Usługa blokowanie połączeń
Napisano 15 October 2010 - 12:05
Pozdrawiam
smentek
Napisano 03 November 2010 - 18:57
a wystarczy zadzwonic do BOK i poprosic o załozenie blokady na połaczenia poza Polske. Nie ma kodu na takie blokady, na Play24 tez tego nie zrobisz. Operator daje Ci taką mozliwosc tylko przez BOK.
Napisano 11 November 2010 - 22:44
Użytkownik BQ dnia 03 November 2010 - 18:57 napisał
Kod jest i to od początku oferowania tej usługi przez sieci GSM:
*331*hasło*11# - aktywacja
#331*hasło*11# - wyłączenie
*#331# - sprawdzenie stanu
Hasło standardowo to 0000. Tylko jak ktoś sobie je zmienił albo zablokował, to jak je odblokować lub zresetować? Odsyłanie do producenta aparatu wynika oczywiście z niewiedzy pracownika, bo to hasło siedzi u operatora.
Smentek, udało się coś Tobie w tej sprawie osiągnąć?
Napisano 12 November 2010 - 13:57
Użytkownik Adihash_ dnia 11 November 2010 - 23:41 napisał
Nieprawda. Zakaz połączeń to usługa sieciowa i służy do niej hasło siedzące u opa, a nie w telefonie. Jest to hasło dedykowane tylko do tej usługi. Wiem, bo korzystałem z blokad od roku 1997 w Plusie, aparaty zmieniałem, a hasło pozostawało to samo. W Play też tak to dziala bo to funkcjonalnosc centrali zresztą sam możesz sprawdzić używając podanych przeze mnie kodów. Autor wątku własnie to hasło sobie zablokował i odblokować może je tylko operator u siebie w systemie.
Napisano 14 November 2010 - 19:32
Użytkownik misio dnia 12 November 2010 - 13:57 napisał
... niewykluczone, że aparaty miały to samo hasło domyślne.
Ale ogólnie, to jestem ciekaw rozstrzygnięcia tej kwestii.
Mam numer w sieci orangutana i po wklepaniu kodu *#331# dostałem informację o aktywnych międzynarodowych połączeniach głosowych, SMS-owych i asynchronous data service.
Użytkownik hsurim edytował ten post 14 November 2010 - 19:39
Napisano 14 November 2010 - 23:08
Użytkownik BQ dnia 14 November 2010 - 19:11 napisał
Jakby to nie była usługa sieciowa, to nie byłoby jej w cennikach operatorów
Użytkownik hsurim dnia 14 November 2010 - 19:32 napisał
To akurat odpada, bo stosuję moje własne hasło, a nie domyślne 0000. Zmiany hasła w usłudze dokonuje się przy użyciu następującego kodu:
**03*330*stare hasło*nowe hasło*nowe hasło#
Korzystając z okazji podam pozostałe kody dla tej usługi:
33 - blokada wszystkich poł. wychodzących
331 - blokada poł. wychodzących międzynarodowych
332 - blokada poł. wychodzących międzynarodowych za wyjątkiem kraju macierzystego
35 - blokada wszystkich poł. przychodzących
351 - blokada poł. przychodzących w roamingu
Składnia komend z wykorzystaniem ww. kodów to:
*kod*hasło*11# - aktywacja
#kod*hasło*11# - wyłączenie
*#kod# - sprawdzenie stanu
Nie wiem czy wszystkie ww. kody działają we wszystkich polskich sieciach, ja korzystam sporadycznie z 33, 331 i 35 - one w Play działają.
Miło mi, że ledwo jak tylko trafiłem na to forum, to już mogę podzielić się z innymi wiedzą, która jak się okazuje nie jest powszechnie znana. Interesuję się GSM od roku 1996, mam nawet zerowy numer "Twojej komórki"
Pozdrawiam.
Napisano 01 December 2010 - 21:19
Użytkownik misio dnia 14 November 2010 - 23:08 napisał
To akurat odpada, bo stosuję moje własne hasło, a nie domyślne 0000. Zmiany hasła w usłudze dokonuje się przy użyciu następującego kodu:
**03*330*stare hasło*nowe hasło*nowe hasło#
Korzystając z okazji podam pozostałe kody dla tej usługi:
33 - blokada wszystkich poł. wychodzących
331 - blokada poł. wychodzących międzynarodowych
332 - blokada poł. wychodzących międzynarodowych za wyjątkiem kraju macierzystego
35 - blokada wszystkich poł. przychodzących
351 - blokada poł. przychodzących w roamingu
Składnia komend z wykorzystaniem ww. kodów to:
*kod*hasło*11# - aktywacja
#kod*hasło*11# - wyłączenie
*#kod# - sprawdzenie stanu
Nie wiem czy wszystkie ww. kody działają we wszystkich polskich sieciach, ja korzystam sporadycznie z 33, 331 i 35 - one w Play działają.
Miło mi, że ledwo jak tylko trafiłem na to forum, to już mogę podzielić się z innymi wiedzą, która jak się okazuje nie jest powszechnie znana. Interesuję się GSM od roku 1996, mam nawet zerowy numer "Twojej komórki"
Pozdrawiam.
Dodam, że to samo można wykonać z poziomu menu tel. na przykładzie noki E52 wygląda to tak:
Panel sterowania > Ustawienia > Telefon > Zakaz połączeń > Zakaz połączeń głosowych
i tam mamy:
Połączenia wychodzące
Połączenia międzynarodowe
Połączenia międzynarodowe oprócz połączeń z własnym krajem
Połączenia przychodzące
Połączenia przychodzące w czasie roamingu
Jedną z tych blokad można sobie aktywować
Mój błąd polegał na tym, że zmieniłem (przeniosłem numer) operatora i chcąc uruchomić sobie jedną z blokad wpisałem kod (hasło), który ustawiłem sobie u poprzedniego operatora (nie ten standardowy), raz nie wszedł, myślę sobie jakiś błąd sieci, wprowadziłem jeszcze raz to samo, nie chce wejść. Czyli były już dwie próby na trzy możliwe. Pomyślałem wtedy, że musi być jakiś standardowy jeżeli zmieniłem operatora i zamiast poszukać w necie (zresztą nie miałem dostępu bo byłem w trasie), obstawiłem że to będą cztery jedynki i to była moja ostatnia próba, nieudana. Kod został zablokowany, może go tylko zresetować operator w systemie jak wiesz a inni nie wiedzą np.BQ
Napisano 01 December 2010 - 23:23
daj mu nr zgłoszenia z play24
oby nie było zakończone
jak tylko takie masz to zrób nowe
i opisz mu sytuację
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!

Logowanie