Mój Play: nieznany błąd karty SIM - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

nieznany błąd karty SIM

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   friend Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 797
  • Rejestracja pią, 03 sie 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Gdańsk
  • Zainteresowania:Bieganie, Rower, Morsowanie...
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Nokia E52
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 11 grudzień 2010 - 15:20

Witam, mam kłopot i to poważny. Karta SIM nagle przestała działać. Włożylem ja do innego telefonu bez simlock, który działa w simplus i tu nagle taki komunikat " Nieznan błąd karty SIM" Pyta sie o PIN, jak podam nieprawidoły to podaje, że mam jeszcze 2 próby. Jak podam dobryPIN natychmiast wyskakuje "Nieznan błąd karty SIM" To samo dzieje

Co się dzieje ?
Kara jest nowa, niedawno ją wymieniłem.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   p4pomoc Ikona

  • Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 85
  • Rejestracja śro, 08 gru 10
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Olsztyn
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 11 grudzień 2010 - 15:34

Wyświetl postUżytkownik friend dnia 11 December 2010 - 15:20 napisał

Witam, mam kłopot i to poważny. Karta SIM nagle przestała działać. Włożylem ja do innego telefonu bez simlock, który działa w simplus i tu nagle taki komunikat " Nieznan błąd karty SIM" Pyta sie o PIN, jak podam nieprawidoły to podaje, że mam jeszcze 2 próby. Jak podam dobryPIN natychmiast wyskakuje "Nieznan błąd karty SIM" To samo dzieje

Co się dzieje ?
Kara jest nowa, niedawno ją wymieniłem.

Spróbuj włożyć jeszcze do innego aparatu. Jeżeli to nie pomoże proponuję wymianę w POS.
Make a choice...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   friend Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 797
  • Rejestracja pią, 03 sie 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Gdańsk
  • Zainteresowania:Bieganie, Rower, Morsowanie...
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Nokia E52
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 11 grudzień 2010 - 15:57

Sprawdzalem w kilku aparatach które chodzą w sieci Play i nic.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinwalczak87 Ikona

  • Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2048
  • Rejestracja nie, 07 wrz 08
  • Płeć:Nie ustawione
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 11 grudzień 2010 - 15:59

No to jak napisał p4pomoc pozostaje wymiana.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   friend Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 797
  • Rejestracja pią, 03 sie 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Gdańsk
  • Zainteresowania:Bieganie, Rower, Morsowanie...
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Nokia E52
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 11 grudzień 2010 - 18:00

Dodatkowa informacja. Moja karta SIM dziala w kazdym telefonie ktore znalazlem w domu, sztuk 3 tylko nie dziala w moich telefonie z ktorego zostala wczesniej wyjeta. Co robic ?
Inne karty SIM dzialaja w moim telefonie.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --



#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinwalczak87 Ikona

  • Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2048
  • Rejestracja nie, 07 wrz 08
  • Płeć:Nie ustawione
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 11 grudzień 2010 - 19:36

Mimo wszystko spróbować wymienić kartę sim
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   friend Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 797
  • Rejestracja pią, 03 sie 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Gdańsk
  • Zainteresowania:Bieganie, Rower, Morsowanie...
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Nokia E52
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 13 grudzień 2010 - 09:24

Witam, wszystko samo wróciło do normy !
Działa jak powinno działać !
Zagadka co było przyczyną kłopotów ?

Pozdrawiam, Jacek
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   badyl Ikona

  • Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 128
  • Rejestracja śro, 14 paź 09
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Turek
  • Operator:PLAY
  • Telefon:E52
  • Taryfa:Inna
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 14 grudzień 2010 - 21:26

Zabrudzone styki karty SIM w telefonie ? lub jakiś inny problem z tel, jeżeli karta działała w innych aparatach.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   amm Ikona

  • Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja sob, 25 gru 10
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Radom
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Inna

Napisano 25 grudzień 2010 - 19:55

Również dopadł mnie ten sam problem.
Miałam już tak wcześniej, około rok temu, odwiedziłam punkt, dostałam duplikat, zapewniali że ten problem już się nie powtórzy.
Teraz jednak, kilka dni temu doładowałam konto za 30zł i skorzystałam z tej oferty zamiany 30zł na 100zł, dostałam wszystko elegancko, wymienili, było ok do dziś. Zawiesił mi się telefon kilka razy, wyskoczyło że nie wykryto karty sim, przekładałam kilka razy do innych modeli, ale niestety w każdym powtarza się ten sam problem.

Myślicie że samo przejdzie (tak jak gdzieś ktoś napisał na tym forum), czy jednak muszę znów zwrócić się do punkitu obsługi klienta, poprosić o duplikat i przepadnie mi kasa?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   pakierhakierxd Ikona

  • Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1550
  • Rejestracja czw, 27 maj 10
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Supraśl
  • Zainteresowania:Komputery,telefony komórkowe,sprzęt elektroniczny ogółem informatyka :D
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Lg L9/Nokia 5300
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 25 grudzień 2010 - 22:18

Kasa ci nie powinna przepaść raczej coś takiego nie jest możliwe.Każdy ma swoje odzielne konto abonenckie i na nim są zapisywane informacje o numerze,doładowaniach itp.

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   amm Ikona

  • Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja sob, 25 gru 10
  • Płeć:Kobieta
  • Miejscowość:Radom
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Inna

Napisano 26 grudzień 2010 - 19:42

Wyświetl postUżytkownik pakierhakierxd dnia 25 December 2010 - 22:18 napisał

Kasa ci nie powinna przepaść raczej coś takiego nie jest możliwe.Każdy ma swoje odzielne konto abonenckie i na nim są zapisywane informacje o numerze,doładowaniach itp.



dzięki ;)
jeśli nic się nie zmieni do jutra, a raczej w to wątpię, to pójdę do punktu.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych