Błędnie naliczany transfer "Transmisja danych strefa Play"
Napisano 20 December 2010 - 09:31
od sierpnia jestem w play, korzystam z abonamentu LongPlay 69 + 250 MB danych.
do tej pory rachunki oscylowały w granicach 100 zł jednak dziś rano obudził mnie sms z informacją, że mam do zapłacenia ok 900 zł.
w historii połączeń widnieją dwie pozycje "Transmisja danych strefa Play" na kwoty ponad 200 i ponad 600 zł obie w porach w których na pewno nie korzystałem z telefonu (4 nad ranem).
Łączny transfer to prawie 1GB (z czego 250MB było w ramach pakietu). W biurze obsługi klienta próbowałem otrzymać informację na jakie adresy IP wykonywane było połączenie, ale otrzymałem jedynie adresy IP bramek należących do PLAY.
czy istnieje możliwość otrzymania szczegółowego wykazu adresów IP serwerów z którymi telefon się łączył (nie bramek PLAY)?
Napisano 30 December 2010 - 15:57
Użytkownik t0mus dnia 20 December 2010 - 09:31 napisał
od sierpnia jestem w play, korzystam z abonamentu LongPlay 69 + 250 MB danych.
do tej pory rachunki oscylowały w granicach 100 zł jednak dziś rano obudził mnie sms z informacją, że mam do zapłacenia ok 900 zł.
w historii połączeń widnieją dwie pozycje "Transmisja danych strefa Play" na kwoty ponad 200 i ponad 600 zł obie w porach w których na pewno nie korzystałem z telefonu (4 nad ranem).
Łączny transfer to prawie 1GB (z czego 250MB było w ramach pakietu). W biurze obsługi klienta próbowałem otrzymać informację na jakie adresy IP wykonywane było połączenie, ale otrzymałem jedynie adresy IP bramek należących do PLAY.
czy istnieje możliwość otrzymania szczegółowego wykazu adresów IP serwerów z którymi telefon się łączył (nie bramek PLAY)?
Kolego, nie jestes osamotniony.
Ja od jakichs 2 tygodni mam podobny problem.
Najpierw dostalem sms'a, ze mam do zaplacenia rachunek na 1200 !!! PLN. Po zalogowaniu sie do P24 okazuje sie ze rachunek opiewa na ~430 PLN - skad oni biora takie rozbieznosci.
Dzwonie do Play na *600 a tam mnie co chwila rozlacza i tak z 10 razy. A kazde polaczenie platne 1 PLN netto !!!
Wysmarowalem im dwie reklamacje i czekam co dalej.
Teraz dostalem nastepnego sms'a, ze mam rachunek na 900 PLN.
Najlepsze jest to, ze rozmawiam jak zwykle, w abonamencie mam ponad 1000 minut miesiecznie + 500mb na internet, ktory wykorzystywalem w 20% max.
Wiec poszlo 3 zgloszenie.
Ale patrzac na liczbe zgloszen, moje maja numer 25 000 000 iles tam to nie sadze zebym otrzymal szybko informacje zwrotna.
A za abonament nie mam zamiaru placic.
Na dodatek, od kiedy dostalem tego sms'a z kwota 1200 to telefon sie przestraszyl :-) i przestal mnie laczyc z internetem - pewnie Play mi to zablokowal.
Moze ktos sie ustosunkuje z Play do tego...
Napisano 30 December 2010 - 17:36
Napisano 06 January 2011 - 15:14
Użytkownik xey dnia 05 January 2011 - 23:16 napisał
Ja pisze reklamacje.
W moim przypadku wygladalo to tak: w listopadzie podpisalem aneks do umowy a mialem do tego dnia wlaczona usluge internet w telefonie 500mb.
Nastepnego dnia, po aktywacji nowej umowy usluga zostala wylaczona.
W aneksie nie ma informacji na temat wylaczenia/resetowania sie wszystkich uslug. Nikt z pracownikow Play mnie rowniez o tym nie poinformowal podczas podpisywania aneksu.
Dlatego reklamuje. Ja mam do zaplaty 2 f-ry: 1052PLN i ~890 PLN.
Nie zamierzam ich placic.
Play w moim reklamacjach caly czas pisze o tym, zebym zaplacic te f-ry.
Ale ja wiem, ze jak zaplace i bede chcial to reklamowac, to malo prawdopodobne jest zeby mi kase oddali, bo oni juz maja to co mieli dostac.
A jak jej nie dostana, to bedzie im zalezec, nawet na rozmowach.
A jak mi wylacza telefon (do tej pory tego nie zrobili) to znajde sobie nowa karte sim :-)
Oprocz tego nie dziala mi internet w telefonie i nie dochodza do mnie sms'y (karte sim juz wymienilem, nic sie nie zmienilo). Sprawdzilem telefon z karta sim z Plus's i wszystkie smiga az milo.
Znaczy - maja problemy techniczne.
A ze ja mam taryfe biznesowa w mojej reklamacji mam zamiar napisac, ze utrudniaja mi prowadzenie biznesu i przez to moge miec powazne straty finansowe, ktorymi ich obciaze.
Napisano 09 January 2011 - 17:42
Napisano 10 January 2011 - 11:58
Napisano 10 January 2011 - 14:37
Napisano 10 January 2011 - 19:58
Czy macie jakieś wgrane aplikacja wgrane do swojego telefonu ? Jakieś programowe routery wifi itp.
Może jest jakiś bug, albo specjalny "wirus" który generuje taki ruch.
Plusem androida jest bogactwo aplikacji - minusem - iż te aplikacje mogą działać "różnie".
Nie wiem na ile pomogą wam reklamacje, skoro w sieci będzie widoczne pobieranie (lub wysyłanie) konkretnej ilości danych z terminala.
Ale zawsze warto próbować, powtarzam dziwne jest to iż najczęściej problem występuje na androidzie.
Napisano 10 January 2011 - 20:43
Użytkownik badyl dnia 10 January 2011 - 19:58 napisał
Czy macie jakieś wgrane aplikacja wgrane do swojego telefonu ? Jakieś programowe routery wifi itp.
Może jest jakiś bug, albo specjalny "wirus" który generuje taki ruch.
Plusem androida jest bogactwo aplikacji - minusem - iż te aplikacje mogą działać "różnie".
Nie wiem na ile pomogą wam reklamacje, skoro w sieci będzie widoczne pobieranie (lub wysyłanie) konkretnej ilości danych z terminala.
Ale zawsze warto próbować, powtarzam dziwne jest to iż najczęściej problem występuje na androidzie.
Problem dotyczy telefonów internetowych (androidy, iphony, także telefonów z systemem samsung bada).
Śmieszne jest zwalanie przez operatora winy na system użytkownika podczas gdy w szczegółowym wykazie połączeń widać tylko pozycję "transmisja danych" i nie ma żadnej szansy na weryfikację czy to rzeczywiście klient korzystał z internetu czy też błąd wystąpił po stronie operatora. O adresy IP serwerów z którymi następowało połączenie nie można się doprosić. Jedyne co można uzyskać to adresy IP bramki play, która jedynie pośredniczy w wymianie danych. To tak jakby na bilingu z rozmów telefonicznych zamiast numeru docelowego widniał tylko jeden numer "centrala play". Przecież to oczywiste, że połączenie przeszło przez playa! Dla mnie stwierdzenie przez operatora że łączyłem się z internetem wtedy i wtedy i mam zapłacić tyle i tyle bez podania adresu docelowego (docelowego np. onet.pl - nie bramki play) jest łamaniem prawa telekomunikacyjnego.
Najwygodniej stwierdzić, że to telefon użytkownika (działający do tej pory normalnie) nagle zwariował, nabił rachunek 1000 zł (limit kredytowy ustalony przez play, dobrze, że nie ustalili go na 100 000 zł) i po tym najzwyczajniej w świecie wyzdrowiał
Jeżeli ja mam płacić tylko na podstawie tego, że w bilingu pojawiła mi się pozycja "transmisja danych" i nie mam żadnej możliwości weryfikacji czy taka transmisja rzeczywiście miała miejsce czy może jest wynikiem błędu operatora (skoro telefon z androidem może zwariować, to system rozliczeniowy playa też może) to chyba coś tu jest nie tak.
Napisano 11 January 2011 - 10:04
Napisano 11 January 2011 - 16:49
Napisano 11 January 2011 - 19:00
ale to by było nie możliwe jak by u mnie to wystąpiło
ponieważ mam pakiet 100 mb play online co miesiąc aktywowany
którego nigdy nie przekroczyłem i jeszcze sporo mi go zostaje:]
Ja myślę że to jest jednak błąd systemu ...
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!

Logowanie