Strona 1 z 1
Play i GSM900 ;]
Napisano 01 November 2008 - 18:41
OStatnio Play testował nadajniki na częstotliwości 900mhz o czym przeczytacie tutaj:
http://gsmonline.pl/...s/news.jsp?s...,900,w,Lublinie
Ciekawi mnie jedno czy Play jesli wygra przetarg na 900MHZ bedzie stawiał nadajniki 2G czy 3G w tym paśmie czestotliwości... Z newsu wynika ze jednak 2G bo przejęli ruh z plusa. Mało telefonów obsługuje WCDMA900 więc nie wiem czy chcą sie w to pakować. A może będzie stawiał stacje 2G/3G na czestotliwości 900MHZ, orientuje się ktos czy to możliwe? I w ogóle kiedy dokładnie ten przetarg? Ja trzymam kciuki żeby to własnie P4 wygrał!!! ;] Pozostałe opy już mają gsm900 a dla nowego raczej juz miejsca niema (siódmego??). Także spora szansa dla Play
http://gsmonline.pl/...s/news.jsp?s...,900,w,Lublinie
Ciekawi mnie jedno czy Play jesli wygra przetarg na 900MHZ bedzie stawiał nadajniki 2G czy 3G w tym paśmie czestotliwości... Z newsu wynika ze jednak 2G bo przejęli ruh z plusa. Mało telefonów obsługuje WCDMA900 więc nie wiem czy chcą sie w to pakować. A może będzie stawiał stacje 2G/3G na czestotliwości 900MHZ, orientuje się ktos czy to możliwe? I w ogóle kiedy dokładnie ten przetarg? Ja trzymam kciuki żeby to własnie P4 wygrał!!! ;] Pozostałe opy już mają gsm900 a dla nowego raczej juz miejsca niema (siódmego??). Także spora szansa dla Play
Napisano 01 November 2008 - 22:57
tak to prawda ze play buduje tylko maszty 3G bo tylko na takie ma pozwolenie (pasmo 2100mhz) ale jesli wygra przetarg na uzycie czestotliwosci w pasmie 900mhz to bedzie je mógł użyc do budowy masztów 3G lub 2G (wedle wyboru z tego co sie orientuje)
Te tesotwe maszty 2G 900mhz ktore odpalili w Lublinie to tylko tymczasowe bo jesli nie wygraja przetargu to nie mogą ich stawiać
Te tesotwe maszty 2G 900mhz ktore odpalili w Lublinie to tylko tymczasowe bo jesli nie wygraja przetargu to nie mogą ich stawiać
Napisano 02 November 2008 - 13:57
Claudec napisał:
Jest sens pakowac sie w 2G? W Japoni sie z tego wycofuja a my bedziemy budowac ;]
oczywiscie ze jest sens
Reasumujac siec 2G/3G w PLAY:
- wiekszy zasieg sieci
- oszczednosci z roamingu krajowego
- oszczednosci zwiazane z tanszymi kosztami stawiania sieci
- tansze minuty i MB dla abonentow PLAY
tylko nie narzekajcie ze 2G to nie to samo co 3G, rozwoj 3G i 3,5 G nie bedzie ograniczony, 2G powstanie w obszarach mniej zaludnionych. Po za tym latwiej i taniej na masztach 2G instalowac nody typ B.
ogloszenie wynikow juz nie dlugo, obstawiam ze wygra dwoch operatorow
Napisano 02 November 2008 - 16:34
a ja uważam, że lepiej byłoby jak Play skupił się na 4G
w niemczech były już pierwsze próby testowania tej technologii i wypadły one pomyslnie.
o ile mnie pamięć nie myli dzięki 4G można uzyskac nawet 50 Mb/s więc w tą stronę podążaj drogi Play'u, no i UKE oczywiście
o ile mnie pamięć nie myli dzięki 4G można uzyskac nawet 50 Mb/s więc w tą stronę podążaj drogi Play'u, no i UKE oczywiście
Napisano 02 November 2008 - 17:32
czemu nie bylo przetargu na umts 850mhz ?? to było by idealne dla play bo wiekszosc uzadzen nowych obługuje ten format (a umts900 mało która komórka) a umts850 łączy zalety szybkiego internetu i ogromnego zasiegu z jednego nadajnika => czyli mniejszy koszt pokrycia kraju siecią 3G.
Napisano 03 November 2008 - 15:57
Wg. mnie to sprawa 2G była by dla Playa idealna. Czasami nie warto inwestować w nadajnik 3G na jakieś wiosce gdzie mieszka 10 osób (nic nie mam do wiosek żeby nie było) a postawienie takiego 2G było by rewelacja. Po pierwsze mniejsze koszty, po drugie większe pokrycie.
Strona 1 z 1

Logowanie