Mój Play: Nokia E55 w Play - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Nokia E55 w Play

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   juhhu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Sun, 10 Jan 10
  • Miejscowość:Kraków
  • Zainteresowania:przeróżne

Napisano 10 January 2010 - 02:52

Witam.

Jestem na etapie przedłużenia umowy z Play (chcę wziąć abonament PRO 60) i stoję przed trudnym jak zawsze wyborem telefonu, do tego jestem naciskana, gdyż mój obecny komuś obiecałam ;), tym bardziej, że mogłam to już zrobic w listopadzie.

Moją uwagę zwróciła Nokia E55, właściwie na początku myślałam o Samsungu Galaxy i byłam na niego "napalona" gdyż na piewszy rzut oka wydaje się być bardzo ciekawy, acz zrezygnowałam z powodu baterii na którą wszyscy wszędzie narzekają (dużo podróżuję i codzienne ładowanie go wydaje się być problematyczne).

Tak więc mam kilka pytań odnośnie tej Nokii
Jak to jest z tym zamówieniem telefonu na życzenie, czy zawsze jest to możliwe i jak długo trzeba czekać?
Czy warto wziąć tą Nokię?
Jak działa w niej GPS?
I jak to jest z tą baterią w niej? Bo niby ma taką samą pojemność jak Galaxy, a z tego co czytałam to producent podaje czas czuwania do 740h czyli miesiąc (!?) Jak to wygląda w rzeczywistości?
Czy może mimo wszystko warto wybrać Galaxy?

Pozdrawiam wszystkich, szczególnie tych którzy zechcą mi odpowiedzieć ;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinwalczak87 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2025
  • Rejestracja Sun, 07 Sep 08
  • Miejscowość:Poznań
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 10 January 2010 - 14:05

juhhu napisał:

Jak to jest z tym zamówieniem telefonu na życzenie, czy zawsze jest to możliwe i jak długo trzeba czekać?

idziesz do salonu, składasz zamówienie i czekasz maksymalnie do 14 dni

Na resztę pytań Ci nie odpowiem, nie miałem tej Nokii ;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   drozdii Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Rejestracja Wed, 31 Oct 07
  • Miejscowość:Przeworsk

Napisano 10 January 2010 - 14:20

Witam
Mogę odpowiedzieć na kilka z Twoich pytań :)

Czy warto wziąć tą Nokię?
Wziąłem tą Nokie także przy przedłużaniu umowy z Play. Zapłaciłem jeszcze we wrześniu 469zł. Z czystym sumieniem mogę Ci go polecić. Zaczynając od tego, co ludziom w nim najbardziej przeszkadza: obudowa. Owszem, jest delikatna, pokrywa baterii to połowa grubości tej z E51, poza tym plastik. Niestety jest to przypadłość większości nowych modeli od fińskiego producenta więc jeśli ktoś chce nowy model to musi się z tym liczyć. Jednak co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to mimo wszystko jego wytrzymałość. Spadł mi już z 4 razy z szafki na parkiet, odbijał się kilka razy i nic, ani rysy. Na uczelni raz mi się wyślizgnął z ręki i spadł na płytki. Myślałem, że po obudowie ale i tutaj żadnej rysy. Może to przypadek, ale twierdze, że tęgie głowy myślały nad budową tego modelu i jakieś "crash-testy" przechodził ten model. Więc jeśli będziemy uważać to nic się nie stanie.
Szybkość systemu jest zadowalająca (przecież zawsze może być większa :) ). Muli go bardzo rzadko, raz mi się to zdarzyło jak miałem ponad 1000 wiadomości w skrzynce i nawigowanie we wiadomościach było trochę spowolnione. Poza tym aplikacje włączają się szybko, działają bardzo płynnie. Podobnie jak gry, czy to na symbiana czy w javie.
Obsługa telefonu z początku wydaje się skomplikowana, ale po 2-3 dniach da sie przyzwyczaić. Genialne wg mnie jest wyszukiwanie kontaktów z pulpitu. Wciskamy tylko raz dany klawisz a system przeszukuje pasujące kontakty (jak pisanie ze słownikiem T9) i je wyświetla. Przestałem praktycznie korzystać z właściwiej książki telefonicznej. No i klawiatura pół-qwerty. Brakuje wsparcia w niektórych programach dla tego typu klawiatury, ale może się to zmieni za jakiś czas. Pisanie na takiej klawiaturze to bajka w porównaniu do zwykłej (niestety pełnej-qwerty ustępuje, wiadomo). Pisze się bardzo szybko, słownik spisuje się znakomicie.
Poza tym telefon jak telefon ;) Budzik jest, kalendarz jest, odtwarzacz jest, radio jest. Gra co prawda średnio ale to nie wersja multimedialna, więc nie ma się sensu czepiać.

Jak działa w niej GPS?
Na początku trzeba zaznaczyć, że to tylko GPS w telefonie, więc na pewno nie jest idealny. Korzystałem z Nokia Maps(wbudowana w telefon) przez jakiś czas i do celu szybciej lub wolniej doprowadzi. Z łapaniem sygnału z satelitów jest różnie. Jeśli włączymy wspomaganie (pobiera dane o pozycji satelitów przez GPRS, więc wiąże się z kosztami) pozycję pokazuję po kilku- kilkunastu sekundach. Jeśli nie, to po paru minutach, jeśli w ogóle pokaże. Niestety. Poza tym rzadko gubi zasięg-u mnie żeby nie było niedomówień, pozycje są dość dokładne. Jeśli będziesz korzystać amatorsko z tego GPS'u to polecam jak najbardziej :)

I jak to jest z tą baterią w niej? Bo niby ma taką samą pojemność jak Galaxy, a z tego co czytałam to producent podaje czas czuwania do 740h czyli miesiąc (!?) Jak to wygląda w rzeczywistości?
Bateria to największa zaleta tego telefonu. Podawane przez producenta 740h(~31dni) jest możliwe ale tylko w warunkach laboratoryjnych. W rzeczywistości mi telefon trzyma oko 6-8 dni przy wysłanych około 200 wiadomościach i 30 minutach rozmowy. Do tego dochodzi chwila słuchania muzyki, jakaś gra (ostatnio odkryłem Resco Bubbles - polecam tego zjadacza nerwów:) ). Wczoraj szedłem w sumie 2h z włączoną nawigacją i kreska nawet nie spadła. Więc jest bardzo dobrze. U kolegi w Noki 6210 Navigator po 3,5h bateria padała całkowicie.

Czy może mimo wszystko warto wybrać Galaxy?
Ja też się wahałem, czy nie poczekać i nie wybrać Galaxy. Jednak teraz po 4 miesiącach użytkowania E55 nie zamieniłbym jej na Galaxy ani na chwile. Oczywiście to subiektywna opinia, ale Ty też będziesz musiała wybrać sama.

Dziękuje za pozdrowienia ;)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   juhhu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja Sun, 10 Jan 10
  • Miejscowość:Kraków
  • Zainteresowania:przeróżne

Napisano 11 January 2010 - 14:18

Dziękuję za odpowiedzi i podziwiam Pana, któremu się chciało zrobić tak obszerny opis by rozwiać moje wątpliwości. ;)
Pozostaje mi chyba już tylko spacer do salonu.
0

Strona 1 z 1