Mój Play: Samsung i550w - moja opinia i sugestie - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Samsung i550w - moja opinia i sugestie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   radoslavv Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 25
  • Rejestracja Mon, 11 May 09
  • Miejscowość:Łódź
  • Zainteresowania:A/V
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Samsung i550w
  • Taryfa:Longplay SMS
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 26 June 2009 - 12:50

Witam.

Kilka dni temu zakupiłem na slepo ten aparat. Na slepo dlatego ze nigdzie w Lodzi nie mozna bylo go dostac, na allegro wystawialy go 2 osoby, ale zaden mi nie pasowal (brak gwarancji, zly stan aparatu). Obserwujac allegro nagle o g. 24 pojawila sie aukcja, polroczny telefon z gwarancja w superstanie, bylo sporo zdjec.

Mialem obiekcje co do uzywania trackballa zamiast strzalek no i waskich przyciskow, ale ze nie mialem i tak gdzie tego sprawdzic, a bardzo korcily mnie opcje telefonu (symbian, gps wbudowany i do tego wifi) jak rowniez jego wyglad i wielki na jak jednobrylowy aparat ekran 2,6", zdecydowalem sie skorzystac z kup teraz i za 550zl kupilem telefon.

Telefon dotarl caly i zdrowy, faktycznie w stanie bardzo dobrym. No to zaczalem zabawe z czytaniem forum co z nim mozna zrobic, obsluge wifi itp.

Wifi zadzialalo od razu (mam router w domu), jesli chodzi o gry to wyskakiwala informacja o wygasnieciu certyfikatow, ale postanowilem zlamac symbiana, robilem to krok po kroku wg opisu na internecie i wszystko poszlo elegancko (ale musialem odpowiednie wersje programow sciagac, bo nie kazde chcialy dzialac z tych potrzebnych).

Po zlamaniu symbiana problem z certyfikatami sie rozwiazal. Co do gwarancji mozna ponoc to wszystko odwrocic (zrobilem tez back up bardzo fajnym oprogramowaniem dodanym do telefonu) takze zdecydowalem sie na ten krok.

Co bylo dla mnie wazne, moze nie koniecznie z punktu tego ze duzo gram, ale po prostu chcialem zeby sie to dalo uruchomic, to wlaczenie emulatora NESa (pegasusa). Sciagnalem wersje ktora kolega mial na nokii e51 i niestety nie chciala sie w ogole zainstalowac, jakby uszkodzony plik, troche mnie to zasmucilo, ale po sciagnieciu innej wersji, program sie zainstalowal, a po ustawieniu parametrow wszystko gra jak nalezy, wszystkie romy sie ladnie uruchamiaja.

Druga istotna sprawa byla dla mnie nawigacja. Sciagnalem Garmina ktorego wszyscy polecali, balem sie instalacji bo niektore osoby pisaly o dziwnych problemach (nie wyszukiwalo im wbudowanego odbiornika itp). U mnie nie bylo najmniejszego problemu ani z instalacja ani ze znalezieniem satelit (trzeba bylo jedynie oczywiscie wyjsc na zewnatrz, pod gole niebo).

Jesli chodzi o baterie to w pierwszych dniach trzymala krotko bardzo bo ciagle sie nic bawilem, instalowalem itp. wiec trzymala okolo 1,5 dnia. W celu polepszenia jej zywotnosci zmienilem aby nie korzystal z 3G a zwyklego GSM, bo i tak z 3g nie korzystam, a to ponoc pomaga baterii, dowiem sie za kilka dni czy faktycznie jak minie szal nowego telefonu. Wylaczylem tez tryb bezposredniego dostepu do funkcji (tzn na ekranie glownym ciagle wyswietlaly sie ikonki ksiazki wiadomosci itp. ze mozna bylo w nie wejsc od razu, tak samo jak pasek google, aby wpisac od razu adres gdzie sie chce dostac w internecie. Teraz mam zwykla tapetke, moze to tez pomoze baterii.

Jesli chodzi o minusy telefonu, to w sumie na razie zauwazylem tylko brak zegarka jako wyswietlacza (przynajmniej na razie nie wiem czy jest mozliwosc ustawienia tego za pomoca jakiegos programu), jesli chodzi o trackball to nie jest to zle, jedynie przy przegladaniu stron przy przewijaniu ich troche denerwuje to, bo nie mozna tak jak na strzalce przytrzymac zeby szlo ciagle w bok tylko ciagle przesuwac palcem, ale ponoc jak sie zainstaluje przegladarke jakas to mozna ustawic aby strony sie przesuwalo klawiszami, nie wiem jeszcze nie sprawdzalem.

Poki co innych minusow nie stwierdzilem, mam go wszak dopiero od 4 dni.
Ogolnie bardzo podoba mi sie jego wyglad, wielki ekran, no i funkcjonalnosc, to ze ma dwa wejscia sluchawkowe, m.in. jedno to tradycyjny minijack. Aparat robi ladne zdjecia, jesli chodzi o zrobienie np. zdjecia testu na egzaminie w sesji nie ma z tym problemu, odczyta sie elegancko czy to w telegonie pozniej czy na komputerze. Gniazdo pamieci z boku telefonu to tez super sprawa, karte mozna wyjmowac kiedy sie chce, bez wylaczania telefonu czy ustawiania czegokolwiek. Klawisze funkcyjne tez sa wygodne, mozna sobie dopasowac co ma sie pod ktorym uruchamiac.

Jesli ktos potrzebuje jakies pomocy lub informacji to piszcie smialo na GG 1761147 postaram sie pomoc, tak jak i mi pomogly inne osoby.

Pozdrawiam
0

Strona 1 z 1