Posiadam 4gb kartę SDHC. Do pewnego czasu nie miałem problemów ale kiedyś przeglądając zdjęcia contents manager niektóre zdjęcia które wcześniej byłby w porządku były popsute, a niektóre wręcz samsung zwracał komunikat o błędzie.
Tak więc przegrałem wszystkie pliki z SDHC na laptopa, sformatowałem kartę na nowo i z powrotem przegrałem dane na kartę.
Teraz jak robię zdjęci to zapisywanie zdjęcia trwa ok. 30 sekund.
Czy macie jakieś wskazówki co można zrobić żeby naprawić sytuację?
Strona 1 z 1
długi czas zapisu zdjęcia na karcie pamięci
Napisano 09 April 2010 - 23:14
Karty microSDHC mają klasy prędkości zapisu. Jaką klasę ma twoja karta?
Napisano 11 April 2010 - 15:08
Użytkownik RaptoR dnia 10 April 2010 - 00:14 napisał
Karty microSDHC mają klasy prędkości zapisu. Jaką klasę ma twoja karta?
Nawet gdyby karta była klasy 2, w co wątpię, to powinna dać sobie radę z zapisem 2 MB danych w czasie 1 sekundy. Aparat w i600 ma tylko rozdzielczość 1 Megapixel, więc raczej prędkość karty nie ma tu znaczenia.
Jeśli się nie mylę to i600 domyślnie nie obsługiwał kart SDHC. Próbowałeś z normalną kartą microSD?
Napisano 11 April 2010 - 15:42
Masz rację, i600 nie obsługuje kart microSDHC
Napisano 12 April 2010 - 18:00
Pomimo formalnego nieobsługiwania kart SDHC przez i600 istnieje mały trick, aby móc ich używać.
Trzeba zainstalować tzw. SDHC card patch. Tutaj więcej informacji.
Trzeba zainstalować tzw. SDHC card patch. Tutaj więcej informacji.
Napisano 14 April 2010 - 18:27
Zgadza się defaultowo i600 nie odczytuje SDHC. Ale tak jak przedmówca napisał jest trick jak można spowodować że i600 obsługuje sdhc (czyli karty powyżej 2gb).
Bez względu na to jakiej klasy jest karta (nie wiem) to mam kartę od roku i nie było z nią żadnego problemu. Dopiero teraz spowolniła.
Zrobiłem eksperyment - przełożyłem starą zwykłą (nie-sdhc) kartę z drugiego telefonu do i600 - zdjęcia prawidłowo szybko zapisuje. Włożyłem znowu SDHC - nadal bardzoooo długo. Zreinstalowałem drivery do fujitsu look sdhc - nadal to samo.
W takim razie muszę spróbować czy w innym telefonie będzie również różnica w długości zapisu na kartę sdhc 4gb z i600 / na zwykła 2gb.
Bez względu na to jakiej klasy jest karta (nie wiem) to mam kartę od roku i nie było z nią żadnego problemu. Dopiero teraz spowolniła.
Zrobiłem eksperyment - przełożyłem starą zwykłą (nie-sdhc) kartę z drugiego telefonu do i600 - zdjęcia prawidłowo szybko zapisuje. Włożyłem znowu SDHC - nadal bardzoooo długo. Zreinstalowałem drivery do fujitsu look sdhc - nadal to samo.
W takim razie muszę spróbować czy w innym telefonie będzie również różnica w długości zapisu na kartę sdhc 4gb z i600 / na zwykła 2gb.
Strona 1 z 1

Logowanie