Mój Play: Skąd się wzięła taka kwota poza abonamentem? - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Skąd się wzięła taka kwota poza abonamentem?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mmpl Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Rejestracja Fri, 23 Sep 11
  • Operator:PLAY
  • Telefon:iPhone 4
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 23 September 2011 - 20:33

Witam,
mam nadzieję, że tutaj ktoś mi spróbuje odpowiedzieć na moje pytanie. Otóż od kilku dni jestem abonentem Play (All inclusive MAX "firma 75") i od początku mam dziwne sumy wydane poza abonamentem. Kiedy się zalogowałem na 24.play.pl saldo niezapłaconych faktur i pieniędzy wydanych poza abonament wynosiła 35,67 zł. Myślałem, że to kwota pobrana za internet, choć mam go w abonamencie... Pojechałem do punktu, w którym podpisałem umowę i pracownik Playa powiedział, że to część sumy abonamentu, bo podpisałem umowę nieco ponad połowie miesiąca. Czyli ok, wszystko gra.
Niestety... w ten sam dzień sprawdzając stan konta widniało na nim 124,46 zł. Dzisiaj chcąc wyjaśnić tą sytuacje zadzwoniłem na infolinię i konsultant powiedział mi, że nic nie mam wydane poza abonament i mogą to być przekłamania na stronie. Czy to prawda?
Ogólnie w historii połączeń klikając na "zobacz" w kosztach mam albo za SMS "pakiet zł", albo za pakiet danych "połączenie bezpłatne"/"Pr.MB w Play"/"Pr.MB". Co ciekawe w połączeniach też mam "pakiet zł", a przecież w abonamencie mam 700 min do wszystkich, więc nie powinno mi odliczać z pakietu złotówek.

Ktoś też miał podobny problem?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08
  • Miejscowość:z animki
  • Zainteresowania:
  • Telefon:działa :)
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 23 September 2011 - 22:03

Pozycja poza abonamentem, to i saldo niezapłaconych faktur i tego co wydałeś poza abonamentem, w tym przypadku chodzi raczej o opłatę aktywacyjną. 23 września wzrosła ponieważ system bilingowy doliczył bieżącą fakturę.
W abonamencie nie masz minut, tylko złotówki przeliczane na minuty, smsy i mmsy.
Najlepsza sygnaturka, to brak sygnaturki.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mmpl Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 24 September 2011 - 08:24

Wyświetl postUżytkownik Troskliwy Miś dnia 23 September 2011 - 22:03 napisał

Pozycja poza abonamentem, to i saldo niezapłaconych faktur i tego co wydałeś poza abonamentem, w tym przypadku chodzi raczej o opłatę aktywacyjną. 23 września wzrosła ponieważ system bilingowy doliczył bieżącą fakturę.
W abonamencie nie masz minut, tylko złotówki przeliczane na minuty, smsy i mmsy.

Zobaczę, czy do niedzieli coś będzie wzrastać i potem będę dalej dzwonić i się interesować.
Co do tych minut to fakt, teraz zwróciłem na to uwagę, bo 44640 min mam do Play i na stacjonarne, a w pozycji "min. do wszystkich" mam 0 min.

Jeszcze jedno, jeśli można to... w pozycji "promocyjne MB" jest 1014MB, a w "promocyjne MB w strefie taniego internetu" 1810MB - to znaczy, że mam 2824 MB do wykorzystania? Z tego co pamiętam to powinienem mieć 1024MB ;)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Zainteresowania:

Napisano 24 September 2011 - 08:50

Dostałeś dodatkowe 1.8GB w ramach opłaty aktywacyjnej.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mmpl Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 27 September 2011 - 17:39

Czy Bydgoszcz należy do strefy taniego internetu? Niestety nie mam w ogóle zasięgu - ani edge, ani 3G. Do tego jak wyjadę poza miasto to mam albo jedną kreskę zasięgu (gsm), albo w ogóle. W telefonie mam automatyczne wybieranie sieci i się nie łączy z Plusem...
Wtedy kiedy dzwoniłem na infolinię konsultant zapytał się czy ma wyłączyć transmisje danych poza strefą taniego internetu. Zgodziłem się i od tej pory nie mam żadnego neta :(

I jeszcze jedno:
Dołączona grafika
Czy te "Promocyjne MB" mogę wykorzystać gdziekolwiek jestem i korzystam z anten Playa lub Plusa? Bo rozumiem, że "promo. Mb w str. taniego internetu" korzystam w właśnie w tej strefie, tylko nie wiem czy był sens włączania blokady jak znajdę się poza tą strefą, bo jednak mam dodatkowe MB na wykorzystanie oznaczone "Promocyjne MB".
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Zainteresowania:

Napisano 27 September 2011 - 17:50

Te 1.8 GB jest na nadajnikach Playa, czyli właśnie w Strefie Taniego Internetu. Skoro po zablokowania internetu poza Strefą Taniego Internetu (why?? przecież All Inclusive działa i na nadajnikach Plusa i Play'a) nie masz netu, to oznacza że jednak się łączysz przez nadajniki Plusa.
Wyłącz sobie blokadę poza Strefą Taniego Internetu.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mmpl Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 27 September 2011 - 18:50

Ok, blokada wyłączona, zobaczymy jak teraz będzie ;)

Ogólnie bym jej nie włączał, gdyby nie pan, z którym rozmawiałem, bo się zapytałem: "czy jak będę korzystać z nadajników Plusa, np. jak będę na jakiejś wiosce i będzie tam jakiś dostęp do neta od Plusa to czy za to będę musiał płacić" to odpowiedział mi: "yyy.......to znaczy... ja mogę panu włączyć łączenie się do nadajników plusa" - więc pomyślałem, że tylko jak jestem w zasięgu Play to mogę korzystać w pełni z internetu, za darmo (no, w zasadzie do w ramach abonamentu)

Chodziło mi głównie o to, że przez pierwsze kilka godzin jak już zostałem przeniesiony do Play naliczyło mi ponad 100 zł poza abonament i myślałem, że to właśnie przez ten nieszczęsny internet, bo jednak dostałem RAZ komunikat, że "jestem poza strefą.... i koszt internetu wg cennika".

Nie mniej jednak dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że teraz będzie wszystko ok. Jakby coś będę dalej pytać, bo na osobę z punktu sprzedaży, gdzie podpisałem umowę za wiele nie mogę liczyć ;)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Zainteresowania:

Napisano 27 September 2011 - 19:19

Właśnie widzę :/ te 100zł to za neta pierwszego dnia, ponieważ w dniu aktywacji nie muszą być przyznane pakiety. Co prawda koledzy się starają przyspieszać aktywację pakietów aby nie było taki akcji, no ale :|
Czy tutaj, czy privem - polecam się na przyszłość.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mmpl Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 27 September 2011 - 20:16

To znaczy najpierw miałem 36,54 i to się okazało, że... z resztą jest w pierwszym moim poście. Ale na następny dzień widniało już ponad 100. Z internetu nie korzystałem zbyt wiele - może kilka do 10 mb w ciagu 2 dni wykorzystałem.
No nic, faktura przyjdzie to się wyjaśni.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Zainteresowania:

Napisano 28 September 2011 - 00:05

Wiesz co, to chyba jednak nic nie naliczyło. Masz okres rozliczeniowy 20-19, czyli te 35.67zł to aktywacja (1.23zł+34.44zł za 1.8GB), a około 23 doszedł bieźący abonament (czyli 87zł lub więcej). Idealnie Twoje saldo.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mmpl Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 31 October 2011 - 13:36

Witam ponownie ;)
dzisiaj dostałem drugą już fakturkę. Pierwsza była w porządku, mimo że w 24.play pokazywało mi kwotę o 40 zł większą, ale obecna przyszła na taką samą kwotę jaka widniała na stronie playa czyli 128,15.

Dołączona grafika

Skąd się wzięła teraz ta kwota? Powinienem zapłacić: 87,80 zł (abo z netem 1GB) + 1 zł (na infolinię play) + 3,69 zł SMS Premium (aktywacja czegoś tam z jakiejś strony) i koniec. W zasadzie po wyliczeniu tego zostaje jeszcze te 34 zł czyli za Pakiet Play Online 1,8GB - opłata jednorazowa i tutaj nie mam pojęcia skąd się to wzięło skoro żadnego dodatkowego pakietu nie zamawiałem, bo zwyczajnie go nie potrzebuje. 1GB w zupełności mi starcza...

Teraz przeglądając wcześniejsze posty w tym temacie te 1.8GB już wcześniej były, ale po pierwsze "dlaczego?" a po drugie "wcześniej na fakturce ich nie było".
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Zainteresowania:

Napisano 31 October 2011 - 22:19

A pokaż poprzednią fakturę.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   mmpl Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 02 November 2011 - 15:53

Witam,
dopiero dzisiaj miałem dostęp do fakturki, także przysyłam: