Witam, mam pytanie na które jakoś nie potrafię znaleźć tu odpowiedzi.
Mamy internet z PLAY z modemem HUAWEI, jako że jest to przenośny internet używam go w paru miejscach najczęściej. W dwóch mam zasięg podchodzący pod 99% ale w jednym jest troszkę gorzej, 35-40%.
Szukałem i znalazłem, że mogę podpiąć pod modem antenę która w teorii powinna polepszyć mi zasięg. a teraz pytania:
- czy ta teoria ile zysków dB tym lepiej?
- czy praktykował ktoś i jest zauważalny wzrost zasięgu?
- najczęściej są to anteny z podstawą magnetyczną... i teraz jak to wygląda, trzeba koniecznie go wystawić zza okno na parapet stawiać? czy musi mieć magnes styczność z powierzchnią metalową, tak jak to jest w przypadku anten z CB Radia? Czy wystarczy że sobie ją w domu bliżej okna postawię.Mówię tu o antenach nie kierunkowych, tylko tych zwykłych "szpilach" taki pierwszy link z allegro.
- czy ktoś używał tej anteny w samochodzie? sprawdza się to, że montujesz antenę na dach i pasażer śmiało może korzystać z internetu w trasie? tu zapewne wiele ma w sprawie zasięg, ale może ktoś tak testował?
bardzo bym prosił o rzeczowe odpowiedzi, na temat, bo przeszukałem sporo tutaj już tematów, ale ciężko mi było się doszukać konkretnych opinii o antenie w modemach jeżeli chodzi o anteny "szpilkowe"
Strona 1 z 1
Antena w modemie HUAWEI jakieś doświadczenia?
Napisano 27 May 2010 - 11:04
pytanie pierwsze: im więcej dB tym większy zasięg antenki
2: zasięg jak i stabilność połączenia znacznie się poprawia
3: lepiej jest wystawić za okno ale bliżej okna też możesz
4: w samochodzie też dobrze chodzi ale jeżeli przeskakujesz z nadajnika na nadajnik ale z antenką nie powinno być większych problemów.
Ogólnie polecam antenkę
2: zasięg jak i stabilność połączenia znacznie się poprawia
3: lepiej jest wystawić za okno ale bliżej okna też możesz
4: w samochodzie też dobrze chodzi ale jeżeli przeskakujesz z nadajnika na nadajnik ale z antenką nie powinno być większych problemów.
Ogólnie polecam antenkę
Napisano 08 July 2010 - 19:47
Napiszę moje odczucia, może komuś się przyda:
Zakupiłem antenę zaraz po napisaniu posta i powiem szczerze ze nie żałuje tych parudziesięciu złoty.
Połączenie jest stabilniejsze, fakt! w domu zasięgu nie ma dużo większego, ale w momencie wystawienia anteny za okno zasięg już jest 97-98%. Przy oknie też jak postawię jest trochę lepiej ale co za oknem to za oknem. Mam nowe okna i zawsze zamykam, kabel przytrzaskuje, tylko na zewnętrznej warstwie robią się małe śledy, jak narazie kabel nie ma tendencji do pękania, przedzierania.
Ogólnie polecam, kupiłem antenkę 9dB
Muszę jeszcze w samochodzie przetestować, ale to już w podróży na wczasy jak mi się będzie nudzić
Zakupiłem antenę zaraz po napisaniu posta i powiem szczerze ze nie żałuje tych parudziesięciu złoty.
Połączenie jest stabilniejsze, fakt! w domu zasięgu nie ma dużo większego, ale w momencie wystawienia anteny za okno zasięg już jest 97-98%. Przy oknie też jak postawię jest trochę lepiej ale co za oknem to za oknem. Mam nowe okna i zawsze zamykam, kabel przytrzaskuje, tylko na zewnętrznej warstwie robią się małe śledy, jak narazie kabel nie ma tendencji do pękania, przedzierania.
Ogólnie polecam, kupiłem antenkę 9dB
Muszę jeszcze w samochodzie przetestować, ale to już w podróży na wczasy jak mi się będzie nudzić
Strona 1 z 1

Logowanie