Witam, nie wiem czy znajdę tutaj kogoś kto wie, ale mam pytanie o internet w Play.
W tej chwili Play ma chyba wyłącznie nadajniki UMTS/HSDPA 2100Mhz, i tylko z nich można odbierać internet.
Ale Play dostał też koncesje na zbudowanie 1500 nadajników GSM 900 i ponoć już są takowe stawiane.
Play ma też podobno w planie budowę nadajników UMTS 900.
Istnieją pogłoski, że Play nie zezwoli jednak na korzystanie z internetu po nadajnikach innych niż UMTS, czyli nie będzie nigdy EDGE w Playu po własnych nadajnikach, czyli że jeżeli ktoś będzie miał to szczęście i znajdzie się w miejscu w którym Play będzie miał własny nadajnik GSM900, a nie będzie miał UMTS, to nie skorzysta z internetu.
Co więcej kupując modem Huawei e160 ze słynnej promocji który nie odbiera UMTS 900 nie będziemy mieć szans na większy zasięg (EDGE/GPRS) poza dużymi miastami.
Pytanie brzmi, czy potrafi to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć ?
Strona 1 z 1
Internet przez nadajniki GSM 900
Napisano 19 February 2009 - 17:58
Polecam lekturę forum oraz bloga. Z informacji rozprzestrzenianych na obu, dość klarownie i jasno wynika, że internet tylko w ramach UMTS/HSDPA.
Napisano 19 February 2009 - 18:15
Ta informacja nie wiele mi mówi, czytam różne wypowiedzi, także blog rzecznika i takich pewnych informacji nie ma nigdzie, np. tutaj - niby nie można, a jednak można, słyszałem też parę doniesień od osób, które korzystały z takiej transmisji na nadajnikach 900.
Pytam, bo dla mnie to trochę nieracjonalne aby ograniczać EDGE na własnych nadajnikach, a nikt z Play nie podaje sensownego uzasadnienia.
Pytam, bo dla mnie to trochę nieracjonalne aby ograniczać EDGE na własnych nadajnikach, a nikt z Play nie podaje sensownego uzasadnienia.
Napisano 19 February 2009 - 18:24
Może powód jest prozaiczny. Nie chcą aby użytkownicy PLAY OnLine narzekali na szybkość transmisji,... bo akurat byli w zasięgu EDGE a nie 3G.
Napisano 20 February 2009 - 09:01
Ja tylko teoretyzuję.
Strona 1 z 1

Logowanie