Mój Play: PseudoRecka Huawei u8500(a raczej kilka luźnych uwag) cz1 i może ostatnia - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

PseudoRecka Huawei u8500(a raczej kilka luźnych uwag) cz1 i może ostatnia u8500 huawei

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Bo(o)t_manager Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 80
  • Rejestracja Tue, 08 Jul 08
  • Miejscowość:Łódź
  • Zainteresowania:browar internet nicnierobienie

Napisano 15 June 2011 - 23:07

Pierwsze Wrażenie:

Małe pudełko Huawei'a Mieści niewiele.: Telefon, ładowarkę, kabel USB(który jest jednocześnie kablem od ładowarki), kartę transcend 1GB(opakowanie karty ma miejsce na konwerter microSD -SD, ale samego konwertera brak.) i jakąś marną imitację instrukcji obsługi.
Brak chociażby słuchawek, czy płyty z oprogramowaniem. Na moim telefonie brak było jakichkolwiek folii zabezpieczających. Mam wrażenie że dostałem tel. lekko używany.
Jednym zdaniem: Bieda z nędzą przez kraj pędzą.

Jako posiadacz Nokii E63 będę często porównywał oba telefony:

Wrażenie Drugie:
Myślałem że moja 63 długo startuje, myliłem się. Z plusów obudowa jest dobrze spasowana i nie trzeszczy. Śliski spód powoduje tendencję do wysuwania się telefonu z ręki, przy słabym chwycie co w połączeniu z następną wadą, jak dla mnie dużą - brak zaczepu na smyczkę, może się skończyć nieszczęśliwie.

Wrażenie trzecie i następne:
Wersja oprogramowania to 2.2.1 i to mnie zdziwiło bo byłem przygotowany na 2.1, wszędzie gdzie czytałem było 2.1 bez możliwości aktualizacji do 2.2. Dostępne miejsce w tel. na aplikacje to jakieś 127MB(113 po zainstalowaniu opery(13MB i dwa programy ok. pół mega razem) . Wolny RAM z uruchomionymi aplikacjami to około 58MB, za pomocą „Process managera” uzyskałem 72 MB, a sam PM zajmuje jakieś 7MB, zabijając go uzyskamy jakieś 79MB wolnego ramu. Cudów więc nie będzie.
Obsługa ekranu dotykowego, jak i łechtaczki(touchpad – czyż to nie fajne tłumaczenie?) mile mnie zaskoczyła, wszystko działa w miarę sprawnie i nie irytuje(na razie). Zdarza się czasem że trzeba dwa razy uderzyć w „klawisz”, ale to nie jest zjawisko nagminne. Szkoda jednak że nie ma swype.
Telefon jest brandowany, ale wg mnie nie nachalnie: tapeta, fajny program do przeglądania newsów(nie mylić z czytnikiem grup dyskusyjnych) z onetu, jak dla mnie b. wygodny, znacznie wygodniejszy od appletu pogoda i wiadomości(też już skonfigurowanego), który co rusz odpala przeglądarkę www.
Telefon jest średnio szybki i musimy chwilę poczekać, aż dana funkcja się uruchomi nie są to jakieś masakryczne czasy, ale pod tym względem E63 wypada lepiej. Lepsze w Nokii są też skróty klawiaturowe, gwiazdka która steruje bluetoothem, lub przycisk HOME którego dłuższe przyciśnięcie aktywuje prosty task manager,
Dziwną sprawą jest działanie Opery mobile, a właściwie brak możliwości przeglądania stron www w kartach(w E63 działa bezproblemowo). Z tego co widzę tel. z androidem są przeznaczone do przeglądania internetu. Jak coś miałem szukać w googlach na E63 to źle mi się robiło, tutaj jest całkiem znośnie(W obu telefonach używam opery mobile).

Ekran:
3,2 cala i 480x320 to jest to! Bez kłopotu można przeglądać strony www z małą czcionką i oczy nie bolą, a przeglądanie stron www jest komfortowe, kąty mogą być, co do kolorów jak każdy „prawdziwy mężczyzna” rozróżniam ich tylko 16, więc się nie wypowiem ;-)
Powyżej ekranu mamy głośnik słuchawki a nad nim górną krawędź telefonu(patrząc od strony wyświetlacza) która zawiera: gniazdo microUSB, słuchawkowe 3,5 i wyłącznik. I tu chyba największy zonk jaki na razie spotkałem, brak zaślepek na w/w złącza. W Polsce niestety grawitacja działa jak działa i deszcz, ptasie guano oraz ….............. (wpisać co się tam chce) leci z góry, a że „praw fizyki Pan nie zmienisz”, może się to źle dla telefonu skończyć.

To by było na tyle w części pierwszej, druga jeśli powstanie będzie zawierać uwagi nt baterii, aparatu, głośnika i słuchawek( z braku czasu jeszcze nie zdążyłem się zapoznać). I może coś jeszcze dopiszę :-)

W aplikacji kontakty jest mały bug. Otóż jeśli ktoś ma imię zaczynające się na literkę z ogonkiem w moim przypadku Ł jak Łukasz pasek szybkiego wybierania zatrzymuje się na kontakcie z w/w literką. Co ciekawe aplikacja Go Contacts działa prawidłowo.
0

Strona 1 z 1