Mój Play: Internet komórkowy a komputer - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Internet komórkowy a komputer

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   fervi Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Sat, 01 Oct 11
  • Miejscowość:Wrocław
  • Operator:PLAY
  • Telefon:LG GD510
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 01 October 2011 - 09:02

Witajcie!

1) Chciałbym, żeby Admin - jeśli nie napisałem w odpowiednim subforum - przeniósł ten Temat ;)
2) Jeśli zna lepsze określenie nazwy tematu - niech też zmieni ;)

Dobra, formalności za mną :D

Mam telefon LG GD510 (od babci), a w nim starter Play Fresh i ustawiona (zmieniona) usługa na darmowy internet "bez limitów danych". W każdym razie Internet w telefonie działa bez zarzutów, mimo, że limit się skończył :P (Opera mini zdziała cuda). Jednak mam kolegę, który w ogóle nie ma internetu (mają mu założyć, ale już mu zakładają z 3 miechy) i czasem u niego jestem, jednak tam nie ma Wi-Fi, ani nic. Jako, że mój telefon może (niby :D) robić za Modem, postanowiłem to wykorzystać.

Jestem (szczęśliwym) użytkownikiem Kubuntu 11.10 (Beta 2/3 chyba). Odpaliłem tego całego "network-manager", znalazł komórkę bez problemu i wydawało mi się, że dobrze ją konfiguruję, aczkolwiek internet nie działa. Mam przypuszczenia (proszę o weryfikację), że problemem jest taryfa ustawiona w komputerze - Play Online. Nie wiem czy to przez to, tak przypuszczam. Owy Network-Manager wykrywa sieć (mam zaznaczone wszystko), jednak nie jest w stanie się połączyć. Nie wiem czy to problem ze sterownikiem to LG (owy sterownik prawie-na-pewno jest tworzony przez niezrzeszonych z firmą ludzi [Społeczność]), czy Play. Laptop wygląda jakby miał się łączyć, jednak w ostateczności nie połącza się. Chciałbym to zweryfikować.

Telefon będę miał o ok. 15, więc wtedy będę mógł testować

W razie jakichkolwiek pytań - można zadawać tu ;)

Fervi
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454
  • Rejestracja Sun, 27 Dec 09
  • Miejscowość:Wielkopolska
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 02 October 2011 - 19:17

Nie wiem czy o to chodzi, ale u mnie telefon może być wykorzystany jako modem tylko jeśli we właściwościach modemu wpisze się dodatkowe polecenie inicjujące:
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
0

Strona 1 z 1