Mój Play: Zerwanie umowy z Play - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zerwanie umowy z Play z winy braku zasięgu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zdzich1 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Sun, 18 Jul 10
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 18 July 2010 - 19:18

Witam serdecznie forumowiczów.

Przedstawię Wam moją sytuację z Play - i chciałbym się dowiedzieć czy za zerwanie umowy będzie naliczona jakaś kara, skoro wina leży po stronie Play.

Całość wygląda następująco.
Na początku roku 2009 podpisałem umowę z Play na 36 miesięcy. Była to umowa na "Nowy Mix w Play" z telefonem Samsung F480 za 99zł.
Wszystko przez rok działało bez problemów - zasięg sieci Play (sieć GSM) był maksymalny w całym mieszkaniu, nawet w łazience czy piwnicy :)

Na koniec roku 2009 kiedy zima dała o sobie znać zaczęły się problemy. Zasięg sieci Play 'zgubił' się - telefon łapie tylko jedną kreskę zasięgu jeśli położymy go przy oknie czy wyjdziemy na dwór.
Uniemożliwia mi to korzystanie z telefonu, prowadzenie rozmów oraz praktycznie nikt nie potrafi się do mnie dodzwonić.

Ustawienie na sztywno sieci Plus w ustawieniach telefonu również źle funkcjonuje. Po wybraniu sieci Plus co jakiś czas w telefonie wyświetla się ikona przekreślonej słuchawki i napis "Brak dostępu do sieci" - przez co również korzystanie z telefonu staje się niemożliwe. Pomaga tutaj ponownie znalezienie i wybranie sieci, bądź wyłączenie i włączenie telefonu.

Cały ten problem zgłaszałem telefonicznie i poprzez Play24 chyba z 20 razy. Za każdym razem sprawą zajmowała się inna osoba, za każdym razem musiałem wypełniać te durne 'formularze' i pisać to samo.
Na moje zgłoszenia były różne odpowiedzi. Na początku zapewniano mnie ,że to nie wina sieci Play - ,że u nich wszystko działa prawidłowo. Zaś na kolejne zgłoszenie otrzymałem odpowiedź ,że 'w wyniku modernizacji sieci mogły występować problemy - ale zostały one już naprawione'. Koło się tak zapętla - przez 7 miesięcy zgłaszania problemów - za każdym razem w kółko i to samo.

Testowałem już kilka kart SIM z Play na kilku różnych modelach telefonów - i na każdym ten sam problem.
Mało tego - problem występuje w największej części miasta (osiedle) która jest pozbawiona zasięgu - a dwa kilometry dalej - 'las' czy 'pole' może się pochwalić pełnym zasięgiem.

Jednym słowem mam tego dosyć - dlaczego mam co miesiąc płacić za telefon (doładowania 30zł) skoro nie mogę z niego korzystać?
Dlaczego nie mogą tego naprawić? Rok działało wszystko dobrze - a teraz jakby wyłączyli nadajnik i telefon łapie 'resztki' sygnały z sąsiedniego miasta.

Czy w takiej sytuacji można zerwać umowę?
Czy naliczona zostanie jakaś kara?
Czy telefon - który zakupiłem w dniu podpisywania umowy będzie trzeba zwrócić? (dodam ,że telefon po gwarancji uległ uszkodzeniu - i mam teraz inny).

Pozdrawiam i liczę na pomocną odpowiedź :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08
  • Miejscowość:z animki
  • Zainteresowania:
  • Telefon:działa :)
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 18 July 2010 - 20:51

Skontaktuj się z Rzecznikiem Praw Klienta i konsumenta, przy Urzędzie Miejskim właściwym dla Twojego zamieszkania. Tam dostaniesz fachową i w 100% pewną pomoc. Co do telefonu dodam, że gwarancja jest na 24 miesiące, czyli do początku 2011 roku. W przypadku rozwiązania umowy, telefon zostaje u Ciebie.
Najlepsza sygnaturka, to brak sygnaturki.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   hitman1986 Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 87
  • Rejestracja Mon, 17 Sep 07
  • Miejscowość:Warszawa
  • Zainteresowania:fotografia

Napisano 24 July 2010 - 14:39

nic nie zrobisz - złożysz reklamację, to konsultant napisze, że oni świadczą usługi prawidłowo i z różnych przyczyn nie mogą jej świadczyć wszędzie (ukształtowanie terenu, zalesienie, brak zezwoleń na nadajniki, itp.). ponadto nie udowodnisz im, że użytkujesz telefon tylko w tym miejscu, gdzie nie ma zasięgu. bo jak sam napisałeś - pojedziesz kilometr dalej i zasięg jest.

także nie możesz zrobić nic innego jak tylko płacić i czekać na koniec umowy.
"I żadne krzyki nas nie przekonają, że czarne jest czarne, a białe jest białe!" - J. Kaczyński, były premier
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   DawidMisiak Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 167
  • Rejestracja Wed, 21 May 08
  • Taryfa:One Play
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 24 July 2010 - 17:32

Jest takie pojęcie jak "umowa o świadczenie niemożliwe", na którą czasem można się powołać. Nie wiem czy w twoim przypadku ma to zastosowania, bo komórka jest po to, aby móc jej używać w różnych lokalizacjach, a nie tylko w mieszkaniu pod konkretnym adresem.
Skoro i tak musisz płacić to sugerowałbym wymienić telefon. Może inny model zapewni Ci odpowiedni zasięg.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Lathyrus Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Rejestracja Thu, 05 Aug 10
  • Telefon:G910 w naprawie...
  • Taryfa:One Play

Napisano 05 August 2010 - 14:05

Może takie urządzenie by pomogło?
http://allegro.pl/it...osc_900mhz.html