Dlaczego z Samsunga Wave 8500 został usuniety program do nawigacji ROUTE 66 . Czy można go pobrać... j.w
Napisano 29 August 2010 - 16:20
Od niedawna jestem użytkownikiem Samsunga Wave 8500 w Play.
Niestety chyba brandując ten telefon usunięto z niego aplikację do nawigacji ROUTE 66, która jak się dowiedziałem jest w nich instalowana "fabrycznie" przez Samsunga.
Play na te miejsce wprowadził nawigację NaviExpert, która jest przydatna tylko do nawigacji samochodowej.
W związku z tym mam pytanie, czy jest możliwość bez utraty gwarancji czy zablokowania telefonu przez operatora (Play) samodzielnego zainstalowania (jako drugiej) nawigacji ROUTE 66 ?
25.08.2010r przeczytałem też taką wiadomość:
"Firma ROUTE 66 ogłosiła dziś rozpoczęcie światowej kampanii dla użytkowników końcowych, skierowanej do każdego, kto posiada smartfon Samsung Wave. Kampania ta zaprasza wszystkich posiadaczy Samsunga Wave do ulepszenia swojego smartfonu GPS poprzez nabycie licencji nawigacyjnej ważnej na cały okres jego eksploatacji, przy czym jako bonus oferowane jest bezpłatne otrzymywanie przez okres 1 roku aktualizacji informacji o fotoradarach.
Samsung Wave, sztandarowy model spośród smartfonów oferowanych aktualnie przez Samsunga, jest pierwszym smartfonem GPS Samsunga wyposażonym w aplikację mapowo-nawigacyjną, zapisaną w pamięci tego telefonu. Ta aplikacja mapowo-nawigacyjna LBS firmy Samsung została opracowana w ścisłej współpracy pomiędzy Samsungiem a ROUTE 66. Ponieważ jest to aplikacja w pełni zintegrowana z systemem operacyjnym tego smartfonu opartego na otwartej platformie Bada, oferuje ona użytkownikowi bezkonkurencyjne doświadczenie nawigacyjne w porównaniu z aplikacjami Bada. Każdy posiadacz telefonu Samsung Wave może przez 30 dni bezpłatnie używać tej aplikacji, w pełni korzystając z jej funkcji. Oznacza to, że w czasie tego 30-dniowego okresu testowego Samsung Wave może służyć jako silny system nawigacyjny, z instrukcjami głosowymi udzielanymi na każdym zakręcie i wskazówkami zmiany kierunku wyświetlanymi na ekranie, zarówno podczas jazdy samochodem, jak i poruszania się pieszo."
Dodatkowo interesuje mnie czy na tym telefonie w sieci Play można zainstalować też i inne nawigacje samochodowe lub turystyczne.
O ile się orientuję to zagadnienia te interesują wielu użytkowników Wave korzystających z sieci Play.
Dodatkowo ciekawi mnie dlaczego brandując Play usuwa dobre programy zmniejszając tym samym atrakcyjność telefonów oferowanych w swej sieci.
Mam nadzieje,że otrzymam odpowiedzi i rady od wielu użytkowników tego telefonu a może i od operatora.
Kończąc pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
Napisano 08 September 2010 - 10:30
http://rapidshare.co...938/Route66.wgt
Twoje ogólnopolskie forum o platformie bada OS!
Napisano 08 September 2010 - 12:34
Dobrze,że gwarantem jest Samsung, ale gdzieś czytałem,że dogadał on się z operatorami i w serwisach nie chcą zmieniać oprogramowania brandowanego na oryginalne Samsunga więc nie wiedziałem czy i ta zmiana nie jest czymś zabezpieczona tak aby użytkownicy nie mogli bez utraty gwarancji tego zmienić.
Jeśli Route 66 jest zainstalowany a tylko ukryty to czy zainstalowanie widget route 66 rozwiąże problem, oraz czy pobrać i instalować ze strony do której link zamieściłeś bezpośrednio na telefonie czy lepiej pobrać na kompa?
Pozdrawiam
Napisano 08 September 2010 - 13:39
masz mieć wgrane to na telefon
wgraj kablem USB na pamięć telefonu lub kartę pamięci
a potem zainstaluj klikając na ikonkę
i route 66 będzie ci działał jak będziesz klikał na tego widgeta
mam chyba najnowszy soft playa nie dawno kupiłem tel
i w ten sposób route 66 działa
W niektórych serwisach nieoficjalnie wgrywają choć stanowisko samsunga jest inne w tej sprawie
zabrania ale da się to ominąć wystarczy że ktoś z serwisu samsunga wpisze jakieś usterki dzięki którym trzeba wgrać soft niebrandowany
np że telefon się wiesza,krótko działa na baterii,ma błędy
u mnie jest taki błąd jak wyłącze telefon jak ma 50 % baterii to często jak włącze to jest 10 % chociaż było 50 %
i krótko mi na baterii telefon trzyma bez bawienia się 1.5 dnia max
z dużym bawieniem wifi itp 7 godzin tyle mi wytrzymał w 1 dniu od kupienia po naładowaniu baterii
Napisano 08 September 2010 - 15:14
Użytkownik pakierhakierxd dnia 08 September 2010 - 14:39 napisał
masz mieć wgrane to na telefon
wgraj kablem USB na pamięć telefonu lub kartę pamięci
a potem zainstaluj klikając na ikonkę
i route 66 będzie ci działał jak będziesz klikał na tego widgeta
mam chyba najnowszy soft playa nie dawno kupiłem tel
i w ten sposób route 66 działa
W niektórych serwisach nieoficjalnie wgrywają choć stanowisko samsunga jest inne w tej sprawie
zabrania ale da się to ominąć wystarczy że ktoś z serwisu samsunga wpisze jakieś usterki dzięki którym trzeba wgrać soft niebrandowany
np że telefon się wiesza,krótko działa na baterii,ma błędy
u mnie jest taki błąd jak wyłącze telefon jak ma 50 % baterii to często jak włącze to jest 10 % chociaż było 50 %
i krótko mi na baterii telefon trzyma bez bawienia się 1.5 dnia max
z dużym bawieniem wifi itp 7 godzin tyle mi wytrzymał w 1 dniu od kupienia po naładowaniu baterii
Dzięki za radę.
Będę musiał trochę poczekać z wgraniem i wypróbowaniem Route 66 ponieważ telefon wziąłem przy podpisywaniu umowy przejścia z Orange do Play i jeszcze kilkanaście dni muszę poczekać aż zakończy się okres umowny i Orange odda mój nr, do Play.
Co do baterii to chyba trzyma nieźle, choć na początku miałem coś takiego, ze przez dłuższy czas pokazywał 2 kreski naładowania baterii a potem nagle wygenerował komunikat że bateria jest rozładowana i natychmiast "zdechł".
Nie wiesz przypadkiem czy serwis Samsunga w razie potrzeby wgra oryginalny soft "od ręki"?
Tam gdzie mieszkam nie ma serwisu a najbliższy jest chyba w W-wie, ale jeśli by to zrobili od ręki to mógłbym nawet pojechać do Lublina czy Białegostoku bo jeśli się nie mylę to na terenie tych 3 województw tylko w tych miastach są serwisy obsługujące telefony Samsunga.
A tak na koniec pytanie, czy masz kłopot z zasięgiem, bo dużo o tego rodzaju kłopotach się słyszy.
Pozdrawiam
Napisano 08 September 2010 - 15:53
a niektóre biorą na parę dni
zależy od serwisu
w Białymstoku jak pisałem do 1 serwisu telfax
Mail o treści
Witam zamierzam kupić telefon Samsung Wave w sieci play
telefon będzie miał soft brandowany przez play czy jest możliwość bezpłatnego wgrania w waszym serwisie oryginalnego oprogramowania producenta?
telefon będzie na gwarancji producenta 24 miesiące
Pozdrawiam
To odpisali
Niestety, tylko soft operatora.
Pytałem czy się da za opłatą
Nie da się
A potem czy można gdzieś indziej aby oni odesłali czy coś napisali
W ŻADNYM AUTORYZOWANYM SERWISIE SAMSUNGA.
Zakaz producenta.
Ja tam spróbuję może mi wgrają nowy soft powołam się na jego wkurzające wady
-krótki czas działania na baterii przy bardzo intensywnym użytkowaniu 7 godzin
przy mniej intensywnym 1 dzień a jak tylko piszę smsy i dzwonię to max 1.5 dnia
-jak wyłączę telefon i było 50 % baterii po ponownym włączeniu jest 10 % baterii i pisze że bateria rozładowana
bardzo wkurzające
Dam tam telefon w poniedziałek zobaczymy czy wgrają oryginalny soft
jak nie to sam wgram
Można wysłać podobno telefon kurierem do Warszawy do serwisu Samsunga
Ja patrzę że jak wpisałem twoją nazwę miejscowości z proflu na stronie to są 4 serwisy blisko ciebie
1 Merkury
15.9Km agd@provider.pl
ul. Partyzantów 4a Miedzyrzec Podlaski 83 371-40-06
2 Top-Service
18.93Km topserv@poczta.onet.pl
ul. Czerwonego Krzyża 14/2a Siedlce 25 644-44-14
3 ELKOM GSM SERWIS - Centrala
19.09Km serwis@serwisgsm.com
ul. Piłsudskiego 58 Siedlce (25) 633-33-41
4 Eldom Serwis
19.41Km eldom@poczta.npc.pl
ul. 10 Lutego 8 Siedlce 25 644-92-21
Napisano 09 September 2010 - 09:31
Użytkownik pakierhakierxd dnia 08 September 2010 - 16:53 napisał
a niektóre biorą na parę dni
zależy od serwisu
w Białymstoku jak pisałem do 1 serwisu telfax
Mail o treści
Witam zamierzam kupić telefon Samsung Wave w sieci play
telefon będzie miał soft brandowany przez play czy jest możliwość bezpłatnego wgrania w waszym serwisie oryginalnego oprogramowania producenta?
telefon będzie na gwarancji producenta 24 miesiące
Pozdrawiam
To odpisali
Niestety, tylko soft operatora.
Pytałem czy się da za opłatą
Nie da się
A potem czy można gdzieś indziej aby oni odesłali czy coś napisali
W ŻADNYM AUTORYZOWANYM SERWISIE SAMSUNGA.
Zakaz producenta.
Ja tam spróbuję może mi wgrają nowy soft powołam się na jego wkurzające wady
-krótki czas działania na baterii przy bardzo intensywnym użytkowaniu 7 godzin
przy mniej intensywnym 1 dzień a jak tylko piszę smsy i dzwonię to max 1.5 dnia
-jak wyłączę telefon i było 50 % baterii po ponownym włączeniu jest 10 % baterii i pisze że bateria rozładowana
bardzo wkurzające
Dam tam telefon w poniedziałek zobaczymy czy wgrają oryginalny soft
jak nie to sam wgram
Można wysłać podobno telefon kurierem do Warszawy do serwisu Samsunga
Ja patrzę że jak wpisałem twoją nazwę miejscowości z proflu na stronie to są 4 serwisy blisko ciebie
1 Merkury
15.9Km agd@provider.pl
ul. Partyzantów 4a Miedzyrzec Podlaski 83 371-40-06
2 Top-Service
18.93Km topserv@poczta.onet.pl
ul. Czerwonego Krzyża 14/2a Siedlce 25 644-44-14
3 ELKOM GSM SERWIS - Centrala
19.09Km serwis@serwisgsm.com
ul. Piłsudskiego 58 Siedlce (25) 633-33-41
4 Eldom Serwis
19.41Km eldom@poczta.npc.pl
ul. 10 Lutego 8 Siedlce 25 644-92-21
Witaj.
Jak widzisz jest tak jak pisałem. Umowa między Samsungiem a operatorami brandującymi telefon nie dopuszcza powrotu do oryginalnego oprogramowania.
Dobrze by było gdyby inni użytkownicy którym się udało ten zakaz ominąć podali w których serwisach jest to możliwe.
Niestety jak na razie i ja i Ty ze względu na miejsce zamieszkania i oddalenie od serwisów możemy mieć z tym trudności.
Adresy serwisów które mi podałeś nie wiele mi dają. Tam robią jakieś drobne naprawy a w razie problemów(m.innymi zmiana softu) przyjmują telefon i odsyłają go do W-wy do Samsunga.
Pozdrawiam
Napisano 09 September 2010 - 14:46
zobaczę sam na swoim przypadku jak telefon zaniosę do serwisu w Białym
jak nie wgrają mi nie brandowanego softa to wgram sam przez kiesa
w razie czego jak coś będzie się działo to wgram soft play
znalazłem do pobrania
poprzednio miałem też samsunga i wgrałem mu soft nie brandowany
nie było potrzeby nieśc go do serwisu
a jakby była to był tak zostawił jak jest albo wgrał taki soft jaki tam był
może w tym też nic mi nie będzie się dziać
Bo obecnie mam 2 problemy ale wiem że to przez soft playa
Napisano 09 September 2010 - 15:13
Napisano 09 September 2010 - 15:29
Użytkownik pakierhakierxd dnia 09 September 2010 - 15:46 napisał
zobaczę sam na swoim przypadku jak telefon zaniosę do serwisu w Białym
jak nie wgrają mi nie brandowanego softa to wgram sam przez kiesa
w razie czego jak coś będzie się działo to wgram soft play
znalazłem do pobrania
poprzednio miałem też samsunga i wgrałem mu soft nie brandowany
nie było potrzeby nieśc go do serwisu
a jakby była to był tak zostawił jak jest albo wgrał taki soft jaki tam był
może w tym też nic mi nie będzie się dziać
Bo obecnie mam 2 problemy ale wiem że to przez soft playa
Napisałem do Samsunga z zapytaniem i otrzymałem taką odpowiedź:
"Telefon ktory Pan zakupil ma zbrandowany soft. Oznacza to ze operator
wgral Panu programy ktore uznal za przydatne i uzyteczne z jego punktu
widzenia. Nie odpowiadamy za to co operator robi z telefonem od
nas zakupionym. Co do programu nawigacyjnego generalnie jest tak ze
Samsung wspiera NaviExperta poniewaz jest on szybki i stabilny. Jesli
chce Pan miec zainstalowany inny program prosze skontaktowac sie z
operatorem. Niektore telefony na wolnym rynku maja wgrany program
Route66 ale jest on przeznaczony glownie na rynek brytyjski i irlandzki,
a pokrycie mapami Polski to ok. 60-70%. Jesli bardzo chce Pan
zainstalowac ten program mozna sie udac do najblizszego autoryzowanego
serwisu (adresy na naszej stronie) z podbita karta gwarancyjna i dowodem
zakupu celem zapytania czy istnieje mozliwosc wgrania tej aplikacji."
Co do wgrania samemu oryginalnego softu Samsunga, to nie wiadomo czy nie stracisz gwarancji- na 99% że stracisz a czytałem że sa kłopoty z kies.
W każdym bądź razie jeśli zaryzykujesz i ci sie uda to liczę na informację i rade.
Pozdrawiam
Napisano 09 September 2010 - 16:16
Użytkownik ogor dnia 09 September 2010 - 16:13 napisał
Witaj.
Nie wiem jak jest z zasięgiem, ale z tego co czytałem to ten telefon ma dobry zasięg a jeśli użytkownicy wypowiadają się negatywnie to na zasięg samego Play'a.
Co do baterii to mam ten telefon już ponad 2 tygodnie., Zbyt wiele w tym czasie z nie korzystam bo czekam aż poprzedni operator przekaże nr.do Play.
Jednak na próbę włożyłem kartę sim z Orange do telefonu i z zasięgiem nie było kłopotu. Ciekawe czy tak samo będzie w Play.
Ustawiałem telefon,robiłem fotki (są OK) przesyłałem na telefon z kompa i z telefonu na komp fotki i pliki mp3 przez bluetooth, mam też na stałe włączone 4 alarmy na dobę.
Ostatnie ładowanie robiłem 29 sierpnia a teraz kiedy odpowiadam na Twego posta na wyświetlaczu ubyła 1 kreska a dokładniej telefon wskazuje że bateria jest naładowana w 67%.
Jedyne co mi się nie podoba to to że jak poprzednio miałem na wyświetlaczu przez dłuższy czas 2 kreski to nagle bardzo szybko wyskoczył komunikat "bateria rozładowana" i telefon natychmiast padł.
Jak na razie to tylko to i zamienienie przez Play nawigacji ROUTE 66 na NaviExperta to jedyne minusy jakie dostrzegłem w tym telefonie.
Może podczas dalszego normalnego użytkowania będę miał jakieś krytyczne uwagi, ale jak dotychczas to jestem z Wave zadowolony.
Napisz czy się na niego zdecydowałeś i czy ten post Ci w pomógł w podjęciu jakieś decyzji.
Pozdrawiam
Napisano 09 September 2010 - 16:56
w końcu mogę normalnie gadać w domu :-)
Napisano 10 September 2010 - 08:52
Użytkownik aw3 dnia 09 September 2010 - 17:16 napisał
Nie wiem jak jest z zasięgiem, ale z tego co czytałem to ten telefon ma dobry zasięg a jeśli użytkownicy wypowiadają się negatywnie to na zasięg samego Play'a.
Co do baterii to mam ten telefon już ponad 2 tygodnie., Zbyt wiele w tym czasie z nie korzystam bo czekam aż poprzedni operator przekaże nr.do Play.
Jednak na próbę włożyłem kartę sim z Orange do telefonu i z zasięgiem nie było kłopotu. Ciekawe czy tak samo będzie w Play.
Ustawiałem telefon,robiłem fotki (są OK) przesyłałem na telefon z kompa i z telefonu na komp fotki i pliki mp3 przez bluetooth, mam też na stałe włączone 4 alarmy na dobę.
Ostatnie ładowanie robiłem 29 sierpnia a teraz kiedy odpowiadam na Twego posta na wyświetlaczu ubyła 1 kreska a dokładniej telefon wskazuje że bateria jest naładowana w 67%.
Jedyne co mi się nie podoba to to że jak poprzednio miałem na wyświetlaczu przez dłuższy czas 2 kreski to nagle bardzo szybko wyskoczył komunikat "bateria rozładowana" i telefon natychmiast padł.
Jak na razie to tylko to i zamienienie przez Play nawigacji ROUTE 66 na NaviExperta to jedyne minusy jakie dostrzegłem w tym telefonie.
Może podczas dalszego normalnego użytkowania będę miał jakieś krytyczne uwagi, ale jak dotychczas to jestem z Wave zadowolony.
Napisz czy się na niego zdecydowałeś i czy ten post Ci w pomógł w podjęciu jakieś decyzji.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedz,każda jest przydatna i coś wnosi. Piszesz że ostatnio ładowałeś 29 sierpnia do wczoraj / jak pisałeś tego posta / ubyła jedna kreska ,to wychodzi 11 dni że trzyma już bateria
Napisano 10 September 2010 - 12:59
Jak pisałem nie używałem telefonu intensywnie, ale mam cały czas włączone 4 alarmy/dobę. Robiłem kilkanaście fotek, które przesłałem przez bluetooth na kompa oraz około 20 plików mp3 przez bluetooth przesłałem z kompa na telefon na kartę pamięci. Trochę też ale nie za wiele "bawiłem się" tym telefonem poznając jego funkcję.
Czy to dużo czy mało sam oceń.
Pozdrawiam
Napisano 10 September 2010 - 19:51
Użytkownik ogor dnia 10 September 2010 - 17:31 napisał
Ten telefon "ma wzięcie". Jest trudno dostępny nie tylko w Play ale i w innych sieciach.
Trudno go dostać nawet w wolnej sprzedaży chyba że na Allegro, ale tam jest dużo drożej.
Trochę cierpliwości i codziennego męczenia obsługi salonu to Ci go zostawią żeby mieć święty spokój.
Ja tak zrobiłem.
Powodzenia.
Napisano 11 September 2010 - 09:57
Użytkownik ogor dnia 11 September 2010 - 09:57 napisał
W takim razie życzę powodzenia w uzyskaniu tego telefonu i zadowolenia z wyboru.
Mam nadzieję,ze jak już go zdobędziesz to utrzymamy kontakt (może mailowy)i będziemy wymieniali rady i uwagi dotyczące użytkowania tego telefonu.
Pozdrawiam

Logowanie