Mój Play: Problem z internetem HTC Touch Pro / Raphael / MDA Vario IV - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z internetem HTC Touch Pro / Raphael / MDA Vario IV Problem z internetem HTC Touch Pro / Raphael / MDA Vario IV

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Bruno Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Sun, 01 Aug 10
  • Operator:PLAY
  • Telefon:HTC Touch Pro / Raphael / MDA Vario IV
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 01 August 2010 - 14:39

Witam, dopiero co przeniosłem swój numer do play i nie potrafię skonfigurować telefonu, żeby łączył się z internetem, odbierał mms'y itd. Tak jak w temacie chodzi o HTC Touch Pro / Raphael / MDA Vario IV . Znalazłem poradę gdzieś na internecie, ale nie zadziałało, proszę o pomoc.
Pozdrawiam ;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Sh4rKy Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • Rejestracja Wed, 21 Jul 10
  • Miejscowość:EZG
  • Telefon:HTC Touch Pro (MDA Vario IV)
  • Taryfa:One Play
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 03 August 2010 - 19:43

Witencja!

Również miałem taki problem ze swoim HTC (a konkretnie MDA, czyli zbrandowany tel z Ery) po przejściu do Play'a. Wysłałem zapytanie do BOKu przez play24 i oto jaką odpowiedź dostałem (u mnie działa wg. tych ustawień wszystko poza MMSami):

Cytat

Sposób konfiguracji telefonu

Wiadomości MMS
Jeżeli kupisz telefon w sieci PLAY, będzie on już odpowiednio przygotowany do korzystania z tej usługi. W pozostałych przypadkach przy pierwszym uruchomieniu telefonu z kartą SIM PLAY dostaje Pan SMS konfiguracyjny, który powinien Pan zainstalować w swoim telefonie. Ustawienia telefonu do MMS w Play:
Punkt dostępu (APN): mms
Uwierzytelnianie: brak
Nazwa użytkownika: brak
Hasło: brak
Strona główna: http://10.10.28.164/mms/wapenc
Adres serwera proxy: 10.10.25.5 Port: 8080
Uprzejmie informujemy, że należy pamiętać , żeby ustawić w telefonie automatyczne odbieranie MMSów podczas gdy przebywa Pan w roamingu. W przeciwnym przypadku nie będzie mógł Pan odbierać wiadomości MMS kiedy będzie Pan korzystał z roamingu krajowego.

Połączenia z WAP
Jeżeli kupił Pan telefon w sieci sprzedaży PLAY, jest on przygotowany do połączenia z WAP. W pozostałych przypadkach przy pierwszym uruchomieniu telefonu z kartą SIM PLAY dostaje Pan SMS konfiguracyjny, który należy zainstalować w telefonie. Ustawienia telefonu do WAP w Play:
Punkt dostępu (APN): wap
Uwierzytelnianie: brak
Strona główna: http://wap.playmobile.pl
Adres serwera proxy: 10.10.25.5 Port: 8080

Połączenie z siecią Internet z telefonu
Jeżeli chce Pan połączyć się z Internetem wykorzystując do Pana telefonu najprostszym sposobem będzie wykorzystanie oprogramowania PC do Pana telefonu. Pierwszym krokiem jest podłączenie Twojego telefonu do komputera. Możesz to zrobić za pomocą kabla, bluetooth lub portu podczerwieni. Jeżeli telefon jest prawidłowo podłączony skorzystaj z oprogramowania aby skonfigurować połączenie. Poniższe ustawienia mogą być również konieczne jeśli chce Pan używać strumieniowej transmisji wideo lub dźwięku, bądź też skonfigurować dostęp twojego telefonu do serwerów poczty e-mail (POP3) Parametry, które należy ustawić:
APN: Internet
Numer dostępowy: *99#
DNS: dynamiczny

Zakładam, że wiesz, jak te ustawienia wklepać w WM :) Jeśli nie, to wal śmiało, pomogę jak mogę ;)
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Bruno Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Sun, 01 Aug 10
  • Telefon:HTC Touch Pro / Raphael / MDA Vario IV
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 03 August 2010 - 19:49

Korzystałem z tego:
"Proszę wprowadzić w telefonie poniższą konfigurację: 1) Z menu START wybierz Settings 2) Przejedz na dolnej zakładce do: POŁĄCZENIA i wybierz ikonkę POŁĄCZENIA 3) Przejedz na dolnej zakładce do: ZAAWANSOWANE i kliknij WYBIERZ SIEĆ 4) W „Programy automatycznie łączące się z Internetem powinny używać:” wybieramy Nowe… WAP - w polu „wprowadź nazwę dla tych ustawień” należy wpisać: P4 Data - dolna zakładka Modem i Nowe - w polu „wprowadź nazwę połączenia” należy wpisać: WAP - w polu „wybierz modem” należy wybrać: Łącze komórkowe (GPRS, 3G) - następnie wybrać „dalej” w prawym dolnym rogu ekranu: - w polu „nazwa punktu dostępu” wpisać: wap - następnie wybrać „dalej” w prawym dolnym rogu ekranu: - pozostałe pola należy zostawić puste i - następnie wybrać „Zakończ” w prawym dolnym rogu ekranu: 5) Wybrać na dole zakładkę „Ustawienia serwera proxy” - zaznaczyć „ptaszkami”: „ta sieć łączy się z Internetem” oraz „Ta sieć używa serwera proxy do połączenia z Internetem” następnie kliknąć „zaawansowane” - w zakładce „zaawansowane” wybrać HTTP i wpisać : - w polu „Serwer”: 10.10.25.5 - w polu „Port”: 8080 Kliknąć OK. INTERNET 1) W „Programy automatycznie łączące się z Internetem powinny używać:” wybieramy Nowe… - w polu „wprowadź nazwę dla tych ustawień” należy wpisać: P4 Internet - dolna zakładka Modem i Nowe - w polu „wprowadź nazwę połączenia” należy wpisać: Internet - w polu „wybierz modem” należy wybrać: Łącze komórkowe (GPRS, 3G) - następnie wybrać „dalej” w prawym dolnym rogu ekranu: - w polu „nazwa punktu dostępu” wpisać: internet - następnie wybrać „dalej” w prawym dolnym rogu ekranu: - pozostałe pola należy zostawić puste i - następnie wybrać „Zakończ” w prawym dolnym rogu ekranu MMS 1) W „Programy automatycznie łączące się z Internetem powinny używać:” wybieramy Nowe… - w polu „wprowadź nazwę dla tych ustawień” należy wpisać: mms network - dolna zakładka Modem i Nowe - w polu „wprowadź nazwę połączenia” należy wpisać: MMS - polu „wybierz modem” należy wybrać: Łącze komórkowe (GPRS, 3G) - następnie wybrać „dalej” w prawym dolnym rogu ekranu: - w polu „nazwa punktu dostępu” wpisać: mms - następnie wybrać „dalej” w prawym dolnym rogu ekranu: - pozostałe pola należy zostawić puste, - następnie wybrać „Zakończ” w prawym dolnym rogu ekranu Uwaga! Po ustawieniu sieci MMS należy koniecznie przywrócić kolejność sieci w oknie „Programy automatycznie łączące się z Internetem powinny używać” należy ustawić P4 Data, oraz w „Programy automatycznie łączące z siecią prywatną powinny używać” Moja sieć służbowa Kliknąć OK. 2) Następnie: START -> Wiadomości - SMS/MMS - Menu - Opcje MMS - Serwery - Nowy Należy wpisać: Serwer name: mms Gateway: 10.10.25.5 Port number: 8080 Server address: Connect via: mms network Sending size limitation: 300K Potwierdzić OK. a następnie wybrać “Set As Default” , aby nasze ustawienia zapisały się jako domyślne."
Jednak nic po tym nie chodziło, chyba ustawienia się zgadzają jednak z wapem sięnie łaczy ani nic. Jestem w tej samej sytuacji, też mam MDA z Ery. Byłbym wdzięczny za pokierowanie mnie krok po kroku, ponieważ ten telefon mam od niedawna i nie jestem jeszcze zbyt dobrze obeznany z WM ;)
0

Strona 1 z 1