Mój Play: GPRS - zle naliczanie - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

GPRS - zle naliczanie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kubaswielgus Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Rejestracja Mon, 02 Jul 07
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 02 July 2007 - 20:35

Witam.

Zainstalowalem sobie w telefonie MobileGadu i rozpoczalem zabawe w rozmowki przez telefon. Ale po sprawdzeniu rachunku na moim koncie w internecie troche sie rozczarowalem.
Za kazde polaczenie z netem operator pokazywal mi, ze zuzylem 100KB i pobieral oplate 50gr. Wiedzialem, ze gadu na pewno tyle nie zjada tymbardziej, ze moje rozmowy byly, krotkie - testowe. Sprawdzilem w statystykach MobileGadu ile danych zostalo wyslanych, a ile przyjetych i pokazalo mi, ze razem okolo 10kB. Dla pewnosci zinstalowalem w telefonie program do monitorowania polaczen GPRS, ktory rowniez pokazal mi za zuzylem okolo 10kB. A po sprawdzeniu bilingu pokazlo mi 100kb i znowu 50gr.
Telefon jest po resecie. Nie ma na nim, zeadnych innych programow, ktore korzystaja z internetu. A jestli by nawet byly to program Spb GPRS Monitor by to wykryl.
Wydaje mi sie, ze to operator zle nalicza te "paczki".
W pierwszym dniu uzytkowania policzyli mnie na moja korzysc to znaczy - 100kB za 3gr. No i zastanawia mnie, ze caly czas w moim bilingu pokazuje sie to 100kB, a przeciez jest bardzo ciezko tak idealnie wyliczyc, zeby sciagnelo sie akurat tyle danych. Co moge z tym zrobic?

Pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   tjach Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 27
  • Rejestracja Sat, 30 Jun 07
  • Miejscowość:Polska poludniowa :)

Napisano 02 July 2007 - 21:15

Nie wiem na jakiej zasadzie działa MobileGadu, ale sprawdź w dokumentacji, czy przy połączeniu program nie pobieram rostera, czyli pełnej listy kontaktów. U mnie zajmuje ona około 25 kB.

Dziwne jednak, że licznik GPRS nie wyświetla tego transferu.

Co do zaokrąglania do 100kB, to u mnie w billingu podaje wszystko dokładnie - co do kilobajta. Przyznam się, że nie kontrolowałem dokładnie, ale na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się w porządku.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   dARYl Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 899
  • Rejestracja Sun, 07 Jan 07
  • Miejscowość:Poznań
  • Operator:Era
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 02 July 2007 - 21:30

Dane 02.07.2007 22:19:50 Przes. danych 19 kB

Właśnie sprawdziłem i działa OK. :-) Wiem, że maksymalne paczki to 100 kB, jak są większe... 120 kB pokaże w jako 100 kB i 20 kB.
<script src="https://www.blue.pl/echoBanner?idAgent=MjM3MjE=&idBanner=MTE=&idUser=NjY="></script>
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kubaswielgus Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • Rejestracja Mon, 02 Jul 07
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 02 July 2007 - 21:50

Dziekuje za odpowiedzi. A ja mam juz chyba dowod na to, ze to jednak wina Play-a. Wlozylem do telefonu karte Simplus. Ustawien internetu nie zmienialem bo sa identyczne. W Simlusie paczka to 100KB i koszt 61gr.
Wedlug licznika wyslalem 90kb i odebralem okolo 5kb. Wiadomosc byla naprawde duza. Kilka stron A4. Operator policzyl mnie prawidlowo czyli - 2 paczki po 100kB (jedna za wyslane widomosci, druga za odebrane). Razem ujelo mi 1,22zl. Wiem przynajmniej, ze to nie wina telefonu tylko operatora. Licznik na 100% pokazuje prawidlowe wyliczenia.

Lista juz jest zapisana w programi i nie jest pobierana przy starcie programu.

Przejzalem forum i widzie, ze nie jedyny mam taki problem. Troche czuje rozczarowanie w stosunku do nowego operatora. Nie powinno sie traktowac klientow jak kroliki doswiadczalne.
0

Strona 1 z 1