wymiana telefonu na warunkach gwarancji
Napisano 25 October 2008 - 12:41
sequlatin, zawsze masz prawo złożyć reklamację, im lepiej to uargumentujesz tym wieksze prawdopodobieństwo że reklamacja będzie rozpatrzona pozytywnie. Tego typu przypadki są jednak indywidualne i nikt z nas Ci nie powie, że na 100% dostaniesz to, co chcesz. Dostałeś kwit przyjęcia telefonu do naprawy, powinieneś otrzymać kwit po zakończeniu naprawy - więc zakres dat będziesz miał udokumentowany. Drugą kwestią jest to czy kartę logowałeś w tym czasie do sieci - jak dla mnie podstawa do rozpatrzenia tego typu zgłoszenia. próbować zawsze możesz - tego prawa nikt Ci nie odbierze.
Napisano 25 October 2008 - 13:35
Dam sobie spokój z tymi reklamacjami jednak. Mam drugi abonament, który wykorzystuję w zakresie prywatnym i po prostu podmienię karty. W pracy mój telefon jest mi niezbędny do kontaktu z klientami, więc nie mam wyboru, ale dzięki za podpowiedzi.
A co do Empiku to fakt, nie wiem dlaczego ale mam dziwne wrażenie, że pracują tam milsi i bardziej kompetentni ludzie, ale nie uogólniam bo może w playzone miałem akurat pecha (szkolenie czy coś?
).
Myślę, że moje doświadczenie może być pouczające dla innych i pozwoli im skrócić czas dochodzenia roszczeń więc pozwolę sobie poinformować o wynikach całej tej operacji logistycznej
A co do Empiku to fakt, nie wiem dlaczego ale mam dziwne wrażenie, że pracują tam milsi i bardziej kompetentni ludzie, ale nie uogólniam bo może w playzone miałem akurat pecha (szkolenie czy coś?
Myślę, że moje doświadczenie może być pouczające dla innych i pozwoli im skrócić czas dochodzenia roszczeń więc pozwolę sobie poinformować o wynikach całej tej operacji logistycznej
Napisano 25 October 2008 - 19:22
Dziękuję raz jeszcze wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie, bo widzę, iż są na tym forum pracownicy, którzy procedurę wymiany mają już za sobą.
Chciałbym się dowiedzieć, czy wydanie ekspertyzy w związku ze zgłoszeniem niezgodności z umową ma jakiś wysoki priorytet jeśli chodzi o tempo załatwiania sprawy?
Pytam dlatego, gdyż każda naprawa gwarancyjna wraz z transportem trwała w moim przypadku około 30 dni, podczas gdy w przypadku ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży, sprzedawca ma tylko 14 dni na ustosunkowanie się do złożonej przez nabywcę reklamacji. Jeśli termin ten zostanie przekroczony, z mocy ustawy, uznaje się, iż sprzedawca rozpatrzył reklamację klienta pozytywnie.
Jak to w waszym przypadku wyglądało czasowo jeśli chodzi o udzielenie klientowi odpowiedzi, zachowywaliście ten termin? Oczywiście nie jest on od Was do końca zależny, ale w/w ustawa nie pozwala na wydłużenie tego terminu.
Chciałbym się dowiedzieć, czy wydanie ekspertyzy w związku ze zgłoszeniem niezgodności z umową ma jakiś wysoki priorytet jeśli chodzi o tempo załatwiania sprawy?
Pytam dlatego, gdyż każda naprawa gwarancyjna wraz z transportem trwała w moim przypadku około 30 dni, podczas gdy w przypadku ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży, sprzedawca ma tylko 14 dni na ustosunkowanie się do złożonej przez nabywcę reklamacji. Jeśli termin ten zostanie przekroczony, z mocy ustawy, uznaje się, iż sprzedawca rozpatrzył reklamację klienta pozytywnie.
Jak to w waszym przypadku wyglądało czasowo jeśli chodzi o udzielenie klientowi odpowiedzi, zachowywaliście ten termin? Oczywiście nie jest on od Was do końca zależny, ale w/w ustawa nie pozwala na wydłużenie tego terminu.
Napisano 25 October 2008 - 19:56
Serwis wystawia ekspertyzę raczej w takim samym terminie, wiadomo - tutaj naprawy nie ma, ale jakieś testy muszą przeprowadzić. W chwili gdy telefon wróci, salon powinien wysłać maila wraz ekspertyzą do serwisu Playa z pytaniem na jaki telefon zostanie wymieniony, bo mając ekspertyzę na Twoją korzyść, wymiana jest pewna. U mnie V6 wymieniali na V9. Odpowiedź jest w ten sam dzień, a wtedy salon wysyła już komplet sprzedażowy z Twoim telefonem do Warszawki do Playa, który odsyła nowy teelfon w ciągu kilku dni. Dlatego też ważne jest, abyś oddał cały komplet wraz z pudełkiem i wszystkimi akcesoriami/instrukcjami - to przyspieszy decyzję. W ciągu 14 dni Ty masz być poinformowany o decyzji, co nie oznacza oczywiście, że to dotyczy już samej operacji wymiany.
08 Mar 2010 - 3 latka na forum!
Napisano 25 October 2008 - 20:12
Cytat
W ciągu 14 dni Ty masz być poinformowany o decyzji, co nie oznacza oczywiście, że to dotyczy już samej operacji wymiany.
Oczywiście, zgadzam się z tym i o to mi chodziło.
Wracając do sprawy "całego kompletu" to pomimo mojej sugestii, w salonie przyjęto mi tylko telefon, argumentując to procedurą. Ale dostarczyć je w późniejszym czasie do salonu to już chyba nie problem.
Napisano 25 October 2008 - 20:26
Ja a ekspertyze zawsze okolo 5 dni roboczych czekam. Oczywiscie to juz od mojego stosunku z klientem zalezy czy dzwonie, pisze i molestuje serwis, zeby sie jak najwczesniej dowiedziec decyzji, aby przekazac klientowi, w tym samym czasie mecze juz serwis P4, wysylajac skany dokumentacji i tylko na ekspertyze sie czeka.
do serwisu RR nie konieczne sa akcesoria, do serwisu Play konieczne. Tak więc mozesz/powinienes dosniesc je, przed wysylka do Warszawy.
do serwisu RR nie konieczne sa akcesoria, do serwisu Play konieczne. Tak więc mozesz/powinienes dosniesc je, przed wysylka do Warszawy.
Regret? That's fucked up word.
Napisano 30 October 2008 - 14:56
No to doczekałem się wyniku ekspertyzy:
Telefon wykazuje wskazane przez klienta zakłócenia w wyświetlaniu obrazu, dokonana ekspertyza i testy aparatu wykazały uszkodzenie płyty głównej. Usterka nie powstała z winy klienta.
Podsumowując, opłaca się korzystać z procedury niezgodności z umową, przy wcześniejszej naprawie gwarancyjnej w tym serwisie nie było mowy o uszkodzonej płycie głównej, a o "braku usterki". Teraz nagle poważne uszkodzenie, no cóż w końcu to nie oni ponoszą koszty wymiany.
Teraz mam do Was, drodzy Użytkownicy, pytanie: po odniesieniu wszystkich elementów zestawu i odesłaniu telefonu do serwisu Play, ile mnie więcej trwa cała procedura wymiany? Czy serwis Play może zakwestionować opinie serwisu Teleplan, albo dokonać własnej, na moją niekorzyść?
I teraz czy otrzymam nowy model tego telefonu, pytam się gdyż Motorola V6 nie jest już dostępna w sprzedaży.
Telefon wykazuje wskazane przez klienta zakłócenia w wyświetlaniu obrazu, dokonana ekspertyza i testy aparatu wykazały uszkodzenie płyty głównej. Usterka nie powstała z winy klienta.
Podsumowując, opłaca się korzystać z procedury niezgodności z umową, przy wcześniejszej naprawie gwarancyjnej w tym serwisie nie było mowy o uszkodzonej płycie głównej, a o "braku usterki". Teraz nagle poważne uszkodzenie, no cóż w końcu to nie oni ponoszą koszty wymiany.
Teraz mam do Was, drodzy Użytkownicy, pytanie: po odniesieniu wszystkich elementów zestawu i odesłaniu telefonu do serwisu Play, ile mnie więcej trwa cała procedura wymiany? Czy serwis Play może zakwestionować opinie serwisu Teleplan, albo dokonać własnej, na moją niekorzyść?
I teraz czy otrzymam nowy model tego telefonu, pytam się gdyż Motorola V6 nie jest już dostępna w sprzedaży.
Napisano 30 October 2008 - 15:35
sequlatin, nic się nie bój. Jak może Play zakwestionować ekspertyzę z APS? Dostaniesz propozycję wymiany na inny model ze względu na brak V6, pewnie będzie to U700 lub V9. Po wyslaniu przez salon kompletu sprzedażowego zazwyczaj do tygodnia oczekiwania.
08 Mar 2010 - 3 latka na forum!
Napisano 30 October 2008 - 18:39
sequlatin, możesz podać modele które Cię interesują. Konsultant wysyła w Twoim imieniu maila z zapytaniem czy któryś z wybranych przez Ciebie modeli byłby możliwy w ramach wymiany. Czekasz na odpowiedz z salonu co mozesz wybrac...wybierasz i czekasz az telefon przyjedzie na salon
Napisano 30 October 2008 - 18:55
Ok, dziękuję za pomoc, będę informował o postępach
Ostatnie pytanie: chodzi o te akcesoria nieszczęsne, pytałem się o nie, nie bez kozery.
Niestety zgubiła mi się ładowarka do tego telefonu, mam zastępczą (nieoryginalna), ale najczęściej ładowałem komórkę przez kabel USB. Czy mam opisać tę sytuację w momencie oddawania wszystkich elementów zestawu, czy po prostu oddać tak jak jest i czekać na odpowiedź? Czy może to wpłynąć na decyzję o wymianie.
Dodam, że uszkodzoną ładowarkę wyrzuciłem, bo to zbędny balast w domu
Niestety zgubiła mi się ładowarka do tego telefonu, mam zastępczą (nieoryginalna), ale najczęściej ładowałem komórkę przez kabel USB. Czy mam opisać tę sytuację w momencie oddawania wszystkich elementów zestawu, czy po prostu oddać tak jak jest i czekać na odpowiedź? Czy może to wpłynąć na decyzję o wymianie.
Dodam, że uszkodzoną ładowarkę wyrzuciłem, bo to zbędny balast w domu

Logowanie