- (8 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Czy Play stawia nowe nadajniki
Napisano 08 April 2011 - 11:43
Napisano 12 April 2011 - 23:02
Napisano 15 April 2011 - 00:31
http://mapa.btsearch.pl/
Ja preferuje ustawienie na pewne lokalizacje stacji czyli "lokalizacje z bazy BTSerch.pl" choć niekiedy (rzadko) dobrze spojrzeć sobie po "Bieżący wykaz pozwoleń radiowych" lub "Brakujące stacje do weryfikacji" które są różnicą miedzy "lokalizacje z bazy BTSerch.pl" a "Bieżący wykaz pozwoleń radiowych". Nie wiem ile trwa zweryfikowanie od uruchomienia.
Można jednak z dużą dozą pewności sprawdzić gdzie dane sieci mają stacje bazowe i jakiego rodzaju, gdzie wydano pozwolenia i stacje pewnie się pojawią a informacje udostępniają nie sieci a m.in. UKE.
Dla minie widać, że Play rozwija sieć i jednocześnie widać, że w miejscach "odludnych" bazuje na Polkomtelu. Pytanie czy sieć ma być rozbudowana do pewnego momentu a później w miejscach odludnych (pytanie do jakiego poziomu?) ma wciąż bazować na Polkomtelu czy też w planach jest rozwój sieci (do jakiego poziomu?) i rezygnacja z roamingu krajowego. Według mnie sensowniejsza jest pierwsza opcja, czyli rozbudowa własnej sieci do optymalnego poziomu i utrzymanie roamingu krajowego ponieważ:
1. ekonomicznie zasadne jest gdy w uproszczeniu w utrzymaniu przekaźnika o niskim obłożeniu na terenie odludnym partycypuje dwóch,
2. utrzymanie roamingu krajowego często będzie dawać możliwość obsługi przez przekaźnik Polkomtela gdy macierzysty Play przestanie działać zwłaszcza tam gdzie bez zakłóceń obłożeniowo będzie to wykonalne.
3. Polkomtel jako partner sprawdza się, oferuje najlepszy zasięg i niezawodność za rozsądną cenę widząc w tym swoje korzyści, ponieważ ostatnia umowa była już konsensualna.
Rzecz jasna w tej opcji całkowite lub szerokie wdrożenie handover.
Pytanie tylko co i jak zmieni się po prywatyzacji Polkomtela?
Napisano 15 April 2011 - 10:10
I oczywiście żeby hendover był aktywny, co niby ostatnia umowa to uwzględniała.
Napisano 15 April 2011 - 13:03
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
Napisano 15 April 2011 - 19:40
Napisano 28 April 2011 - 16:33
Co mnie zastanawia to u mnie w domu momentami zasięg PLAY mam na full a czasami zanika
Napisano 28 April 2011 - 17:03
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
Napisano 29 April 2011 - 00:03
Użytkownik lutek34 dnia 15 April 2011 - 19:40 napisał
Nie da się. Tam gdzie zasięg ma ewidentnie plus i play jak np. centrum miasta okresowo (by nie powiedzieć po jakimś czasie) pojawia się napis brak dostępu do sieci albo zwyczajnie bez żadnego komunikatu po zalogowaniu się i wybraniu numeru zwyczajnie nie można się połączyć, bo po wciśnięciu zielonej słuchawki po sekundzie w słuchawce nastaje cisza a widok na wyświetlacz zmienia się na zwykły nie ten przy wybieraniu numeru. Zauważam też, że zasięg play jest od plusa w pewien sposób mniej stabilny, tzn. np. na ulicy plus i play ma taki sam zasięg a po wejściu z tejże ulicy parę metrów dalej na dziedziniec niewielkiej kamienicy studniowej zasięg ma już tylko plus i tak jest w wielu miejscach. Nie wiem czym to jest spowodowane.
Napisano 29 April 2011 - 10:30
- (8 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie