Mój Play: NaviExpert w Play - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

NaviExpert w Play

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   drozdii Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Rejestracja Wed, 31 Oct 07
  • Miejscowość:Przeworsk

Napisano 05 January 2010 - 22:37

Witam
Zupełnie przez przypadek trafiłem na tą stronę

Cytat

Super oferta, nawigacja też niczego sobie, jednak coś mnie, lekko mówiąc, zdenerwowało. Napisane jest na stronie, że po zainstalowaniu tej aplikacji, przez tydzień będę ją mógł testować nie ponosząc żadnych(!) kosztów. I jakie było moje zdziwienie, kiedy po 3 dniach zauważyłem, że po WAPie(tak łączy się NE) nabiło mi prawie 3zł. Kwota może nie jest wielka, ale jednak czuje się oszukany. Jak mam nie ponosić żadnych kosztów to żadnych. Bez wyjątków. Dodatkowo mam problem z interpretacją regulaminu (nie wiem, czy doszukuje się haczyka czy faktycznie on tam jest). Pkt 5, części IV regulaminu korzystania z usług systemu NE w play

Cytat

5.    Użytkownik może korzystać z Aplikacji oraz Danych Cyfrowych także bez wykorzystania połączenia z odbiornikiem GPS, uruchamiając zainstalowaną Aplikację, w tym Dane Cyfrowe na telefonie komórkowym. 
Korzystając z Aplikacji oraz Danych Cyfrowych w ten sposób, Użytkownik może skorzystać między innymi z następujących funkcji Aplikacji: 
a.     pobieranie map, w tym planów miast z możliwością wyszukiwania ulic, 
b.    przeglądanie map, w tym dokładne lokalizowanie dowolnego adresu lub interesującego punktu (POI), 
c.     układanie trasy przejazdu, w tym najszybszej lub najkrótszej trasy przejazdu, 
d.    korzystanie z bazy interesujących punktów (POI). 
Korzystanie z niektórych funkcji Aplikacji w sposób opisany powyżej wymaga połączenia z serwerem 
Usługodawcy za pośrednictwem WAP lub Transmisja Danych.W ofercie NaviExpert w Playopłaty z tego tytułu są wliczone w cenę Abonamentu, z wyjątkiem opłat za pobieranie innej wersji (upgrade) NaviExpert w Play oraz z wyjątkiem opłat za korzystanie z transmisji danych poza siecią Play, a w szczególności poza granicą Rzeczpospolitej Polskie.

Chodzi o ten wytłuszczony fragment. Nie będę ponosił żadnych kosztów, jeśli będę w zasięgu nadajników PLAY? A jeśli w roamingu to dostane już po kieszeni? Tak jak w przypadku pakietów PlayOnline na telefon? No chyba, że zablokuje transfer poza strefą taniego internetu, ale wtedy nawigacja w trasie jest bezużyteczna :/

//Poprawiono zawijanie tekstu (ddluk)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mikolajj Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 426
  • Rejestracja Fri, 08 May 09
  • Miejscowość:Zbąszyń
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Mixtura

Napisano 06 January 2010 - 06:27

nie rozumiem, z czym masz problem? regulamin chyba jest napisany przystępnym językiem :P
www.pajacyk.pl
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rakers01 Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53
  • Rejestracja Tue, 29 Dec 09
  • Miejscowość:warszawa
  • Zainteresowania:MTB
  • Telefon:szary z różową wstążką
  • Taryfa:Inna

Napisano 06 January 2010 - 08:35

hm....

używałem NaviExpert w Play na test. Działa rewelacyjnie, świetna nawigacja.

ale kupiłem abonament w normalnej opcji NaviExperta, bo jest po prostu taniej. 150 pln na 2 lata.

Nie wiem czy się orientujesz, że ta nawigacja do wytyczenia trasy, aktualizacji poi itp potrzebuje połączenia z netem. Każde zjechanie z trasy zaciąga nową mapę. Są to niewielkie wielkości więc problemu nie ma. Ja mam playonline 500MB i miesięcznie na wytyczenie tras nie idzie więcej niż 50-80MB danych (używam codziennie). Wytyczenie jednej trasy około 60 KB.
Ta opcja w play jest droga i gorsza. Aplikacja sprzedawana w play jest w wersji 4, a zwykła NaviExpert w wersji 5. Cena w play jest 29 złotych za miesiąc, a zwykły NaviExpert 100 pln za rok.
Generalnie nawigacja najlepsza na rynku, dokładność prowadzenia, punkty poi. Myślałem, że tak nie jest, że jest badziewiasta. Wziąłem na próbę i innej teraz sobie nie wyobrażam używać. Ilość punktów POI, stan na drogach, informacje o remontowanych drogach, korkach. Do listopada miałem Garmin XT z rocznym upgradem. Nie jest tak szczegółowy.
Nie chodzi mi o wygląd, sposób prezentowania danych- tu są już preferencje osobiste. Na ekranie telefonu nie da się przedstawić tego co w urządzeniach do nawigacji.
Ma wadę. Tam gdzie nie ma zasięgu Play, do wytyczenia trasy trzeba użyć netu plusa. Niestety ta opcja to 12gr/100Kb. Jeśli się pomyliłem niech mnie ktoś poprawi.

bardzo ciekawy post, mam nadzieje, że się rozwinie :)

[ Dodano: 2010-01-06, 08:44 ]
cytat: W ofercie NaviExpert w Play opłaty z tego tytułu są wliczone w cenę Abonamentu, z wyjątkiem opłat za pobieranie innej wersji (upgrade) NaviExpert w Play oraz z wyjątkiem opłat za korzystanie z transmisji danych poza siecią Play, a w szczególności poza granicą Rzeczpospolitej Polskie.[/i]
Chodzi o ten wytłuszczony fragment. Nie będę ponosił żadnych kosztów, jeśli będę w zasięgu nadajników PLAY? A jeśli w roamingu to dostane już po kieszeni? Tak jak w przypadku pakietów PlayOnline na telefon? No chyba, że zablokuje transfer poza strefą taniego internetu, ale wtedy nawigacja w trasie jest bezużyteczna :/

Pierwszy tydzień jest bezpłatna potem trzeba płacić. Musisz mieć telefon skonfigurowany tak, aby nie miał wspomagania agps. W ustawieniach telefonu to jest. W strefie Plusa chyba jednak opłaty pobiera.
W NaviExpert Play musisz jeździć na profilu WAP.
w zwykłym NaviExpercie na profilu Internet
0

#4 Gość_BRT_*

• Grupa Gość

Napisano 06 January 2010 - 11:43

rakes01: jakiego telefonu używasz? Mi ściąga się wersja 5.1.1, tak więc w Play masz wersję 5, a nie 4 jak piszesz. Ponadto transmisja danych, gdy kupujesz NE w Play jest za darmo, również na nadajnikach plusa - gdy kupujesz w normalnej opcji nie masz tego.

droizdii: transmisję masz za darmo. Zapewne dane agps, tak jak pisze rakes01 ci się pobierały, to już jest funkcja twojego telefonu, a nie nawigacji.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rakers01 Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 06 January 2010 - 11:52

[quote="BRT"]rakes01: jakiego telefonu używasz? Mi ściąga się wersja 5.1.1, tak więc w Play masz wersję 5, a nie 4 jak piszesz. Ponadto transmisja danych, gdy kupujesz NE w Play jest za darmo, również na nadajnikach plusa - gdy kupujesz w normalnej opcji nie masz tego.

6210 navigator i 6710 navigator

możne jest już wersja 5, 4 miesiące temu była 4

koszt używania zwykłego NaviExpert jest mniejszy, niż play NaviExpert.

[size=1][ Dodano: 2010-01-07, 08:02 ][/size]
[quote=BRT]rakes01: jakiego telefonu używasz? Mi ściąga się wersja 5.1.1, tak więc w Play masz wersję 5, a nie 4 jak piszesz. Ponadto transmisja danych, gdy kupujesz NE w Play jest za darmo, również na nadajnikach plusa - gdy kupujesz w normalnej opcji nie masz tego.
[/quote]

cytat ze strony. masz rację. Opłaty te są jedynymi opłatami, jakie zapłacisz – transmisja danych wymagana do ściągania aktualnych map i tras z Internetu jest zawarta w cenie pakietu. Transmisja danych działa w całej Polsce i wliczona jest w cenę abonamentu. Poza granicami Polski transmisja danych jest dodatkowo płatna.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Gość_BRT_*

• Grupa Gość

Napisano 07 January 2010 - 09:23

Nie zgadam się z Tobą, że koszt używania zwykłego NE jest mniejszy.

Cena licencji na dzień:
Zwykły: 3zł
Play: 3,66

Cena licencji na 7 dni:
Play: 9,76
Zwykły: nie ma takiej opcji, jest na 4 za 10,98

Cena licencji na miesiąc:
Zwykły: 24
Play: 24,40

A transmisja danych wliczona, więc w całości wychodzi taniej. Oczywiście jeśli chce się mieć NE na rok czy dwa taniej może wyjść kupienie zwykłej licencji, tak jak Ty to zrobiłeś.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   rakers01 Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 07 January 2010 - 09:33

A transmisja danych wliczona, więc w całości wychodzi taniej. Oczywiście jeśli chce się mieć NE na rok czy dwa taniej może wyjść kupienie zwykłej licencji, tak jak Ty to zrobiłeś.[/quote]

ja ożywam pakiety play online do innych też celów, do NaviExpert przy okazji.
na rok 99
na 2 lata 150

we wrzeniu była promocja
rok 89
2 lata 129
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   drozdii Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Rejestracja Wed, 31 Oct 07
  • Miejscowość:Przeworsk

Napisano 17 January 2010 - 18:13

mikolajj napisał:

nie rozumiem, z czym masz problem? regulamin chyba jest napisany przystępnym językiem :P

naprawdę mi pomogłeś :/

Reszcie szczerze dziękuje, także za małą analizę opłacalności danej wersji :) Zapomniałem o wspomaganiu, myślałem, że te dane też się wliczają w działanie NaviExpert.

Pozdrawiam
R.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   edek12 Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Sat, 17 Jul 10
  • Miejscowość:Bełchatów
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 17 July 2010 - 10:02

Wyświetl postUżytkownik BRT dnia 07 January 2010 - 09:23 napisał

Nie zgadam się z Tobą, że koszt używania zwykłego NE jest mniejszy.

Cena licencji na dzień:
Zwykły: 3zł
Play: 3,66

Cena licencji na 7 dni:
Play: 9,76
Zwykły: nie ma takiej opcji, jest na 4 za 10,98

Cena licencji na miesiąc:
Zwykły: 24
Play: 24,40

A transmisja danych wliczona, więc w całości wychodzi taniej. Oczywiście jeśli chce się mieć NE na rok czy dwa taniej może wyjść kupienie zwykłej licencji, tak jak Ty to zrobiłeś.

No to przyjacielu spróbuj tej darmowej transmisji to zobaczysz jak play traktuje klientów
Ewentualnie możesz zadzwonić do biura obsługi i zapytać o koszty tej transmisji. Dostaniesz odpowiedż, że są darmowe(wliczone w cenę pakietu).
Następnie powiedz, że masz już naviexperta i za transmisje danych pobierane są opłaty. Wtedy to pan(lub pani) poprosi byś chwileczkę poczekał, gdyż musi się
skonsultować z kimś tam... Po czym dowiesz się, że rzeczywiście za pobieranie aktualnych map pobierane są opłaty(mówi o tym któryś punkt regulaminu), ale tylko za pobieranie aktualnych map.Hehehehehe
Zapraszam wszystkich do dzwonienia, kosztuje zeta ale co tam. A na sam koniec proponuję powiedzieć, że w trosce o jakość usług rozmowa była ............
To do telefonów!!!!!!!!!!!
0

Strona 1 z 1