Strona 1 z 1
Telefon jako modem vs modem USB
Napisano 20 December 2009 - 23:21
Witam,
od klikunastu dni uzywam telefonu (nokia 6220 classic) jako modemu.
Net hula jako tako (pomiary na speed test: 0.8mb, 0.7mb, 0.38mb). Biorąc pod uwage fakt, ze do tej pory w ogole nie mialem netu jest to jakas alternatywa, tym bardziej, za place 15 zl/0.5 GB, bez zadnej umowy (tylko abonament tel)
Mam zamiar przejsc do play online z modemem usb, byc moze z routerem D100.
Czego sie moge spodziewac w porownaniu z netem przez telefon?
Czy zwykly modem bedzie dzialac lepiej niz telefon?
Dodam, ze nie ma u mnie zasiegu 3G...
Łaczenie sie prze telefon nie jest jednak super wygodne (kabel, szybko padajaca bateria, blokowanie telefonu...)
dzieki za info
Net hula jako tako (pomiary na speed test: 0.8mb, 0.7mb, 0.38mb). Biorąc pod uwage fakt, ze do tej pory w ogole nie mialem netu jest to jakas alternatywa, tym bardziej, za place 15 zl/0.5 GB, bez zadnej umowy (tylko abonament tel)
Łaczenie sie prze telefon nie jest jednak super wygodne (kabel, szybko padajaca bateria, blokowanie telefonu...)
dzieki za info
Napisano 20 December 2009 - 23:27
witam
testowałem przez 7 dni taki zestaw, nie wiem dlaczego ale na modemie miałem lepszy zasięg niż w połączeniu go z routerem, problem znikał po podłączeniu dodatkowej anteny, ale w sumie mieszkam na granicy zasięgu wg mapki, więc wybaczam
czego możesz się spodziewać? a tego że będziesz miał wygodę, większych transferów raczej nie, choć u mnie na telefonie gorzej działało, no i większych kosztów
testowałem przez 7 dni taki zestaw, nie wiem dlaczego ale na modemie miałem lepszy zasięg niż w połączeniu go z routerem, problem znikał po podłączeniu dodatkowej anteny, ale w sumie mieszkam na granicy zasięgu wg mapki, więc wybaczam
czego możesz się spodziewać? a tego że będziesz miał wygodę, większych transferów raczej nie, choć u mnie na telefonie gorzej działało, no i większych kosztów
Napisano 20 December 2009 - 23:29
Zależy od telefonu i od modemu, pod względem technicznym wyniki będą porównywalne. Modem to modem, nieważne czy samodzielny czy wbudowany w telefon - technologia działania dokładnie taka sama.
Jeżeli modem wbudowany w telefon bedzie gorszy, to bedzie dzialalo gorzej, jezeli lepszy - lepiej ale i tak zawsze wyniki beda porownywalne.
Jeżeli modem wbudowany w telefon bedzie gorszy, to bedzie dzialalo gorzej, jezeli lepszy - lepiej ale i tak zawsze wyniki beda porownywalne.
Napisano 20 December 2009 - 23:35
pcz_07 pewnie tak, ale to tak samo jak by porównywać 2 różne modele telefonów - też mogą mieć różny zasięg.
No chyba że mówimy o modemie z zewnętrzną anteną, wtedy faktycznie zasięg będzie zawsze lepszy niż w telefonie. Ale taki net staje sie wtedy juz slabo "mobilny".
No chyba że mówimy o modemie z zewnętrzną anteną, wtedy faktycznie zasięg będzie zawsze lepszy niż w telefonie. Ale taki net staje sie wtedy juz slabo "mobilny".
Napisano 21 December 2009 - 21:34
Wiesz, jesli masz do wyboru miec slabego neta bez 3 G albo nie miec nic (neo ani netia nie chodza) decydujesz sie na slabego neta. Jak pisalem, w tej chwili jade na telefonie. Rewelacji nie ma ale tragedii tez nie. Nie bardzo sie orientuje, ale teraz mam UMTS czyli max 384 kb/s? Czy przechodzac na modem jest szansa ze to sie poprawi?
Napisano 04 January 2010 - 08:19
Andrew_80 napisał:
Witam,
dzieki za info
dzieki za info
generalnie antena w telefonie jest silniejsza od modemu, więc telefon jest najlepszy
a innych sieci sprawdzałeś zasięg? orange ma w miarę dobrą ofertę, plus troszkę jeszcze za drogi
czy musi być play? jak są problemy z zasięgiem 3G
Napisano 02 February 2010 - 16:26
KonradZ napisał:
UMTS=3G
Strona 1 z 1

Logowanie