Mój Play: Rozwiazanie umowy z Era - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Rozwiazanie umowy z Era

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   RaptoR Ikona

• Philosoraptor
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2142
  • Rejestracja Sun, 04 Mar 07
  • Miejscowość:Warszawa
  • Zainteresowania:stuff
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Hero
  • Taryfa:Longplay Premium
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 09 June 2007 - 19:44

A wiec zaczne od poczatku. Mam dwie umowy z Era, druga podpisalem, kiedy zepsul mi sie telefon z pierwszego numeru. Umowe podpisalem, karte wymienilem w telefonie na stary numer, a nowa karte sim polozylem gdzies na szafce. Umowe podpisalem we wrzesniu ubieglego roku.
Niedawno slyszalem o "uaktualnieniu regulaminu", w zwiazku z ktorym mozna bylo odejsc od ery, ale przez droge sadowa. Nie chce mi sie po sadach biegac, wiec to olalem, poczekalem na jakies pewniki (te sie nie pojawily). Nominalnie moge rozwiazac w ciagu 30 dni od otrzymania nowego regulaminu. Owego nigdy nie otrzymalem (przejrzalem dokladnie faktury). Niedawno tez przedluzylem pierwsza umowe (bo zalezy mi jedynie na rozwiazaniu tej drugiej, "wiszacej" umowy"), ale regulamin, jaki przy tym przedluzaniu dostalem nie dotyczy chyba drugiego telefonu. Czy moge zlozyc wniosek o odstapienie?

A nawet jesli nie moge - ile sie placi za rozwiazanie 10 miesiecznej umowy z Era? Jestem na to gotow, bo chcialbym jako przedstawiciel Playa, chcialbym takowego miec i moc cos o nim mowic, jednak wysokie rachunki za obydwie umowy w erze (srednio kolo 250 zl miesiecznie) skutecznie mi to blokuja. Z ktorej strony by nie patrzec - nawet jesli by mi kazali bulic 1000 zl to nie ma sprawy. Chcialbym tylko byc pewny, ile.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jahu Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 186
  • Rejestracja Wed, 06 Jun 07
  • Miejscowość:Gliwice

Napisano 10 June 2007 - 10:10

RaptoR - generalnie zalecam przegladniece regulaminow umow - tam powinno gdzies byc wyraznie zanzaczone jakie kary za zerwanie umowy.

Podaj w jakiej taryfie to brales - tj jaka umowa cie dotyczy to sie przyjze zapisom jak oczy bola ;)

Przykladowo dla Oszczednej promocji:

Cytat

Kara umowna dla Abonenta, który zakupił w niniejszej promocji aparat telefoniczny oraz aktywację w ramach Zestawu za 20 zł oraz Zestawu za 40 zł wynosi 900 zł, natomiast dla Abonenta, który zakupił w niniejszej promocji aparat telefoniczny oraz aktywację w ramach Zestawu za 60 zł oraz Zestawu za 80 zł wynosi 1200 zł. Kara umowna będzie pomniejszana w zależności od czasu, w jakim Abonent wykonywał zobowiązanie. Jeżeli naruszenie zobowiązania nastąpi do 12 miesiąca od daty aktywacji Abonent zapłaci 100% kary umownej. Jeżeli naruszenie zobowiązania nastąpi pomiędzy początkiem 13 a końcem 18 miesiąca od daty aktywacji Abonent zostanie obciążony kwotą w wysokości 80% kary umownej. Jeżeli naruszenie zobowiązania nastąpi pomiędzy początkiem 19 miesiąca a końcem okresu obowiązywania umowy Abonent zostanie obciążony kwotą w wysokości 60% kary umownej. Obowiązek naprawienia szkody wynika ze zgodnego zamiaru Stron, o którym mowa w pkt III ppkt 1 i celu Umowy, która na zasadach promocyjnych przyznaje Abonentowi specjalne warunki zakupu telefonu i usług.

A nowy komfort:

Cytat

Kara umowna dla Abonenta, który zakupił w niniejszej promocji aparat telefoniczny oraz aktywację wynosi 900 zł. Kara umowna będzie pomniejszana w zależności od czasu, w jakim Abonent wykonywał zobowiązanie. Jeżeli naruszenie zobowiązania nastąpi do 12 miesiąca od daty aktywacji Abonent zapłaci 100% kary umownej. Jeżeli naruszenie zobowiązania nastąpi pomiędzy początkiem 13 a końcem 18 miesiąca od daty aktywacji Abonent zostanie obciążony kwotą w wysokości 80% kary umownej. Jeżeli naruszenie zobowiązania nastąpi pomiędzy początkiem 19 miesiąca a końcem okresu obowiązywania umowy Abonent zostanie obciążony kwotą w wysokości 60% kary umownej.

Czyli sa roznice i wszyskto zalezy od promocji
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384
  • Rejestracja Sun, 04 Feb 07
  • Miejscowość:Jankowice
  • Taryfa:One Play

Napisano 10 June 2007 - 10:15

dopiero po 12 miesiącach umowy kara zaczyna spadać
jeżeli masz to na os. fiz. to kara o ile mnie pamięć nie myli wynosi 900zł
Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jahu Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 186

Napisano 10 June 2007 - 10:19

A no i wg moich wyliczen na chwile obecna i ilosc przekazanych przez Cebie infrmacji twoj rachunek za zerwanie - 1800 :) Moim zdaniem nie warto - chyba ze idzemy na wojne ewentuane procesowanie sie z Era :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384

Napisano 10 June 2007 - 10:24

chciałem zauważyć ze w tej chwili nie wolno CI RaptoR, zerwać umowy a teraz powody:
1. zerwać można było w ciągu bodajże miesiąca od otrzymania nowego regulaminu - czyli to było gdzieś w marcu, kwietniu
2. jeżeli nie otrzymałeś regulaminu to mimo wszystko miałeś zerwać umowę jak się pojawiły informacje o rozsyłaniu - nie udowodnisz erze że CI go nie wysłała bo to było zwykłymi listami

Twoje jedyne rozwiązanie :
1. poczekać aż Era przegra ostatecznie z UKE i będzie musiała jeszcze raz rozesłać wszystkim klientom regulaminy z info o możliwości zerwania
2. zerwać umowę już teraz i iść na sądową wojnę

w obu przypadkach wszystko może trwać nawet rok lub dwa. zanim UKE wywalczy żeby Era musiała wysłać regulaminy jeszcze raz to według fachowców z branży może minąć rok lub nawet dwa bo tak mniej więcej ciągną się sprawy sądowe w podobnych przypadkach. chciałbym przypomnieć że TP dopiero teraz płaci kary za lata 90-te bo dopiero teraz ostatecznie przegrała niektóre sprawy
Dołączona grafika
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   jahu Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 186

Napisano 10 June 2007 - 10:31

Nemo - moze zerwac -w dowolnej chwili - nie ma czegos takiego jak "nie wolno" :) Kwestia tego jakie sie konsekwencje poniesie ;)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384

Napisano 10 June 2007 - 10:39

jahu, no wiem. ale zgodnie z polskim prawem po zmianie regulaminu można zerwać umowę bez konsekwencji w ciągu iluś tam dni (teraz nie pamiętam czy to było 14 czy 30 musiałbym poszukać)
a era już zmieniła dawno ten regulamin i dawno wszedł już w życie....przepraszam era TYLKO uzupełniła regulamin :evil:
Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   RaptoR Ikona

• Philosoraptor
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2142
  • Rejestracja Sun, 04 Mar 07
  • Miejscowość:Warszawa
  • Zainteresowania:stuff
  • Telefon:Hero
  • Taryfa:Longplay Premium
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 10 June 2007 - 11:40

jahu napisał:

Podaj w jakiej taryfie to brales - tj jaka umowa cie dotyczy to sie przyjze zapisom jak oczy bola ;)
95 zlotych miesiecznie, nie pamietam jak sie nazywala... "Nowy Komfort", albo cos w ten desen?

Jesli 900 zeta jest kara za zerwanie od teraz do wrzesnia, a od wrzesnia bedzie 720, to chyba do tego wrzesnia poczekam... Nadmieniam - nie chce zerwac obydwu umow, tylko ta druga, wiec 1800 placic nie bede musial, tylko tego polowe.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   jahu Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 186

Napisano 10 June 2007 - 14:09

To sobie jeszcze policz czy bardziej nie bedzie sie oplacalo potrzymac umowe do konca - 700 zl / x mies do konca + abo jakie chcesz wziasc gdzie indziej - jak wyjdzie wiecej niz to co teraz placisz to ja bym nic nie zmienial i przeczekal do konca
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   khriss Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 499
  • Rejestracja Fri, 19 Jan 07
  • Miejscowość:Wawa/Wrocek
  • Zainteresowania:Gadżety
  • Operator:Era
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 11 June 2007 - 07:19

Ewentualnie obdaruj kogoś tą wolną kartą sim. I np. ugadaj się że nie dostanie telefonu ale będziesz płącić np. połowę abo.
Kinetic Humanoid Responsible for Infiltration and Scientific Sabotage
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   jahu Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 186

Napisano 11 June 2007 - 07:44

No wlasnie - albo cesja + doplata na zachete komus - taniej wyjdzie ;)
0

Strona 1 z 1