Witam
Mogę odpowiedzieć na kilka z Twoich pytań
Czy warto wziąć tą Nokię?
Wziąłem tą Nokie także przy przedłużaniu umowy z Play. Zapłaciłem jeszcze we wrześniu 469zł. Z czystym sumieniem mogę Ci go polecić. Zaczynając od tego, co ludziom w nim najbardziej przeszkadza: obudowa. Owszem, jest delikatna, pokrywa baterii to połowa grubości tej z E51, poza tym plastik. Niestety jest to przypadłość większości nowych modeli od fińskiego producenta więc jeśli ktoś chce nowy model to musi się z tym liczyć. Jednak co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to mimo wszystko jego wytrzymałość. Spadł mi już z 4 razy z szafki na parkiet, odbijał się kilka razy i nic, ani rysy. Na uczelni raz mi się wyślizgnął z ręki i spadł na płytki. Myślałem, że po obudowie ale i tutaj żadnej rysy. Może to przypadek, ale twierdze, że tęgie głowy myślały nad budową tego modelu i jakieś "crash-testy" przechodził ten model. Więc jeśli będziemy uważać to nic się nie stanie.
Szybkość systemu jest zadowalająca (przecież zawsze może być większa

). Muli go bardzo rzadko, raz mi się to zdarzyło jak miałem ponad 1000 wiadomości w skrzynce i nawigowanie we wiadomościach było trochę spowolnione. Poza tym aplikacje włączają się szybko, działają bardzo płynnie. Podobnie jak gry, czy to na symbiana czy w javie.
Obsługa telefonu z początku wydaje się skomplikowana, ale po 2-3 dniach da sie przyzwyczaić. Genialne wg mnie jest wyszukiwanie kontaktów z pulpitu. Wciskamy tylko raz dany klawisz a system przeszukuje pasujące kontakty (jak pisanie ze słownikiem T9) i je wyświetla. Przestałem praktycznie korzystać z właściwiej książki telefonicznej. No i klawiatura pół-qwerty. Brakuje wsparcia w niektórych programach dla tego typu klawiatury, ale może się to zmieni za jakiś czas. Pisanie na takiej klawiaturze to bajka w porównaniu do zwykłej (niestety pełnej-qwerty ustępuje, wiadomo). Pisze się bardzo szybko, słownik spisuje się znakomicie.
Poza tym telefon jak telefon

Budzik jest, kalendarz jest, odtwarzacz jest, radio jest. Gra co prawda średnio ale to nie wersja multimedialna, więc nie ma się sensu czepiać.
Jak działa w niej GPS?
Na początku trzeba zaznaczyć, że to tylko GPS w telefonie, więc na pewno nie jest idealny. Korzystałem z Nokia Maps(wbudowana w telefon) przez jakiś czas i do celu szybciej lub wolniej doprowadzi. Z łapaniem sygnału z satelitów jest różnie. Jeśli włączymy wspomaganie (pobiera dane o pozycji satelitów przez GPRS, więc wiąże się z kosztami) pozycję pokazuję po kilku- kilkunastu sekundach. Jeśli nie, to po paru minutach, jeśli w ogóle pokaże. Niestety. Poza tym rzadko gubi zasięg-u mnie żeby nie było niedomówień, pozycje są dość dokładne. Jeśli będziesz korzystać amatorsko z tego GPS'u to polecam jak najbardziej
I jak to jest z tą baterią w niej? Bo niby ma taką samą pojemność jak Galaxy, a z tego co czytałam to producent podaje czas czuwania do 740h czyli miesiąc (!?) Jak to wygląda w rzeczywistości?
Bateria to największa zaleta tego telefonu. Podawane przez producenta 740h(~31dni) jest możliwe ale tylko w warunkach laboratoryjnych. W rzeczywistości mi telefon trzyma oko 6-8 dni przy wysłanych około 200 wiadomościach i 30 minutach rozmowy. Do tego dochodzi chwila słuchania muzyki, jakaś gra (ostatnio odkryłem Resco Bubbles - polecam tego zjadacza nerwów:) ). Wczoraj szedłem w sumie 2h z włączoną nawigacją i kreska nawet nie spadła. Więc jest bardzo dobrze. U kolegi w Noki 6210 Navigator po 3,5h bateria padała całkowicie.
Czy może mimo wszystko warto wybrać Galaxy?
Ja też się wahałem, czy nie poczekać i nie wybrać Galaxy. Jednak teraz po 4 miesiącach użytkowania E55 nie zamieniłbym jej na Galaxy ani na chwile. Oczywiście to subiektywna opinia, ale Ty też będziesz musiała wybrać sama.
Dziękuje za pozdrowienia