dARYl, A ty skad wiesz ze uzywasz sieci innego operatora do polaczen na nr playowe? Podpisujac umowe infrmowano o tym ze obsluguje to inna siec? Bo obawiam sie co np moglyby w takim przyapdku wyprawiac mvno - one za nic by nie odpowiadaly - wkoncu sieci nie maja...
Problem z Play w Zamościu
Napisano 17 June 2007 - 19:16
jahu, no to możliwe, że zapis w regulaminie jest niewłaściwy. Ja tylko komentuję co jest a nie jak powinno być.
Trzeba się dowiedzieć czy operator tak może postępować.
<script src="https://www.blue.pl/echoBanner?idAgent=MjM3MjE=&idBanner=MTE=&idUser=NjY="></script>
Napisano 18 June 2007 - 07:35
Wg mnie nie ma różnicy co to za obcy operator. Tzn czy roaming jest zewnętrzny czy wewnętrzny. Ja to interpretuję jasno. PLAY wie, że ich abonenci są na końcu zaszeregowania w BTS'ach i wolali uchronić się dzięki temu paragrafowi z posta dARYl'a.
Kinetic Humanoid Responsible for Infiltration and Scientific Sabotage
Napisano 18 June 2007 - 07:37
Ok tylko wyobraz sobie taki zapis o mvno - brali by kase i zero odpowiedzialnosci za swiadczone uslugi...
Napisano 18 June 2007 - 08:08
Jesli chodzi o regulamin - sa tam tez takie zapisy jak:
Wg mnie to jednak wystepuje roznica pomiedzy tym okresleniem a okresleniem "sieciach innych operatorów." z §9.pkt2 Nigdzie nie jest napisane ze siec musi byc wlasnoscia operatora, nie jest scisle okreslona (i tu sprawdzaloby sie co pisalem o mvno) - a wiec moim zdaniem nie wyklucza takze "wynajmu" infrastruktury od innego operatora.
I skoro juz mowa o prawie - jesli taka bylaby interpretacja operatora jaka prezentujecie to czy zgodne by to bylo z Kodeksem Cywilnym:
Taka interpretacja wylaczylaby calkowicie odpowiedzialnosc operatora w przypadku swiadczenia uslug w miejscach gdzie dziala w oparciu o infrastrukture Polkomtela.
A jesli juz mowa o warunkach w jakich mozna by polemizowac co do jakosci swiadczonych uslug to:
Czyli trzeba by sie zaznajomic ze standardami jakie wyznaczaja ETSI
Cytat
23) Sieć Telekomunikacyjna – sieć telekomunikacyjna w rozumieniu Prawa
Telekomunikacyjnego wykorzystywana przez Operatora do świadczenia
Usług Telekomunikacyjnych.
Telekomunikacyjnego wykorzystywana przez Operatora do świadczenia
Usług Telekomunikacyjnych.
Wg mnie to jednak wystepuje roznica pomiedzy tym okresleniem a okresleniem "sieciach innych operatorów." z §9.pkt2 Nigdzie nie jest napisane ze siec musi byc wlasnoscia operatora, nie jest scisle okreslona (i tu sprawdzaloby sie co pisalem o mvno) - a wiec moim zdaniem nie wyklucza takze "wynajmu" infrastruktury od innego operatora.
I skoro juz mowa o prawie - jesli taka bylaby interpretacja operatora jaka prezentujecie to czy zgodne by to bylo z Kodeksem Cywilnym:
Cytat
Art 385
W razie watpliwosci uwaza sie za niedozwolonymi postanowieniami umownymi sa te ktore w szczegolnosci:
.
.
2) wylaczaja lub istotnie ograniczaja odpowiedzialnosc wzgledem konsumenta za nie wykonanie lub nienalezyte wykonanie zobowiazania.
W razie watpliwosci uwaza sie za niedozwolonymi postanowieniami umownymi sa te ktore w szczegolnosci:
.
.
2) wylaczaja lub istotnie ograniczaja odpowiedzialnosc wzgledem konsumenta za nie wykonanie lub nienalezyte wykonanie zobowiazania.
Taka interpretacja wylaczylaby calkowicie odpowiedzialnosc operatora w przypadku swiadczenia uslug w miejscach gdzie dziala w oparciu o infrastrukture Polkomtela.
A jesli juz mowa o warunkach w jakich mozna by polemizowac co do jakosci swiadczonych uslug to:
Cytat
§8.pkt7.
Operator świadczy Usługi Telekomunikacyjne w ramach istniejących możliwości technicznych, o jakości zgodnej z normami ETSI (European Telecommunications Standards Institute).
Operator świadczy Usługi Telekomunikacyjne w ramach istniejących możliwości technicznych, o jakości zgodnej z normami ETSI (European Telecommunications Standards Institute).
Czyli trzeba by sie zaznajomic ze standardami jakie wyznaczaja ETSI

Logowanie