Mój Play: Nokia 5230 - format wideo do odtwarzania w tym telefonie - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nokia 5230 - format wideo do odtwarzania w tym telefonie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306
  • Rejestracja Mon, 13 Apr 09
  • Miejscowość:?????????

Napisano 16 March 2010 - 08:57

Witam,

Pytanie może wydaje się głupie, ale albo ten telefon nie jest z założenia przeznaczony do odtwarzania własnych klipów wideo, albo ja mam totalnego pecha i źle myślę.

Próbowałem już konwertować wideo do chyba wszystkich możliwych formatów - 3gp, mp4, real video. Wypróbowane kodeki wideo: mp4v, H.263, divx, xvid, mpeg, ilość klatek na sekundę, rozdzielczość, bitrate takie same jak w filmach nagrywanych przez ten model (które oczywiście odtwarzają się bez problemu).

Ciągle bez powodzenia: albo pliku nie da się wcale odtworzyć, albo jest tylko głos a nie ma obrazu... zaczynam już sobie myśleć że chyba do pliku dodawany jest jakiś znacznik, który mówi ze ten film został nagrany za pomocą nokii - i tylko taki jest odtwarzany.

Pytanie - czy komuś z was udało się skonwertować własny teledysk do takiego formatu, żeby dało się go odtworzyć w tym telefonie? Jeżeli tak to podzielcie się ze mną to informacją...

Ewentualnie moze jest jakis dobry odtwarzacz wideo na Symbiana - podobno najlepszy to MobileDVD, ale u mnie niezbyt dobrze działa (filmy tak się tną że nie ma to większego sensu)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinwalczak87 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2025
  • Rejestracja Sun, 07 Sep 08
  • Miejscowość:Poznań
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 16 March 2010 - 11:54

giaur, dziwne, bo 3gp powinien odtworzyć bez problemu... A spróbuj użyć do konwertowania pliku na komputerze programu Total Video Converter.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306

Napisano 16 March 2010 - 12:28

Jakie parametry kodowania mam ustawić?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   RaptoR Ikona

• Philosoraptor
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2142
  • Rejestracja Sun, 04 Mar 07
  • Miejscowość:Warszawa
  • Zainteresowania:stuff
  • Telefon:Hero
  • Taryfa:Longplay Premium

Napisano 17 March 2010 - 08:34

giaur, a w jakim formacie jest filmik nagrany Nokia?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306

Napisano 17 March 2010 - 09:13

Hmm, nagrywa w mp4, format audio to mp4a, wideo mp4v, 60 klatek na sekundę, rozdzielczosci nie pamiętam ale zdaje sie że chyba 640x360. Dane podpatrzone w vlc.

Jedyne co mi sie udalo odtworzyc w tej nokii (poza oczywiscie filmamy nagrywanymi przez nia) to.... film nagrany inną nokią (w formacie 3gp, 176x144). Ale 3gp ani mp4 nagrany innym samsungiem z taką samą rozdzielczością już nie działa.

Znalazłem nawet konwerter wideo, który ma tworzyć pliki kompatybilne z nokiami - 5230 tam nie było, więc wybrałem 5800 ale niestety 5230 w ogóle nie odtwarza utworzonego pliku).
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinwalczak87 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2025
  • Rejestracja Sun, 07 Sep 08
  • Miejscowość:Poznań
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 17 March 2010 - 23:42

giaur, jak już wybierzesz film do konwertowania to spróbuj na mp4 :arrow: Nokia CellPhone :arrow: S60 3rd Edition
a jak to nie będzie dizałać to na 3gp :arrow: Nokia CellPhone :arrow: i tu wybierz model 6230i
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   in4matic Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja Sat, 12 Jun 10
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 12 June 2010 - 17:36

Witam. Mam ten sam problem. Od dwóch dni posiadam nokię 5230 i za żadne skarby nie chce mi odtworzyć filmów, które poddałem konwersji na .mp4 jak i .3gp. Do tego celu używam programu Super. Próbowałem także instalować jakieś programy na telefon ale cały czas jakieś błędy z certyfikatami wyskakują a hakowanie softu odpada. I tu mam prośbę czy mógłby ktoś dokładnie podać jakie parametry powinna mieć konwersja filmów do tego telefonu :) albo jakim programem konwertujecie filmy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Troskliwy Miś Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 1368
  • Rejestracja Wed, 02 Jan 08
  • Miejscowość:z animki
  • Zainteresowania:
  • Telefon:działa :)
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 13 June 2010 - 14:10

Jeśli chodzi o konwersję plików to polecam Format Factory ( http://www.formatoz.com/ ). Darmowy program do konwertowania wszystkiego na wszystko, z możliwością wklejania napisów w plik wyjściowy.
Najlepsza sygnaturka, to brak sygnaturki.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306

Napisano 15 June 2010 - 08:07

Ok więc mam kilka nowych informacji. Ten telefon odtwarza rmvb z wystarczająco niskim bitrate i liczbą klatek na sekunde oraz wystarczająco krótki (niestety nie udało mi się dokładnie zweryfikować jakie to wartości).

Co do mp4, to działają mi klipy, które tworzę za pomocą kdenlive (http://www.kdenlive.org/) - rozdzielczość maksimum 640na xxx (ten drugi wymiar nieważny) - jak będzie więcej niż 640 to nie pójdzie. Jednak klipy mp4, które tworzyłem za pomocą innego opogramowania - a wyprobowalem juz bardzo duzo aplikacji, pomimo że miały ustawiony ten sam kodek obrazu i dźwięku, ten sam bitrate i taką samą liczbę klatek na sekunde, nie działały i nie potrafię ustalić dlaczego.

Jeżeli już uda się stworzyć klip, który działa, to można osiągnąć jakość naprawdę idealną - wygląda to praktycznie jak zdjęcie, tyle że ruchome - zero pikselozy i obraz bardzo ostry (zwłaszcza w mp4). Jednak dobra rozdzielczość wyświetlacza i 16 mln kolorów robi swoje. Oczywiście teledysk/film wyjściowy musi być dobrej jakości - 480p z youtube przeważnie spokojnie wystarczają.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   in4matic Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 15 June 2010 - 11:48

Witam.
Z tego co poczytałem to ten Kdenlive jest pod linuksa a ja mam windowsa. Może czas aby zainstalować wkońcu jakiegoś linuxa ?? :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   giaur Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 306

Napisano 15 June 2010 - 14:47

No fakt, to pod linuksa tylko - myslalem ze jest wersja pod win, ale jak widac nie ma. Mozesz wyprobowac jeszcze tego Format Factory
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   in4matic Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 15 June 2010 - 18:16

Witam.
Sukces! Format Factory spisuje się idealnie :) Telefonik odtwarza skonwerterowane przez FF filmy. Jakość super jak dla mnie. Troszkę ścina ale to chyba kwestia znalezienia odpowiednich ustawień. A program FF jest b.dobry. Film 1,5GB przerabia w 20 minut + wkleja napisy.
Dziękuję Wam za pomoc i pozdrawiam.
0

Strona 1 z 1