to mój pierwszy post na tym forum tak wiec pragnę wszystkich powitać.
Zabawę z Play zacząłem dużo wcześniej niż zostałem właścicielem MotoNieszczęścia.
Mieszkam w Katowicach (ścisłe centrum) telefon od zawsze to nie tylko usługi podstawowe
ale i transfer danych oraz usługi oparte na nim.
W połowie grudnia przeniosłem numer do abonamentu i zaczęło się.
Telefon fajny ale...
Przy próbie połączenia nic sie nie dzieje po czym stwierdza iż zakończył połączenie ( 00:00 ).
Jeśli już się połączę to słyszalność jest fatalna tak jakbym znajdował się na pograniczu zasięgu.
Podczas wysyłania wiadomości sms często otrzymuję komunikat iż wiadomości nie udało się wysłać.
Transfer danych wygląda następująco:
Klikam w link --> część strony się załaduje potem wisi, relog (znika zasieg), relog, relog, roaming (brak transmisji).
Jako że mam pakiet danych jedynie w sieci Play to po wpadnięciu telefonu w roaming... niestety... dodatkowo płacił nie będę.
Często na wyświetlaczu zamiast wskaźnika zasięgu widnieje czerwony krzyżyk i nie mam możliwości dodzwonienia się lub wysłania sms
Czasem przy tej okazji pojawia się napis "tylko połączenia alarmowe" a czasem nie.
Telefon był w serwisie --> bez zmian
Wymienili płytę główną --> bez zmian
Wymieniono telefon na zupełnie nowy --> troszkę chętniej korzysta z pasm 900/1800 reszta bez zmian.
Wymieniłem kartę sim, próbowałem różnych sztuczek aby dociec czemu tak się dzieje.
Oto do czego doszedłem:
1. Problem dotyczy Flipouta (telefony innych producentów leżące obok zachowują się normalnie)
2. Problem nie dotyczy mojej karty sim tzn. inna karta z play włożona do Flipouta zachowuje się tak samo jak moja.
3. Problem dotyczy określonych lokalizacji ( występuje w nich stale )
4. Problem dotyczy pasma UMTS (po przełączeniu w 2G Motorola zachowuje się w miarę normalnie)
Pozostaje pytanie co z tym zrobić?
Kto powinien poczuć się w obowiązku?
Producent czy operator?
Pozdrawiam
Grzegorz CZECH
W załączniku zdjęcie ekranu z felernym krzyżykiem zamiast wskaźnika zasięgu oraz próbka nagrania dźwiękowego ( tak mnie słychać ).
Załączone pliki
-
DSC03096.JPG (186.33 KB)
Ilość pobrań: 21 -
668166681.mp3 (159.48 KB)
Ilość pobrań: 4

Logowanie