Mój Play: Kupiłem telefon w Play, który okazał się zepsuty - Mój Play

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Kupiłem telefon w Play, który okazał się zepsuty

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kantona Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Rejestracja Tue, 23 Dec 08
  • Miejscowość:z mieściny

Napisano 23 December 2008 - 18:42

Sprawa wygląda tak:
Wczoraj późnym popołudniem kupiłem w salonie Play Nokię N73 w mixie. Kupiłem telefon + kartę pamięci + oczywiście pierwsze doładowanie za 25 zł. - wszystko w sumie kosztowało mnie około 160zł (już mniejsza o opcje i pakiety jakie wybrałem bo to jest nieistotne).
Podczas zakupu dostałem telefon do ręki, bez sima w środku abym mógł sobie go pooglądać. Potem sprzedawca aktywował kartę sim itp w tym właśnie telefonie - na końcu zapytał czy wyłączyć telefon i zapakować - powiedziałem "tak", myśląc, że wszystko jest ok itd. Przychodzę do domu, włączam telefon i niestety nie działa - znaczy się działa, ale nie można z niego wykonywać połączeń, bo działa w trybie offline. Zadzwoniłem na infolinię sieci - po 20 minutach rozmowy, okazało się, że konsultant nie może mi pomóc. Powiedział, że mam się zgłosić do salonu na następny dzień, bo to jakaś usterka a nie jakieś złe ustawienie telefonu - podobno wina softu, bądź jakiejś części "elektronicznej telefonu" (tego dnia już salon był zamknięty). Dzisiaj z samego rana poszedłem do salonu, siedziałem jak debil dwie godziny (najpierw w kolejce, potem na krześle kiedy już mnie obsługiwano) i patrzyłem, jak sprzedawca dzwoni na infolinię play, potem do serwisu nokii - resetował ze 20 razy telefon, zmieniał simy, przywracał ustawienia fabryczne (po tym już tak było namieszane, że nawet języka PL nie dało się włączyć w telefonie). Oczywiście okazało się, że telefon jest zepsuty, co oczywiście mówiłem dwie godziny temu - ale sprzedawca się uparł, że "zmieniłem sobie jakąś opcję i zaraz będzie ok".

Pomyślałem sobie - ok to dajcie mi nowy model i idę do domu. Niestety usłyszałem takie coś:
"Nie dostanie Pan nowego modelu ode mnie - proszę sobie jechać do serwisu Nokii to zrobią to Panu na miejscu (do serwisu jakieś 50 km) lub proszę zostawić go u nas i my zajmiemy się sprawą". Niestety nie miałem możliwości ani chęci sam tego załatwiać - bo na miłość boską dostałem zepsuty telefon a nie ja go zepsułem, więc nie mam zamiaru z ich winy jeszcze tracić kasę i czas na dojazd itp. Zostawiłem więc telefon w sklepie, zaproponowano mi jakiegoś obleśnego starego samsunga, jako tel zastępczy (odmówiłem - wolę ten który mam obecnie heh). Sprzedawca powiedział, że od momentu wysłania przez niego telefonu mają 14 dni roboczych na naprawę - czyli telefon dostanę najwcześniej w połowie stycznia. Dzwoniłem potem do play-a ale nikt nie chciał mi powiedzieć dlaczego skoro dostałem zepsuty telefon mam za to cierpieć - ja nie zawiniłem tylko salon.

Powiedziano mi też, że jak mi się nie podoba to mogę napisać swoje żądania co do reklamacji i wysłać listownie do sieci play - ale od razu powiedział ironicznym głosem "ale na rozpatrzenie mają 30 dni" - tak więc tak czy siak jestem w przysłowiowej dup**.

Na czym ten świat teraz stoi - człowiek pracuje cały rok, przychodzą święta, chce sobie sprawić jakiś prezent i proszę - dostanę go w styczniu o ile nie będzie komplikacji, bo jak jeszcze zwalą winę na mnie, że niby ja coś popsułem to nie wytrzymam i chyba sam pojadę do siedziby play aby to wyjaśniać.

No wyżaliłem się, to teraz napiszcie, czy mieliście taką sytuację i jak można to przyspieszyć. Może jednak można coś zrobić, abym dostał nowy telefon zamiast czekać.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Matipek Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Miejscowość:Dębica

Napisano 23 December 2008 - 18:50

Ja mam podobnie.. Kupiłem nokie 3120 classic 6-go grudnia a 8-go oddałem w salonie do naprawy.. Po wyłączeniu i włączeniu telefonu wyświetlacz stał się czarny :mrgreen: Na stronie nokii można sprawdzić (po wpisaniu nr IMEI) jaki jest postęp naprawy. Mi pisze, że wymieniono płytę główną, w praktycznie nowym telefonie... Dziś dzwonili z salonu, że może go odzyskam 29 grudnia........ Pozdrawiam forumowiczów i życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia ;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694
  • Rejestracja Tue, 20 Mar 07
  • Miejscowość:Rybnik
  • Operator:Era
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 23 December 2008 - 19:01

nie twoja wina, ale też nie wina salonu (że taki model Ci się trafił, to że nie sprawdzili przed sprzedażą to co innego). Osobiście zawsze telefon włączam, pokazuje i pytam się czy odpowiada. jednak (ostatnio tak miałem), 30 minut po sprzedaży telefon szedł na serwis - wada fabryczna (przy sprawdzaniu działał, potem mu odbiło heh). Niczyja wina, okropny pech.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kastomat Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 41
  • Rejestracja Sat, 20 Dec 08
  • Miejscowość:KRK

Napisano 23 December 2008 - 19:35

heh zachciało się Nokii to się ma.... Noo ale w końcu Nokia jest najlepszaa

hehe przychodzi klient do salonu i mówi: tylko nokia mnie interesuje, żadne inne .... ;-) na ten obrazek zawsze ironicznie uśmiechała mi się buźka bo wiedziałem co to znaczy... za miesiąc może 2 zobaczę znów gagadka z pretensjami, że sprzedałem mu bubel.

Normalka pracując w Orange przewinęło mi się mnóstwo Nokii do serwisu od "niezawodnej <lol> 6103 - szczególnie niezawodna była taśma od wyświetlacza :-). N70 ciągłe zawiechy, 6280, N95, E65, i wszystkie inne jedynie 1600 była niezawodna :-p

Jako, że kupiłeś uszkodzony telefon, jako konsument podlega Ci wymiana aparatu na nowy, aparat powinna wymienić NOKIA, i nie ma tu co mieć pretensje do play-a. a że wysłałeś telefon na reklamacje a nie rękojmie... to dostaniesz go za miesiąc tak tak miesiąc, ponaprawianego już bez możliwości zwrotu... Jeszcze nie spotkałem się z tym żeby Nokia trzymała się terminów napraw a że mają ciekawy regulamin napraw gwarancyjnych to można im naskoczyć... w końcu mogą naprawiać telefon tak długo jak jest to wymagane i tyle razy ile jest to konieczne... Jeden klient u mnie czekał 2 miesiace na telefon z serwisu po czym dostał nienaprawiony hehe. Do dziś pamiętam jak zręcznie klient pier...olną ukochaną Nokią o ścianę dosłownie parę centymetrów ode mnie i wyszedł bez słowa :-) Inna klienta miała "niezawodną" nokię e65 telefon przez rok był 5 razy na naprawach gwarancyjnych z czego klientka miała go w rękach 3mc :-) ehh te pisma do rzecznika praw konsumenckich i skargi na mnie Bogu winnego konsultanta...

morał?

lepiej trzymać się z dala od Nokii
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kantona Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 11
  • Miejscowość:z mieściny

Napisano 23 December 2008 - 20:01

Zawsze miałem siemensy, SE, oraz ostatnio Blackberry :)

Zachciało mi się na odmianę Nokii i tera mam za swoje.

Co do tego czyja to wina - to wiem że w sumie nie salonu, ale chodzi o to, że oni to sprzedają, więc jak sprzedali zepsuty to niech wymienią :roll:

To tak jakbyś kupił nowy samochód i w salonie powiedzieli ci, że to nie ich sprawa - nie dadzą ci innego nowego działającego, tylko zepsuty i martw się o naprawę :(

Naprawdę rozumiał bym to jakby to się stało kilka dni potem - ale ja dostałem już niesprawny sprzęt :-?
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   ddluk Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 2479
  • Rejestracja Thu, 04 Jan 07
  • Miejscowość:Gliwice
  • Operator:PLAY
  • Telefon:BlackBerry 9800, Palm Pre 2, Motorola Flipout
  • Taryfa:One Play
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 23 December 2008 - 22:08

@kantona

Jak byś miał chwilę to mógłbyś mi napisać w kilku zdaniach jak się sprawuje blackberry bo interesuje mnie to rozwiązanie jak i same telefony :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   502066726 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 591
  • Rejestracja Fri, 06 Apr 07
  • Miejscowość:Posen

Napisano 23 December 2008 - 22:14

w sumie to konsultant dla wlasnego dobra powinien wlaczyc telefon z karta sim. co do trybu offline w nowym telefonie ktorego nie mozna wylaczyc to spotkalem sie z taka sytuacja, ale telefon zostal odeslany zanim klienci go widzieli. tzn jeden widzial, ale dostal inny - wymiana nastapila PRZED podpisaniem umowy oczywiscie. a co do JA CHCE NOKIE BO NOKIA JEST NAJLEPSZE to mam takie same odczucia jak kastomat. pozdro i wesołych świat! :D
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   blindmix Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 1626
  • Rejestracja Thu, 30 Oct 08
  • Miejscowość:SZZ
  • Zainteresowania:fotografia
  • Telefon:komórkowy
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 23 December 2008 - 22:57

Gorzkie żale... a więc zawsze miałem [Nokię], raz się skusiłem na [Benq-Siemensa],... cały czas coś nie działało...*

W pierwszy nawias [...] zamiast mojej Nokii, można sobie coś innego wstawić. W drugi nawias [...], coś innego niż w pierwszym nawiasie - aby zdanie miało logiczny sens...

I tak moglibyśmy, co user, całe forum zapełnić, swoimi doświadczeniami!

PS. Moja żona, w zeszłym tygodniu poszła do salonu i powiedziała: "interesuje mnie tylko NOKIA"...

PS2. Telefon jak na razie działa...

PS3. Najbardziej do gustu przypadają mi telefony z innego źródła niż operator. Wyjątek stanowi moja pierwsza Nokia 3310 z IDEI.
PlayONLINE@SierraWirelessMC8775@LatitudeD620
Rytmika dla Dzieci - Szczecin
Fanaberie3
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   smiady Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 235
  • Rejestracja Sat, 13 Sep 08
  • Miejscowość:Ostrzeszów
  • Zainteresowania:różne

Napisano 24 December 2008 - 09:15

to nokie sa takie wadliwe ??
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317
  • Rejestracja Sun, 30 Sep 07
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 24 December 2008 - 09:52

Nie wiem, co prawda moja też jest w serwisie, no ale cóż. A w uwagach (na stronie CRC) jest adnotacja: Użyto części zgodnie z listą części zamiennych, wgrano nowe oprogramowanie oraz aparat zestrojono, test zgodnie ze specyfikacją fabryczną. Telefon sprawny, więc chyb a go naprawili :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   502066726 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 591
  • Rejestracja Fri, 06 Apr 07
  • Miejscowość:Posen

Napisano 24 December 2008 - 10:08

BarthezzLodz, gdyby bylo inaczej napisaliby, że mimo dlugotrawego testowania usterki nie stwierdzono :D
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 24 December 2008 - 10:13

Zrobili mi miły prezent na święta, bo uszkodzenia były po części z mojej winy - uszkodzony zawias, zdarty chrom z obudowy (a na obudowę jest tylko 6 m-cy gwarancji)... :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarem Ikona

• king nothing!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2344
  • Rejestracja Sun, 04 Nov 07
  • Miejscowość:Nowy Sącz
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 24 December 2008 - 10:19

a mi ostatnio, znaczy klientce, w 8 dni, łącznie z przejazdami kurierami zajęło naprawienie Nokii. Także w CRC czasem potrafią coś szybko.
Regret? That's fucked up word.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   smiady Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 235

Napisano 24 December 2008 - 11:14

nagle sie okazalo ze wielu forumowiczow mialo uszkodzona nokie :mrgreen:
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   kastomat Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 41

Napisano 24 December 2008 - 11:45

smiady napisał:

nagle sie okazalo ze wielu forumowiczow mialo uszkodzona nokie :mrgreen:

wiesz hehe normalnie nikt się publicznie nie przyzna że miał problemy z nokią ,w końcu po co psuć renomę najlepszeej marce telefonów :-)

to jak długo telefon siedzi w serwisie zależy od paru czynników:

1) jak często serwisant odbiera telefony z salonów (z reguły 3 razy w tygodniu ale różnie z tym bywa)

2) jeśli usterka jest poważna to czy naprawiają na miejscu czy wysyłają do głównego serwisu Nokii

3) czy są w danym momencie części do zepsutego modelu

4) i czy przypadkiem miesiąc wcześniej Nokia nie wypuściła jakiegoś bubla na rynek, który zaczął się psuć...

Najwięcej udało mi się przyjąć uwaga uwaga .... :-D 17 nokii 6103 w ciągu tygodnia, a 5sztuk tego modelu w 1 dzień... hehe więc jak Nokia wypuszcza takie rodzynki to później nie dziwmy się, że nie nadążają z naprawą i trzymają tel w serwisie. Nie wspominam tu o innych nowszych nokiach ale ten akurat utkwił mi w pamięci bo bił wszelkie rekordy...
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 24 December 2008 - 12:00

Skoro w temacie mówimy o psuciu się Nokii, to raczej nikt nie będzie wypisywał o tym, jak, gdzie, kiedy czy ile razy oddawał do serwisu Samsunga, LG czy inny telefon, dlatego moim zdaniem nie ma tu co porównywać.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   smiady Ikona

• Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 235

Napisano 24 December 2008 - 12:07

no dobra to tylko zbieg okolicznosci
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   blindmix Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 1626
  • Rejestracja Thu, 30 Oct 08
  • Miejscowość:SZZ
  • Zainteresowania:fotografia
  • Telefon:komórkowy
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 24 December 2008 - 12:11

Czy Nokia wypuszcza rodzinki? Nie zapominajmy, że Nokie produkuje się w różnych zakładach produkcyjnych na całym globie, i tu rzecz pewna jedne mają lepszą renomę drugie dużo słabszą... Niby wszystko powinno być w NOKII takie same ale tak nie jest. "MADE IN ..." wiele znaczy wśród NOKII. Niestety, te dystrybuowane przez NOKIA POLSKA, nie są pierwszej jakości... :-/
PlayONLINE@SierraWirelessMC8775@LatitudeD620
Rytmika dla Dzieci - Szczecin
Fanaberie3
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   kastomat Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 41

Napisano 24 December 2008 - 12:55

BarthezzLodz napisał:

Skoro w temacie mówimy o psuciu się Nokii, to raczej nikt nie będzie wypisywał o tym, jak, gdzie, kiedy czy ile razy oddawał do serwisu Samsunga, LG czy inny telefon, dlatego moim zdaniem nie ma tu co porównywać.

Akurat Sony czy Samsung ma zupełnie inne podejście do klienta niż Nokia więc jest co porównywać, Lg cóż... mało ma telefonów na rynku ciężko cokolwiek powiedzieć o ich serwisie, a przynajmniej mi, z reguły zawsze bezproblemowo naprawiali telefony...

Co do porównywania, każdemu producentowi zdarzają się wpadki, nie ma telefonów bezawaryjnych :-) ale nie każdy producent potrafi przyznać się do błędu i później iść klientowi na rękę i nie sprawiać problemów przy naprawie...

bardzo dobre zdanie mam o SE, też mieli swego czasu wpadki z Joy-ami K700 i częściowo w k750 ale nigdy nie sprawiali problemów z naprawą, bez problemów wymieniali aparat na nowy (tzn płytę główną) i często dorzucali jakieś gratisy do naprawianych telefonów tzn smyczki czy "skarpetki" na koma. Poza tym zawsze do wysłanego telefonu na reklamację wgrywali nowy soft. A u innych jeśli nie wykryją usterki i nie napisze się o tym na zgłoszeniu to się nie domyślą...
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   BarthezzLodz Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 317

Napisano 24 December 2008 - 13:32

kastomat napisał:

Lg cóż... mało ma telefonów na rynku ciężko cokolwiek powiedzieć o ich serwisie
Faktycznie bardzo mało... wg ilości sprzedanych telefonów w III, czy III kwartale 2008 wyprzedził Sony Ericssona.

kastomat napisał:

bardzo dobre zdanie mam o SE, też mieli swego czasu wpadki z Joy-ami K700 i częściowo w k750 ale nigdy nie sprawiali problemów z naprawą, bez problemów wymieniali aparat na nowy (tzn płytę główną)
No jak wada jest ewidentnie z ich winy, to trudno, żeby problemy sprawiali.

kastomat napisał:

A u innych jeśli nie wykryją usterki i nie napisze się o tym na zgłoszeniu to się nie domyślą...
A co za problem napisać, co jest uszkodzone?
0

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2