Mój Play: Problemy z połączeniami :/ - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problemy z połączeniami :/ Problem z automatycznym rozłączaniem rozmów!:/

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Wooderick Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Thu, 25 Nov 10
  • Miejscowość:Wrocław
  • Operator:PLAY
  • Telefon:nokia 5800, nokia n8, nokia 2700
  • Taryfa:One Play

Napisano 25 November 2010 - 20:23

Witam serdecznie forumowiczów,

Mam następujący problem. Posiadam praktycznie od początku istnienia sieci play abonament. Odkąd pojawiły się darmowe rozmowy do wszystkich pojawił się problem z połączeniami. Podczas prowadzenia rozmowy co jakiś czas automatycznie rozmowy są rozłączane, na ekranie telefonu pojawia się komunikat "błąd połączenia". Sprawę reklamowałem już na play24, ale nie przyniosło to żadnego efektu. Poradzono mi jedynie abym w ustawieniach telefonu zmienił tryb pracy telefonu na 2G/3G. Problem jednak w tym, że od początku tak miałem ustawione, więc diagnoza nietrafiona.
Myślę, że problem polega na przeciążeniu sieci i to było by najbardziej logiczne wyjaśnienie, w końcu widać, że sieć rozwija się bardzo dynamicznie. Problem w tym, że wraz ze zwiększaniem liczby użytkowników sieci nie wzrasta niestety jakość połączeń, a wręcz przeciwnie. Chyba nie muszę mówić jak bardzo bywa to kłopotliwe, zwłaszcza kiedy prowadzone rozmowy nie mają charakteru prywatnego.
Rozmawiając wśród znajomych posiadających telefon w play'u dostrzegłem, że u nich ww. problem również występuje. Mniemam zatem, że występuje w znacznie szerszym gronie użytkowników. Jeśli macie podobny problem piszcie, może w końcu uda się go rozwiązać. Nadmienię jeszcze, że problem z połączeniami mam na terenie Wrocławia, więc całkiem sporego miasta, o różnych porach dnia (o nocy nic nie wiem - wtedy śpię).
Kiedyś takich problemów nie miałem :( wszystko było idealnie. Mam nadzieje, że uda się to jakoś rozwiązać.
Pełen nadziei, zwolennik Play! :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarem Ikona

• king nothing!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2344
  • Rejestracja Sun, 04 Nov 07
  • Miejscowość:Nowy Sącz
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 25 November 2010 - 20:54

błąd połączenia sugeruje przeciążenie sieci. Faktycznie ostatnio zaczęło się rzucać w oczy, choć osobiście nie zauważyłem na swoich numerach.
Ustawienie sieci 2G i Plusa w znakomitej większości przypadków pomogło. Jeżeli u Ciebie nie pomogło, to drogą eliminacji wymieniłbym jeszcze kartę SIM.

Rozwój sieci i przyrost numerów nie powinien tak działać, że sieci się dławią i blokują.

Masz numery przenoszone czy nowe?

Wiem, nie pomogłem, ale zainteresował mnie temat i będę się przyglądać.
Regret? That's fucked up word.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Wooderick Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Thu, 25 Nov 10
  • Miejscowość:Wrocław
  • Telefon:nokia 5800, nokia n8, nokia 2700
  • Taryfa:One Play

Napisano 25 November 2010 - 21:43

Wyświetl postUżytkownik Jarem dnia 25 November 2010 - 20:54 napisał

błąd połączenia sugeruje przeciążenie sieci. Faktycznie ostatnio zaczęło się rzucać w oczy, choć osobiście nie zauważyłem na swoich numerach.
Ustawienie sieci 2G i Plusa w znakomitej większości przypadków pomogło. Jeżeli u Ciebie nie pomogło, to drogą eliminacji wymieniłbym jeszcze kartę SIM.

Rozwój sieci i przyrost numerów nie powinien tak działać, że sieci się dławią i blokują.

Masz numery przenoszone czy nowe?

Wiem, nie pomogłem, ale zainteresował mnie temat i będę się przyglądać.

Dzięki za błyskawiczną reakcję :) Numery które posiadam to w większości numery przenoszone z plusa, jeden numer posiadam z play'a, ale na nim problem też występuje.
W ustawieniach telefonu od początku miałem automatyczny wybór sieci 2G/3G i automatyczny wybór operatora. I kiedyś było ok, nie było takich problemów. Niestety ostatnio się pojawiły.
Może faktycznie zamówię duplikat karty sim - nie wiem nie znam się na tym, ale skoro twierdzisz, że może to pomóc, warto spróbować.
Jakbyś wpadł jeszcze na jakiś pomysł czy sugestię byłbym wdzięczny.
0

Strona 1 z 1