przeniesienie numeru do sieci play". Chciałem również podpisać umowę, ale zostałem poinformowany, że w obecnej chwili "koszt" wyniósłby łącznie 49 zł, gdzie obowiązkowo musiałbym zakupić pakiet internetowy w cenie 48 zł. A jeśli zjawię się jutro tj. w dniu 30.06.2011 r to koszt wyniesie jedynie 1 zł, ponieważ wchodzi nowy regulamin - tak właśnie zrobiłem. W dniu 30.06.2011 r. podpisałem umowę w ofercie promocyjnej "All Inclusive bez telefonu 19.05", a oferta podstawowa to "LongPlay II 49".
Pierwsza faktura i zaskoczenie, ponieważ w/w opłata została naliczona - 48 zł pakiet internetowy.
Reklamacja i odpowiedź, że opłata została słusznie naliczona:
"Dodam, że zgodnie z powyższym regulaminem "All Inclusive bez telefonu 19.05" (punkt 5) przy wyborze Oferty LongPlay II 29 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48,00 złotych z limitem transmisji danych 3 GB. Opłata za pakiet Play Online w telefonie jest jednorazowa i pojawi się na pierwszej fakturze Abonenta."
Błąd. Ponieważ nie posiadam w/w taryfy tylko wyższą - "LongPlay II 49". Kolejne pismo i odpowiedź:
"Potwierdzamy, że podstawą Pana Promocji jest taryfa „LongPlay II 49”.
Zawiadamiamy, iż nie zmienia to faktu, że zgodnie z Regulaminem Oferty Promocyjnej
„All Inclusive bez telefonu” pkt. 5 „Zgodnie z pkt 3 niniejszej Oferty Promocyjnej przy wyborze Oferty LongPlay II 29 oraz LongPlay II 49 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48 PLN z limitem transmisji danych 3 GB ,a przy wyborze Oferty LongPlay II 69, LongPlay II 99, LongPlay II 129 do zakupu pakietu Play Online w telefonie w cenie 28 PLN z limitem transmisji danych 1,5 GB. Opłata za pakiety Play Online w telefonie jest jednorazowa i pojawi się na pierwszej fakturze Abonenta”.
Błąd. Ponieważ jest to stary regulamin (link), a mnie wg umowy i dnia w którym została podpisana umowa obowiązuje nowy czyli ALL INCLUSIVE BEZ TELEFONU 19.05 gdzie cytowany wyżej punkt regulaminu brzmi tak jak to było w pierwszej odpowiedzi z sieci:
"All Inclusive bez telefonu 19.05" (punkt 5) przy wyborze Oferty LongPlay II 29 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48,00 złotych z limitem transmisji danych 3 GB. Opłata za pakiet Play Online w telefonie jest jednorazowa i pojawi się na pierwszej fakturze Abonenta."
Kolejne pismo. Wytknąłem ten błąd, napisałem również, że w pierwszej odpowiedzi został zacytowany poprawny regulamin i dostałem odpowiedź, że:
"Zawiadamiam, że opinia wydana w odpowiedzi na sprawę numer XXXXXX z 6 września 2011 roku zostaje podtrzymana. Wyczerpał Pan drogę postępowania reklamacyjnego. Skorzystał Pan z prawa do wniesienia odwołania od podjętej decyzji do Działu Rozpatrywania Odwołań na podstawie Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 1 października 2004 r. w sprawie trybu postępowania reklamacyjnego oraz warunków, jakim powinna odpowiadać reklamacja usługi telekomunikacyjnej (Dz. U. nr 226 poz. 2291).
W związku z powyższym w chwili obecnej może Pan dochodzić swoich roszczeń w trybie postępowania sądowego, zgodnie z art. 109 i 110 Prawa Telekomunikacyjnego z dnia 16 lipca 2004 roku."
Proszę o poradę. Co dalej w tej sytuacji zrobić. Jak widać z powyższego regulaminu i umowy, PLAY nie ma racji. Dostałem "towar niezgodny z umową". Z kim kompetentnym mógłbym porozmawiać w tej firmie?
Obecnie z przerażeniem oczekuje kolejnych faktur. Obawiam się kolejnych niesłusznie naliczonych opłat, a do końca umowy pozostało ok 10 miesięcy
W erze wystarczył jeden telefon, żeby załatwić sprawę. Bardzo żałuję, że skusiłem się na lepszą ofertę i podpisałem umowę z play
Pomocy!
Pozdrawiam
Jan As

Logowanie