Play wprowadza w BŁĄD w rozmowie TELEFONICZNEJ Konsultantka wprowadziła w BŁĄD - naliczona opłat aaktywacyjna 48zł
Napisano 22 September 2011 - 16:38
A przecież telefon ojca nie ma w ogóle opcji INTERNETU.
w rezultacie PLAY żąda odemnie opłąty 48zł tłumacząc że podpisałem umowę przy kurierze i że jet to równoznaczne z akceptacją regulaminu w którym (drobnym druczkiem) jest to zawarte.
Tłumaczą się: "Pragnę serdecznie Pana przeprosić, jeśli podczas rozmowy nie zostały Panu podane pełne oraz wyczerpujące informacje dotyczące zawieranej umowy. Zapewniam jednak, że nieustannie prowadzone są szkolenia, mające na celu poszerzenie wiedzy oraz umiejętności pracowników z zakresu świadczonych usług, jak również jakości obsługi"
jest to żałosne. - tzn że play może nie informować a i tak będzie naliczał opłaty!
Pisałem odwołanie jednak ponownie otrzymałem:
"Przypominamy, że składając własnoręczny podpis pod Umową o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych potwierdził Pan, że zna i akceptuje warunki wynikające z Umowy oraz dokumentów stanowiących jej integralną cześć tj. Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, Cennika Usług oraz Regulaminu Oferty Promocyjnej.
Zgodnie z Regulaminem Oferty Promocyjnej „Stan Darmowy bez telefonu” (pkt. 9) opłata aktywacyjna, bez względu na wybrany Abonament wynosi 1,00 zł.
Odnosząc się do kwestii opłaty za pakiet „Play Online w telefonie 3 GB” informujemy,
że zgodnie z powyższym Regulaminem (pkt. 4) przy wyborze Oferty LongPlay II 29 oraz LongPlay II 49 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48,00 zł z limitem transmisji danych 3 GB.
"
Znowu to samo. Jak głową w mur!!
prosze o informację czy ktos został też tak wprowadzony w błąd. i ew o radę co robić dalej. pozdr.
Napisano 22 September 2011 - 19:38
Trzeba niestety przed podpisaniem umowy czytać, nawet jeśli jest przesyłana kurierem to ma on obowiązek poczekać jeśli chcemy przeczytać umowę przed podpisaniem.
Jedyne co mogę zasugerować, to prawo do odstąpienia od umowy w przeciągu 10 dni od zawarcia (podpisania). Ale tutaj nie jestem pewien jak jest z opłatami aktywacyjnymi i czy przyniesie to zamierzony skutek.
Ja przeczytałem regulaminy i jestem świadomy tego, że zapłacę za pakiet internetowy, co raczej można porównać do opłaty aktywacyjnej skrzętnie ukrytej pod nazwą "PAKIET". Mam tylko nadzieję, że niesmak szybko zginie i moja pierwsza umowa z Play nie będzie tą ostatnią.
Aby ta sieć była idealna jeszcze musi się dużo zmienić, przede wszystkim podejście i poszanowanie klienta. Tutaj Play jest 100 lat za wszystkimi.
Napisano 22 September 2011 - 23:23
Przy odstąpieniu od umów zawieranych na odległość nie ma opłaty aktywacyjnej itd.
Napisano 23 September 2011 - 10:24
Użytkownik Troskliwy Miś dnia 23 September 2011 - 00:23 napisał
W sumie racja, złą instytucję wpisałem.
Taka opłata aktywacyjna jest do przyjęcia gdyby tylko konsultanci i sprzedający informowali, że oplata aktywacyjna to X zł + X zł za pakiet aktywacyjny, za który coś dostajemy. Byłoby to bardziej uczciwe wobec klienta. W innych sieciach jest to nazwane tak jak powinno "opłata aktywacyjna" często 1-50 zł i klient wie za co płaci i w tych taryfach, z których korzystałem u innych operatorów nikt mnie w umowie nie zmuszał do zakupu pakietów, nawet jednorazowo ani tym bardziej nie włączał dodatkowych usług, których nie chciałem. Tutaj jest to dość niesmacznie zrobione. Czemu pod tym względem Play nie może być bardziej przyjazny klientom? Tak samo z tymi pakietami. Czemu nie można przy podpisywaniu umowy wybrać czy chcemy z nich skorzystać czy też w ogóle nie skorzystać?
Napisano 11 November 2011 - 12:38
Ale faktycznie, konsultanci o tym nie informują. Z prostego powodu - opłaty te są głównie przy niskich taryfach i dla takiego SD 29 bez tel, gdzie abonament to 19zł przez 12msc mamy łączny koszt 228zł. Opłata stanowiąca ponad 20% tej sumy za aktywacje skutecznie odstrasza klientów. Odstraszony klient = brak sprzedaży = brak prowizji, brak premii, spadek w rankingach sprzedawców.
Taka jest niestety rzeczywistość, polecam dokładnie się dowiadywać jakie dodatkowe opłaty i usługi są włączane przy konkretnej taryfie.
Pracowałem na infolinii, pracuję w dziale sprzedażowym i to co tam się dzieje woła o pomstę do nieba. Odgórnie narzucone progi (liczba sprzedaży, czasy rozmów) do osiągnięcia w tygodniu i systemy motywacyjne zmuszają do robienia klienta w konia. Najlepiej zarabiają konsultanci, którzy po prostu klienta spławiają - system nie działa, nie mam uprawnień, proszę napisać maila, proszę iść do salonu. W sprzedaży jest sporo lepiej, ale i tak powinno być inaczej (choćby informacje o opłatach aktywacyjnych). To jest strzelanie sobie w kolano i w końcu P4 srogo się na tym przejedzie.
Na pocieszenie - w innych sieciach jest to samo
Napisano 11 November 2011 - 13:35
Napisałem skargę do UKE. Dodałem całą korespondencję z operatorem (w sumie 3 moje pisma i ich 3 odpowiedzi)
Załączyłem też rozmowę telefoniczną z konsultantką - Dzięki mojemu telefonowi z systemem Symbian Nokia -E51. Mam w nim programik TotallRecall - nagrywa wszystkie przychodzące i wychodzące. Rewelacja - to chyba dzięki nagraniu tej rozmowy udało się to wszystko.
Dostałe odpowiedz z UKE:
Dziękujemy za wiadomość skierowaną do Urzędu Komunikacji Elektronicznej. W Pana sprawie Urząd niezwłocznie wystąpił do operatora. W wyniku podjętych działań operator przyznał, iż w trakcie rozmowy telefonicznej nie został Pan poinformowany o jednorazowej opłacie w wysokości 48 zł za pakiet Play Online.
W tym miejscu pragnę Panu wyjaśnić, że złożenie podpisu na umowie jest równoznaczne z oświadczeniem, iż otrzymało się, zapoznało i akceptuje wszystkie zapisy umowy, regulaminów i cenników. Dokumenty te są podstawą, na mocy której operator świadczy usługi i nalicza opłaty. W Pana przypadku jednorazowa opłata w wysokości 48 zł jest wyszczególniona w Regulaminie wykupionej przez Pana oferty.
Niemniej jednak po interwencji Urzędu, z uwagi na przekazanie przez konsultanta w rozmowie telefonicznej niepełnych informacji, operator zdecydował się na skorygowanie kwoty 48 zł.
Mam nadzieję, że sposób załatwienia sprawy okaże się dla Pana satysfakcjonujący.
Wszystkim którzy mają podobne problemy z koncernami zachęcam do nie poddawania się!!! Można ich pokonać!!
Pozdrawiam
Napisano 09 February 2012 - 19:20
byłem w tej samej sytuacji co autor wątku, ale zdaje się że w PLAY się poprawia, ponieważ wystarczyło zgłoszenie przez 24.play.pl które zostało rozpatrzone pozytywnie. Poniżej najważniejsze fragmenty odpowiedzi:
(...)
Informuję, że w systemie nie odnaleziono Pana rozmowy z konsultantem, podczas której przedstawiono Panu warunki oferty. Nie mam więc możliwości zweryfikowania, czy konsultant poinformował Pana o konieczności zakupu pakietu Play Online w telefonie. W związku z powyższym, przychyliłam się do Pana prośby o anulowanie opłaty 48,00 zł.
Dodam, że na dzień dzisiejszy nie mam możliwości dokonania korekty faktury, ponieważ nie została ona jeszcze wystawiona. Dlatego na Pana numerze .......... przyznałam upust na abonamencie, w wysokości 10,00 zł, na 5 kolejnych okresów rozliczeniowych (łącznie 50,00 zł). Upust będzie obowiązywał w okresie od 1 marca 2012 roku do 31 lipca 2012 roku. Jego wysokość w pełni zrównoważy kwotę 48,00 zł, zapłaconą za pakiet Play Online w telefonie.
(...)
Pozdrawiam
Napisano 09 February 2012 - 19:35
Napisano 10 February 2012 - 14:08
Użytkownik zecik2k dnia 22 September 2011 - 16:38 napisał
A przecież telefon ojca nie ma w ogóle opcji INTERNETU.
w rezultacie PLAY żąda odemnie opłąty 48zł tłumacząc że podpisałem umowę przy kurierze i że jet to równoznaczne z akceptacją regulaminu w którym (drobnym druczkiem) jest to zawarte.
Tłumaczą się: "Pragnę serdecznie Pana przeprosić, jeśli podczas rozmowy nie zostały Panu podane pełne oraz wyczerpujące informacje dotyczące zawieranej umowy. Zapewniam jednak, że nieustannie prowadzone są szkolenia, mające na celu poszerzenie wiedzy oraz umiejętności pracowników z zakresu świadczonych usług, jak również jakości obsługi"
jest to żałosne. - tzn że play może nie informować a i tak będzie naliczał opłaty!
Pisałem odwołanie jednak ponownie otrzymałem:
"Przypominamy, że składając własnoręczny podpis pod Umową o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych potwierdził Pan, że zna i akceptuje warunki wynikające z Umowy oraz dokumentów stanowiących jej integralną cześć tj. Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, Cennika Usług oraz Regulaminu Oferty Promocyjnej.
Zgodnie z Regulaminem Oferty Promocyjnej „Stan Darmowy bez telefonu” (pkt. 9) opłata aktywacyjna, bez względu na wybrany Abonament wynosi 1,00 zł.
Odnosząc się do kwestii opłaty za pakiet „Play Online w telefonie 3 GB” informujemy,
że zgodnie z powyższym Regulaminem (pkt. 4) przy wyborze Oferty LongPlay II 29 oraz LongPlay II 49 Abonent zobowiązany jest do zakupu pakietu Play Online w cenie 48,00 zł z limitem transmisji danych 3 GB.
"
Znowu to samo. Jak głową w mur!!
prosze o informację czy ktos został też tak wprowadzony w błąd. i ew o radę co robić dalej. pozdr.
oczywiście w wypadku jeśli konsultant telefonicznie nie dopełnił obowiązku poinformowania cie o dodatkowym płatnym pakiecie powinieneś reklamować tę rozmowę. Wszystkie rozmowy są u nas nagrywane więc każdorazowo sprawdzamy takie sytuację. Trzeba zawsze sprawdzać w regulaminie żeby sytuacja taka nie była zaskoczeniem natomiast jak najbardziej można się w takiej sytuacji ubiegać o rekompensatę np. w postaci upustu (raczej nie korektę faktury ponieważ opłata została naliczona prawidłowo).
Napisano 22 February 2012 - 21:55
Napisano 17 May 2012 - 21:04
Zastrzegam ze dostalam od Playa pismo ze moje odstapienie zostalo zaakceptowane. Wlasnie dzisiaj dostalam przedsądowe wezwanie do zapłaty. Telefonu nie mialam bo został odesłąny, karta została odesłana, z numeru nigdy nie korzystalam.
Co z tym zrobić?
Napisano 17 May 2012 - 21:27
trzeba opisać całą sytuację. szegółowo. załączniki, pisma od operatora i najlepiej całą korespondencję i poczekać. napewno pomogą
Napisano 18 May 2012 - 15:02
Użytkownik zxcvbn dnia 17 May 2012 - 22:04 napisał
Zastrzegam ze dostalam od Playa pismo ze moje odstapienie zostalo zaakceptowane. Wlasnie dzisiaj dostalam przedsądowe wezwanie do zapłaty. Telefonu nie mialam bo został odesłąny, karta została odesłana, z numeru nigdy nie korzystalam.
Co z tym zrobić?
Może przed napisaniem skargi do UKE postaraj się wyjaśnić tą sprawę z Operatorem? Chętnie pomogę-poproszę info na PW. Skoro Umowa została rozwiązana to wystawiona faktura powinna zostać skorygowana.

Logowanie