Mój Play: Obsługa konta bankowego - Mój Play

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Obsługa konta bankowego

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454
  • Rejestracja Sun, 27 Dec 09
  • Miejscowość:Wielkopolska
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 29 April 2010 - 13:38

Dzień dobry.
Mam pytanko – nie jest może bezpośrednio związane z Play, ale coś mam wrażenie, że tu mam znacznie większe szanse na otrzymanie poprawnej odpowiedzi niż np. na ifolinii banku, a poza tym temat może zainteresować jeszcze kilka osób.
Ale do rzeczy
Otóż posiadam telefon, bez systemu operacyjnego, około dwuletni LG KF510, przeglądarka Obigo Q05A.
Chciałbym telefonem sprawdzić stan konta bankowego, ew. wykonać jakąś operację finansową (wyraźnie zaznaczam nie mówię o komunikacji smsowej z bankiem tylko o normalnym zalogowaniu się do systemu „lait”)
Niestety przy próbie połączenia pojawia się komunikat o braku certyfikatu CA. Szukałem już trochę w sieci ale nigdzie nie mogą znaleźć aktualizacji przeglądarki Obigo czy tez aktualizacji certyfikatów
Czy da się coś na to poradzić?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306
  • Rejestracja Mon, 13 Apr 09
  • Miejscowość:?????????

Napisano 30 April 2010 - 12:19

Nie. Telefon nie obsłuży zapewne strony banku i na to nic nie poradzisz. Możesz próbować z Operą Mini w javie, ale to ryzykowne.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 30 April 2010 - 13:01

No właśnie problem w tym, ze obsłuży - inny telefon, który posiadam (Samsunga), również dwuletni obsługuje.
Trochę jeszcze dziś podzwoniłem po infoliniach - problem jest dość nietypowy, ale faktycznie jeśli pojawiała się jakaś sensowna propozycja to brzmiała - Opera mini.
Właśnie zainstalowałem i mogę się bez problemu logować - dzięki za sugestię.

Tylko jeszcze pytanie - dlaczego ryzykowne - chodzi o bezpieczeństwo transakcji czy kwestie techniczne?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306

Napisano 30 April 2010 - 13:43

No o bezpieczeństwo, ponieważ wszystko przechodzi przez serwery opery. Całe szczęście że połączenie szyfrowane, ja jednak wolę nie używać opery mini do takich operacji.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 30 April 2010 - 13:53

Rozumiem, wszystko ma swój... urok.
A ewentualnie jest coś bezpieczniejszego poza Operą mini?
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 30 April 2010 - 23:11

Suplement: Zawsze uchodziłem za paranoika bezpieczeństwa a dziś się dowiedziałem, że bezwiednie i radośnie przekazałem hasło do konta bankowego firmie Opera... przerażające.
Hasło już zmieniłem, Operę wywaliłem.
To, że na moim telefonie nie będę się łączył z kontem to już rozumiem, ale mam jeszcze jedno pytanie.
Czy przeglądarki, w które są wyposażone nowsze telefony bez systemu (jak Avila, Monte) też rozkodowują sobie na serwerze producenta https czy tylko Opera ma takie zwyczaje?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306

Napisano 31 May 2010 - 09:10

Jeżeli przeglądarka w telefonie łączy się bezpośrednio z serwerem, to działa na takiej samej zasadzie jak przeglądarki w komputerze, czyli nikt danych nie przechwytuje

Opera jest wyjątkiem - tutaj dane przechodzą przez serwer opery, są kompresowane i wracają do ciebie - tylko dzięki temu możesz w prostym telefonie wyświetlić stronę, której normalnie telefon nie dałby rady obsłużyć.
1

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 01 June 2010 - 20:35

Ok, dzięki za wyjaśnienie
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   aasik Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Thu, 16 Sep 10
  • Miejscowość:Koszalin
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 16 September 2010 - 10:40

Nie wiem o jaki bank chodzi ale wszystko idzie w kierunku tworzenia przez aplikacji na komorki.
To najbezpieczniejszy sposob.
Niektore banki juz to maja, Raiffeisen i chyba Alior. Byc moze Citi.
Musisz spytac w swoim Banku.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 16 September 2010 - 14:00

Korzystam z Ing i Mbanku.
Już sprawdzałem - nie mają takich aplikacji (swoją drogą to dziwne, bankowi chyba powinno zależeć aby jak najwięcej klientów mogło się z nimi łączyć).
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188
  • Rejestracja Sat, 05 Nov 11
  • Taryfa:Inna

Napisano 28 November 2011 - 15:44

Temat akurat pasuje do moich potrzeb. Otóż zwracam się z prośbą do użytkowników forum o podzielenie się swoimi doświadczeniami związanymi z bankowością mobilną, czy jak kto woli phone bankingiem.
Chodzi mi o Wasze opinie jako użytkowników - jakie dostrzegacie wady, a co jest niewątpliwą zaletą? Interesuje mnie zarówno forma kontaktu z bankiem przez zwykłą przeglądarkę internetową w telefonie, jak i łączenie się ze swoim bankiem za pomocą specjalnej aplikacji.
Potrzebuję trochę wiedzy na ten temat, a nie wiem od czego zacząć, sama nie jestem jeszcze praktykiem w tej dziedzinie.

Jakie są minimalne wymagania sprzętowe, aby można było bezpiecznie korzystać z takiej formy kontaktu z bankiem?
Jak rozpowszechnione są te usługi wśród Waszych znajomych?
Jakich funkcjonalności wam brakuje?
Jakie są koszty takiej wygody, np. czy to prawda, że kontakt poprzez aplikację nie jest rozliczany w ramach wykupionych pakietów internetowych?
Czy według Was operatorzy komórkowi sprzyjają rozwojowi tych usług?

Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Mogą być też linki do stron o tej tematyce.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 28 November 2011 - 18:31

Wyświetl postUżytkownik annika dnia 28 November 2011 - 15:44 napisał

Jakie są minimalne wymagania sprzętowe, aby można było bezpiecznie korzystać z takiej formy kontaktu z bankiem?
Jak rozpowszechnione są te usługi wśród Waszych znajomych?
Jakich funkcjonalności wam brakuje?
Jakie są koszty takiej wygody, np. czy to prawda, że kontakt poprzez aplikację nie jest rozliczany w ramach wykupionych pakietów internetowych?
Czy według Was operatorzy komórkowi sprzyjają rozwojowi tych usług?

1. Nie ma żadnych wymagań minimalnych. Jeśli korzystasz przez przeglądarkę to musi ona obsługiwać SSL3 (obecnie ma to chyba każdy telefon - no, moze poza Solidem i Emporią). Bardzo wskazane byłoby także połączenie 3g. Oczywiście da radę w 2g, ale będzie to trwało...
Teoretycznie nawet na prościutkim telefonie sprzed kilku lat zalogujesz się do banku przez Operę Mini, ale ja bym tego nie robił. Nie spełnia ona moich kryteriów bezpieczeństwa. Analogicznie nigdy nie łączył bym się z bankiem na profilu WAP.

2. Kiepsko - większość moich znajomych ma kilkuletnie, proste telefony 2g. Ci którzy maja odpowiedni sprzęt korzystają z tego tylko awaryjnie (na komputerze jest porostu wygodniej - przeglądanie internetu tez jest wygodniejsze na komputerze).

3. Na większości dzisiejszych telefonów otworzysz pełną, desktopową stronę banku, raczej nie powinno być ograniczeń funkcjonalności (no, oczywiście nie wydrukujesz potwierdzenia przelewu, ale to chyba zrozumiałe)

4. Nie mam pojęcia, nigdy nie korzystałem z dedykowanej aplikacji, ale byłbym bardzo zdziwiony, gdyby była rozliczana poza pakietem.

5. Operatorzy to maja do tego bardzo niewiele - mogą zagwarantować tylko zasięg.
A większość banków to totalnie olewa. Tylko kilka banków ma własną aplikację, a nawet jeśli maja to tylko na androida (ew. Iphone). Niektóre banki mają strony dla tefonów, ale one często są dość ograniczone. Najlepiej wiec otwierać wersje desktopowe.
Ps. Przypuszczam, ze te usługi sa stosunkowo mało popularne.
Najnowocześniej i najdroższe telefony kupują z reguły rodzice dla gimnazjalistów/licealistów, którzy wykorzystują je wyłącznie do gier i często nawet nie mają konta.
Z kolei ludzie w wieku 40+, którzy maja już jakieś konta i interesy bankowe z reguły źle się czują z zaawansowym telefonem.
Pozostaje wiec grupa tych osób, które mają już konta (i jakieś tam rachunki do uregulowania) ale jeszcze nie osiągnęli pewnego wieku, w którym na 3 calowym ekranie nie wiele się widzi - myślę, ze obecnie w Polsce to bardzo wąska grupa.
1

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188

Napisano 28 November 2011 - 19:52

Dziękuję Ci Quetzal, za rozbudowany post. Miło, że jest jakiś odzew na moje pytania.
Ktoś jeszcze się wypowie? Miałam nadzieję, że skoro wśród użytkowników forum jest wiele smartfonowców, to znajdzie się ktoś, kto będzie właśnie korzystał z aplikacji - to jak zauważyłeś wciąż rzadkie, więc trudno mi znaleźć kogoś, kto mógłby wydać opinię.

A nawiązując do pierwszej odpowiedzi - czy uważasz/cie, że te usługi w przyszłości się rozwiną (np. gdy obecni gimnazjaliści-studenci dorosną i zaczną pracę), czy też przerodzi się w coś nowego nie rozwijając zbytnio?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 28 November 2011 - 20:15

Wyświetl postUżytkownik annika dnia 28 November 2011 - 19:52 napisał

Miałam nadzieję, że skoro wśród użytkowników forum jest wiele smartfonowców, to znajdzie się ktoś, kto będzie właśnie korzystał z aplikacji - to jak zauważyłeś wciąż rzadkie, więc trudno mi znaleźć kogoś, kto mógłby wydać opinię.

I pewnie nie znajdziesz wielu innych.
Sam to przerabiałem rok temu.
Nalezę właśnie do tej niewielkiej grupy, której bardzo zależy na obsłudze banku.
Tymczasem na dominującej większość for internetowych (o telefonach) możesz się dowiedzieć, jak zmienić firmware telefonu albo jak spiratować gry na telefon, ale o bankowości nic a nic.

Wyświetl postUżytkownik annika dnia 28 November 2011 - 19:52 napisał

A nawiązując do pierwszej odpowiedzi - czy uważasz/cie, że te usługi w przyszłości się rozwiną (np. gdy obecni gimnazjaliści-studenci dorosną i zaczną pracę), czy też przerodzi się w coś nowego nie rozwijając zbytnio?

Nie sądzę, zwłaszcza w kryzysie. Potrzeba by było polskiego pokolenia "yuppies". Tymczasem wśród tych Polaków, którzy już są na własnym utrzymaniu - 1/3 po studiach wyjeżdża za granicę, 1/3 pracuje na czarno, a 1/3 zarabia tyle, że rachunki płaci z trzymiesięcznym opóźnieniem, kiedy dostaje ostatnie ultimatum przed wyłączeniem usług.
1

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188

Napisano 28 November 2011 - 20:31

czarno mi rysujesz przyszłość, Quetzal.
A ja właśnie mam coś napisać o innowacjach w bankowości i nie mam pomysłu, jak ugryźć temat bankowości mobilnej. W ogóle nie ma prac na ten temat, jakichś książek, może w czasopismach by się coś znalazło, ale ogólnie krucho. A o głupim zarządzaniu każdym bzdurkiem to wydali już tomy :(
Co do powszechności tego, to na razie znalazłam taką ankietę. Myślę, że dużo mówi.
http://na-plus.blogs...komorkowym.html
EDIT: Jak do tego dodać dane o liczbie osób w Polsce w ogóle posiadających konto bankowe, to wygląda to jeszcze gorzej.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 28 November 2011 - 20:44

Wyświetl postUżytkownik annika dnia 28 November 2011 - 20:31 napisał

czarno mi rysujesz przyszłość, Quetzal.

Nie czarno, tylko realistycznie.

A ja właśnie mam coś napisać o innowacjach w bankowości i nie mam pomysłu, jak ugryźć temat bankowości mobilnej.

Dane statystyczne już masz, jak dobrze poszperasz to znajdziesz jeszcze kilka tego typu artykułów. Resztę będziesz musiała opisać raczej na podstawie własnych doświadczeń.

A o głupim zarządzaniu każdym bzdurkiem to wydali już tomy :(

Owszem, ale większość tych książek wydano tylko po to by mieć jeszcze jedną publikację na tytuł doktorski i bardzo często te książki są bardzo niskiej jakości. Cytując nieśmiertelna kwestię Kobieli, to takie "ładu, ładu, kij do zadu"
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   annika Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188

Napisano 29 November 2011 - 11:55

No cóż, co racja, to racja.
A z tymi moimi doświadczeniami to właśnie jest krucho, bo mi takie rozwiązania na razie nie są potrzebne (twoja ocena sytuacji jest bardzo trafna). W ogóle nie wiem, dla kogo ta banki się tak ścigają, bo prawda jest taka, że bank jest w takim stopniu innowacyjny, jak tego sobie życzą jego klienci.
Cóż bankowość mobilna kojarzy mi się gównie z najnowszymi telefonami, smartphone'ami. Sam przyznałeś, że korzystanie przez WAP, czy zainstalowany system Opera Mini nie jest bezpieczne, a to podstawa. Ponadto nie jestem przekonana co do tego, że mój 3-letni telefon mógłby dokonać takiego połączenia, coś mi się wydaje, że nie potrafił nawet zalogować się na zwykłe forum, ale to było kiedyś i może gdybym dobrze poszperała, zrobiła jakieś aktualizacje itp. to by dało radę. Ale ogólnie kto będzie zadawała sobie tyle trudu? Dlatego właśnie takie pomysły nie żyją długo, ciągle muszą być modyfikowane.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Quetzal Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 454

Napisano 29 November 2011 - 14:10

Wyświetl postUżytkownik annika dnia 29 November 2011 - 11:55 napisał

A z tymi moimi doświadczeniami to właśnie jest krucho

To ty już wiesz sama najlepiej - pisałaś, ze musisz zrobić jakieś opracowanie.
Możesz zalożyć konto (obecnie większość banków oferuje je bezpłatnie) i poprosić kogoś znajomego, żeby ci pożyczył telefon na jakieś 2 godziny, albo zlecić komuś zrobienie tego opracowania.

Sam przyznałeś, że korzystanie przez WAP, czy zainstalowany system Opera Mini nie jest bezpieczne, a to podstawa.

Korzystanie z WAPu to nie jest żadna podstawa!
Ja tego ustawienia długo w ogóle nie miałem w telefonie, obecnie mam bo instaluje się automatycznie.
Wap wpychają operatorzy bo mogą zidentyfikować w ten sposób Twój numer i sprzedawać jakieś aplikacje itd.
Niemniej podstawa to profil Internet (który w Play musisz wprowadzić własnoręcznie).
A co do bezpieczeństwa to uważam, że równym zagrożeniem jak Wap i Opera mini jest wymuszona kompresja danych, jaka obowiązuje w T i Orange. Był to jeden z głównych powodów dla których przeszedłem do Play. I - tutaj pewnie ściągnę na siebie gromy innych forumowiczów - androida także uważam za niebezpieczny system.

Cóż bankowość mobilna kojarzy mi się gównie z najnowszymi telefonami, smartphone'ami.Ponadto nie jestem przekonana co do tego, że mój 3-letni telefon mógłby dokonać takiego połączenia, coś mi się wydaje, że nie potrafił nawet zalogować się na zwykłe forum, ale to było kiedyś i może gdybym dobrze poszperała, zrobiła jakieś aktualizacje itp. to by dało radę. Ale ogólnie kto będzie zadawała sobie tyle trudu?

To jeszcze zależny czy ten telefon kupowałaś z górnej czy dolnej półki ;).
Obecnie niestety wszystko jest produkowane coraz bardziej tandetnie, więc skoro masz 3 letni telefon to na pewno powoli będziesz już myślała o jego wymianie. Jeśli zależy Ci na czymś więcej niż tylko dzwonienie i smsy to najprawdopodobniej kupisz telefon z 3g i 3 calowym ekranem, więc bankowość mobilna będzie stała przed tobą otworem... o ile będziesz jej potrzebowała.
1

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   N3T Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Wed, 30 Nov 11

Napisano 30 November 2011 - 21:11

Wyświetl postUżytkownik Quetzal dnia 28 November 2011 - 20:15 napisał

I pewnie nie znajdziesz wielu innych.
Sam to przerabiałem rok temu.
Nalezę właśnie do tej niewielkiej grupy, której bardzo zależy na obsłudze banku.
Tymczasem na dominującej większość for internetowych (o telefonach) możesz się dowiedzieć, jak zmienić firmware telefonu albo jak spiratować gry na telefon, ale o bankowości nic a nic.

Nie sądzę, zwłaszcza w kryzysie. Potrzeba by było polskiego pokolenia "yuppies". Tymczasem wśród tych Polaków, którzy już są na własnym utrzymaniu - 1/3 po studiach wyjeżdża za granicę, 1/3 pracuje na czarno, a 1/3 zarabia tyle, że rachunki płaci z trzymiesięcznym opóźnieniem, kiedy dostaje ostatnie ultimatum przed wyłączeniem usług.

Ja moge mowic o sobie, Mam konta w 5 polskich bankach, mam 32 lata, mam swoja firme. pracuje dla innych firm, pracuje tez za granica.

1. Uzywam w sumie tylko jednego banku mBank (z jego problemami i plusami, ale zawsze dziala) uzywal bym BZWBK (uwazam go za najlepszy bank w polsce) ale niestety z przyczyn niezaleznych nie moge.

2. Do banku loguje sie roznie czasem z kom00rki (klne wtedy bo przewaznie strony bankowe nie sa dostosowane do urzadzen mobilnych) najczesciej z laptopa.
3. z opery na telefonie nokia e7 zalogowalem sie 3 razy po czym "sam mi sie zmienil telekod) czego mbank nie wyjasnil mi do dzisiaj, ale z przyczyn o ktorych wspomne zaraz mam to w d..... :)

4. W banku trzymam max 2-3 stowki, zeby wrazie potrzeby za granica szybko doladowac polskie konto telefoniczne.
5. piniadze zawsze mam w gotowce, zarobione i oszczedzone trzymam w depozycie nie na koncie i na pewno nie w banku.

6. zarabiam troche wiecej niz srednia krajowa, nie jestem zbyt tępy, radze sobie z elektroniką i mowie w 5 jezykach (musze wzgledy zwiazane z firma i pracą)

Jak za cos place korzstam z karty kredytowej ZAWSZE. a splacam ja wplata w okienku gotoweczką.

Karte kredytowa zawsze mozna zablokowac, odzyskac z niej pieniadze i nie obracam wlasnymi nikt mi ich nie zablokuje :)

A aplikacji na telofon ufam tak jak bankom i operze mini.

Kolezanko, znajdz mily pusty bank obok domu i sobie tam brykaj popoludniem, ewentualnie uzywaj konta do drobnych przelewow, ale jesli powaznie traktujesz swoje pieniadze, to nie daj ich bankowcom ani nie loguj sie do 120000000000 pln przez komrke sprzed 2 lat z uzyciem opery mini :)

Pozdrawiam
1

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   gremlin Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 93
  • Rejestracja Sat, 19 Nov 11
  • Miejscowość:Różna
  • Taryfa:Play(pre-paid)

Napisano 01 December 2011 - 13:28

Annika:
Używam 4 letniej Nokii. Takie osoby jak ty widzą, że wielu ma wypasione telefony. A zapomina o tych, których z racji niskich zarobków nie stać aby kupić coś wypasionego i używają 4letnich telefonów. Potem okazuje się, że bez wypasionego telefonu nie można przejrzeć strony firmy X czy firmy Y.

Może najpierw warto wprowadzić w Bankach wprowadzić:
- darmowe konta bez minimalnej miesięcznej wpłaty --> zarabiajcie na prowizjach od kredytów, firm, instytucji, itp, itd,
- możliwość posiadania karty VISA a nie tylko VISA ELECTRON,
- możliwość posiadania karty do kont walutowych,
- aby pieniądze (np. z wypłaty) zostały zaksięgowane już między 24:00:01 a 24:10:00, a nie czekać do wieczora lub kolejnego dnia roboczego!!!!
- i wiele innych udogodnień

1

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2