Strona 1 z 1
Blackberry BIS oraz pakiet 100mb
Napisano 12 September 2011 - 15:36
Witajcie,
mam do Was pytanie, na które jednoznacznie nie było odpowiedzieć większość pracowników Playa, z którymi rozmawiałem (kilka salonów oraz telefoniczne biuro obsługi). Otrzymałem od nich kilka sprzecznych informacji i chciałbym to wyjaśnić. Otóż przenoszę numer z Plusa do Playa, podpisałem umowę z abonamentem "SuperMNP All Inclusive BlackBerry", w której dostępna jest usługa "Play email on Blackberry smartphone" = 10zł oraz "pakiet 100mb" =6zł
Chodzi mi o ten pakiet 100mb, czy:
a ) jest to pakiet 100mb na transfer danych poprzez APN Blackberry.net, natomiast za transfer poprzez APN Playa płacę dodatkowo
b ) transfer danych poprzez APN Blackberry.net jest całkowicie darmowy i nielimitowany, a dodatkowo mogę łączyć się poprzez APN Playa i wtedy wykorzystuję pakiet 100mb
Słyszałem już kilka wersji, niektórzy pracownicy chyba nawet nie bardzo wiedzieli o co pytam. Może Wy będziecie w stanie mi pomóc.
Z góry dziękuję.
mam do Was pytanie, na które jednoznacznie nie było odpowiedzieć większość pracowników Playa, z którymi rozmawiałem (kilka salonów oraz telefoniczne biuro obsługi). Otrzymałem od nich kilka sprzecznych informacji i chciałbym to wyjaśnić. Otóż przenoszę numer z Plusa do Playa, podpisałem umowę z abonamentem "SuperMNP All Inclusive BlackBerry", w której dostępna jest usługa "Play email on Blackberry smartphone" = 10zł oraz "pakiet 100mb" =6zł
Chodzi mi o ten pakiet 100mb, czy:
a ) jest to pakiet 100mb na transfer danych poprzez APN Blackberry.net, natomiast za transfer poprzez APN Playa płacę dodatkowo
b ) transfer danych poprzez APN Blackberry.net jest całkowicie darmowy i nielimitowany, a dodatkowo mogę łączyć się poprzez APN Playa i wtedy wykorzystuję pakiet 100mb
Słyszałem już kilka wersji, niektórzy pracownicy chyba nawet nie bardzo wiedzieli o co pytam. Może Wy będziecie w stanie mi pomóc.
Z góry dziękuję.
Napisano 12 September 2011 - 17:42
Nie ponieważ ideą all inclusive jest to że nie da się zapłacić za net nawet jak przekroczysz pakiet wtedy zwalnia prędkość
http://bada-world.pl
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
Napisano 13 September 2011 - 09:13
Mi wydawało się, że jest dokładnie tak, jak piszecie, ale poniżej przedstawiam fragment maila jaki otrzymałem z biura obsługi Play:
"W odpowiedzi uprzejmie informuję, że poprzez APN bezpłatnie rozliczane jest tylko nadawanie wiadomości e-mail w ramach usług BIS i BES, pozostałe usługi internetowe są naliczane na przykład z pakietu internetowego."
Co o tym sądzicie?
"W odpowiedzi uprzejmie informuję, że poprzez APN bezpłatnie rozliczane jest tylko nadawanie wiadomości e-mail w ramach usług BIS i BES, pozostałe usługi internetowe są naliczane na przykład z pakietu internetowego."
Co o tym sądzicie?
Napisano 13 September 2011 - 11:30
Są niektóre usługi które korzystają z pakietu internetowego pewnie np. youtube a inne jak np. sprawdzanie poczty e-mail idą w ramach bis i be,nie miałem nigdy blackberry więc dokładnie nie wiem ale na pewno jest coś takiego.
Napisano 13 September 2011 - 12:07
Tak, BIS ma pewne ograniczenia, m.in. streaming (czyli np. YouTube, radia internetowe, itp.), chodzi mi natomiast o przeglądanie "zwykłych stron". Wydawało mi się, że można to robić poprzez APN Blackberry, natomiast z odpowiedzi konsultanta Play wynika coś innego...
Napisano 23 September 2011 - 10:46
W ramach usługi BIS można bez dodatkowych opłat i bez limitów danych:
Natomiast poza BISem naliczane są opłaty lub korzystamy z pakietu gdy korzystamy ze streamingu (filmiki Youtube itp., radia itd.), korzystamy z przeglądarki PLAYNET (ona nie korzysta z BIS tylko transmisja po APN operatora), używamy aplikacji nie umiejących korzystać z BIS.
Co do aplikacji, to większość z AppWorld korzysta z tej usługi, zazwyczaj jest w opisie aplikacji przy pobieraniu informacja, że nie korzysta. Dodatkowo należy sprawdzić w ustawieniach czy możemy wybrać BIS.
Nie jesteśmy zmuszeni tylko do korzystania z wbudowanej przeglądarki aby przeglądać Internet bez limitów, możemy zainstalować Operę MINI, która umie korzystać z BIS.
Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości to najlepiej zajrzeć na tą stronę (klik) lub na forum miłośników BB (klik)
- odbierać maile przez wbudowaną aplikację
- korzystać z internetu z wbudowanej przeglądarki (strony www)
- korzystać z aplikacji korzystających z APN BlackBerry
- korzystać z komunikatora BlackBerry Messenger
Natomiast poza BISem naliczane są opłaty lub korzystamy z pakietu gdy korzystamy ze streamingu (filmiki Youtube itp., radia itd.), korzystamy z przeglądarki PLAYNET (ona nie korzysta z BIS tylko transmisja po APN operatora), używamy aplikacji nie umiejących korzystać z BIS.
Co do aplikacji, to większość z AppWorld korzysta z tej usługi, zazwyczaj jest w opisie aplikacji przy pobieraniu informacja, że nie korzysta. Dodatkowo należy sprawdzić w ustawieniach czy możemy wybrać BIS.
Nie jesteśmy zmuszeni tylko do korzystania z wbudowanej przeglądarki aby przeglądać Internet bez limitów, możemy zainstalować Operę MINI, która umie korzystać z BIS.
Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości to najlepiej zajrzeć na tą stronę (klik) lub na forum miłośników BB (klik)
Napisano 30 September 2011 - 08:06
[quote name='mr.dD' date='23 September 2011 - 10:46' timestamp='1316771212' post='100131']
Ok wiec ja zakupiłem BlackBerry 8520 i mam opłacam usługe BIS. Przeglądarka jak mam w telefonie to PLAYNET i Przegladarka punktów aktywnych. Jesli korzystam z tej pierwszej to pobiera mi opłaty. Co mam zrobic żeby korzystac bezpłatnie.
Bardzo proszę o pomoc bo żaden z konsultantów nie jest w stanie mi pomóc, tłumacza że musze wykorzystac pakiet 100mb a pozniej mam za darmo.
- odbierać maile przez wbudowaną aplikację
- korzystać z internetu z wbudowanej przeglądarki (strony www)
- korzystać z aplikacji korzystających z APN BlackBerry
- korzystać z komunikatora BlackBerry Messenger
Ok wiec ja zakupiłem BlackBerry 8520 i mam opłacam usługe BIS. Przeglądarka jak mam w telefonie to PLAYNET i Przegladarka punktów aktywnych. Jesli korzystam z tej pierwszej to pobiera mi opłaty. Co mam zrobic żeby korzystac bezpłatnie.
Bardzo proszę o pomoc bo żaden z konsultantów nie jest w stanie mi pomóc, tłumacza że musze wykorzystac pakiet 100mb a pozniej mam za darmo.
Napisano 30 September 2011 - 09:07
Po wykorzystaniu pakietu masz za darmo ale z ograniczoną szybkością
Napisano 26 October 2011 - 19:37
Użytkownik lluck dnia 13 September 2011 - 10:13 napisał
Mi wydawało się, że jest dokładnie tak, jak piszecie, ale poniżej przedstawiam fragment maila jaki otrzymałem z biura obsługi Play:"W odpowiedzi uprzejmie informuję, że poprzez APN bezpłatnie rozliczane jest tylko nadawanie wiadomości e-mail w ramach usług BIS i BES, pozostałe usługi internetowe są naliczane na przykład z pakietu internetowego."Co o tym sądzicie?
Tak to prawda.
Streaming (youtube) rozliczany jest poza abonamentem ( z pakietu internetowego lub w przypadku jego braku poza abonamentem. Płatne jest także korzystaniez przeglądarki WAP i ze strony Playnet.
Strona 1 z 1

Logowanie