Mój Play: Usprawnione akumulatory u700? - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Usprawnione akumulatory u700?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   TEQ Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja Thu, 22 Jan 09
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 22 January 2009 - 22:10

Witam
Telefon u700 użytkuję już od kilkunastu dni. Mocno mi się spodobał, urzekł mnie wygląd. Słyszałem bardzo złe opinie o bateriach w tym telefonie. Ludzie piszą, że trzymają jeden do dwóch dni. I w sumie to zaszokowało mnie to... Mój telefon trzyma trzy dni przy czym;
Praktycznie codziennie używam bluetooth to przesyłania danych z innych telefonów i w drugą stronę
Codziennie słucham muzyki od 2 do 4 godzin
Często dzwonię, piszę smsy
Robię zdjęcia i często się bawię telefonem
Czy to normalne? Pytam bo jest to dla mnie dziwna sprawa. Muszę ten telefon sprawdzić w warunkach oszczędności- Nie słuchać muzyki, nie siedzieć na telefonie, mało dzwonić i zobaczyć ile wytrzyma.
Wie ktoś może jaka jest pojemność akumulatora w tym telefonie? Widziałem już różne opinie... Ludzie podawali od 500 do 1000 nawet :)
I tak swoją drogą; Muszę chyba włożyć między bajki teksty o formowaniu baterii przez 10 czy więcej godzin. Telefon ładuje się 2 godziny. Dokładnie 2 godziny i osiem minut (zmierzone :) ) Po tym ładowanie się wyłącza. Pisze że bateria jest naładowana, natomiast ładowarka przestaje pobierać prąd z sieci, nie grzeje się, po prostu nie ładuje już. Czy ktoś podziela moje zdanie? A może moje wnioski są po prostu błędne?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Didi Ikona

• Masta Blasta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1057
  • Rejestracja Wed, 31 Oct 07
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 22 January 2009 - 22:35

TEQ, powiem Ci tak, tam jest bateria litowo jonowa wymaga formowania, czas jej zywotnosci w zasadzie zalezy od tego czy ustawiles tryb pracy sieci auto czy 900/1800

jesli auto to bateria bedzie szybko sie wyczerpywala zmien na 900/1800 co do pojemnosci ok 850-900 wiecej nie ma.

baterie litowo polimerowe nie wymagaja formowania :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   artex92 Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 469
  • Rejestracja Fri, 27 Jul 07
  • Miejscowość:Wrocław
  • Telefon:Motorola Milestone
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 22 January 2009 - 22:41

@DiDi- o czym Ty gadasz. Li-Ion i Li-Poli nie wymagają formowania......

Jedyne co trza, to zastosować "formowanie" z mojego poradnika i bateria jest o niebo lepsza od:
*formowanej cudami z epoki Ni-CD i Ni-MH
*takiej, która nie była wogóle robiona (po prostu ładowano i rozładowywano jak sie komu co i jak podobało- widzimisię ;P)
*takiej, która była rozładowywana do wyłaczenia.
Żal mi niektórych....
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Didi Ikona

• Masta Blasta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1057
  • Rejestracja Wed, 31 Oct 07
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 22 January 2009 - 22:43

nie ? no to zycie ;)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   TEQ Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 23 January 2009 - 19:43

No to Panowie przyznam, że macie świetne źródła. Tak się składa że ogniowo li-pol jest niemal* idealnym ogniwem.
Nie wymaga formatowania, wystarczy je jako tako uformować.
Czemu nie wymaga? Zostało właśnie ku temu stworzone. Aby miało jak najniższą wagę, było niewielkie a na dodatek mogło oddać stosunkowo duży prąd. Dodatkowo ogniwo li-pol nie posiada żadnego efektu pamięci! Nie ma czegoś takiego jak formatowanie li-pol. Można je bez problemów doładowywać. Co więcej- te ogniwa BARDZO nie lubią niskich napięć, rozładowanie takowego poniżej 3v to praktycznie zabicie go.
*niestety nie są one idealnymi ogniwami ponieważ;
W stosunku do ni-cd, ni-mh mają znacznie krótszy żywot. Akumulator li-pol jest określany na 100-400 cykli (jeden cykl to naładowanie do full i rozładowanie do najniższego napięcia do jakiego można rozładować akumulator). Kiedy to żywot ni-mh przy dobrym traktowaniu (dobre uformowanie, formatowanie co jakiś czas, ładowanie do full i rozładowywanie do końca-ok. 1.2v na ogniwo) powinny wytrzymać 1000 cykli!
Niestety li-pole są również bardzo niestabilne... Zapewne większość z Was słyszało o aferze z laptopami kiedy to akumulatory firmowe do tych notebookow się zwyczajnie zapalały... Taka już ich wada. Akumulator naładowany do full przy uszkodzeniu mechanicznym potrafi wybuchnąć, jeżeli nie jest full to lubi się zapalić czego byłem świadkiem po zwarciu :) Aktualnie trwają prace nad ulepszeniami, starają się poprawić to, zobaczymy co z tego będzie.

Akumulator li-jon nie jest wcale taki zły, na pewno jest stabilny. Na dodatek ma napięcie znamionowe bardzo zbliżone do li-pol więc może mu służyć jako zamiennik.

Aaa i błagam... Na Alledrogo można często znaleźć akumulatory do telefonów opisane jako 2000 mAh wzwyż. Jest to zupełne oszustwo. Po prostu nie jest możliwe wcisnąć do takiego akumulatora więcej prądu. Jest to związane z rezystancją wew ogniwa itp. Ale tak na chłopski rozum to do 20 litrowego wiadra nie wlejemy 100 litrów wody. Tak samo nie ma takich cudów z akumulatorami; zarówno ni-mh jak i li-jon li-pol.

To tyle ode mnie. Od razu pragnę zaznaczyć że w takich rzeczach siedzę na co dzień więc temat po prostu muszę mieć w jednym palcu.

Pozdrawiam Paweł ;)
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   artex92 Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 469

Napisano 23 January 2009 - 20:01

Nareszcie ktoś, kto rozumie ocb. Z Toba na piwko chętnie pójde :mrgreen: . Więcej takich ludzi :>
Żal mi niektórych....
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   TEQ Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 23 January 2009 - 21:46

Siedemnaście lat to raczej mało odpowiedni wiek na picie piwa, lepiej publicznie takich propozycji nie składaj :)
A wiedzę taką mam bo na co dzień jestem modelarzem lotniczym (modele zdalnie sterowane) latam zawodniczo i potrzebuję masę teorii... I jeszcze więcej praktyki! :) Natomiast o takich rzeczach to można dyskutować całymi godzinami...
Sprawdzałem czas, jaki telefon "trzyma" przy włączonym automatycznym wyborze sieci. A że mieszkam w Krakowie, blisko centrum, do szkoły jeżdżę do samego centrum to ciągle jestem w zasięgu 3G. Zmienię to na 900/1800 i zobaczymy jak będzie. A tak generalnie to jak zmienia to rozmowy? Zmieni to cokolwiek w moim przypadku? Inna jakość dźwięku, może wolniejszy net? Pytam, bo nie mam zielonego pojęcia na ten temat.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   artex92 Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 469

Napisano 23 January 2009 - 22:41

GSM- wolniejszy net, większe pokrycie zasięgiem :P. Tak ogólnie ujmując.

Co do wieku- mi to tito. W końcu ktoś, kto coś wie xD
Żal mi niektórych....
0

Strona 1 z 1