Mój Play: wymiana telefonu na warunkach gwarancji - Mój Play

Skocz do zawartości

• (5 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

wymiana telefonu na warunkach gwarancji

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38
  • Rejestracja Tue, 21 Oct 08
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 21 October 2008 - 18:42

Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z szanownych użytkowników korzystał już w play z reklamacji telefonu, w której domagał się wymiany telefonu?

W moim przypadku telefon przeszedł już 4 naprawy gwarancyjne, niestety przez mój brak doświadczenia w przypadku pierwszego zgłoszenia nie wykonałem zdjęć problemów z wyświetlaniem obrazu na monitorze (wyłączanie się, dziwne artefakty, niereagowanie na działanie użytkownika) i serwis odesłał telefon z zapisem, że nie wykryto awarii.

W przypadku kolejnych awarii za każdym razem dołączałem komplet zdjęć z opisem usterki. Za każdym razem serwis postępował w sposób wręcz skandaliczny! Zamiast dokonać gruntownego przeglądu dokonywał tylko przywrócenia ustawień fabrycznych (raz "przeczyszczono folię mylar".

Problem z wyświetlaczem objawia się dopiero po kilku godzinach od włączenia telefonu, więc po przywróceniu ustawień fabrycznych i włączeniu telefonu może faktycznie przez chwilę, którą "testowali" telefon działał. Raz nawet wyświetlacz nie działał zaraz po odbiorze w salonie play, poprosiłem pracownika o poświadczenie tego na karcie naprawy.

Teraz zgodnie z zapisami gwarancji zażądałem wymiany telefonu i oczywiście dołączyłem zdjęcia. Teraz moje pytanie: czy serwis może pomimo mojego żądania dokonać naprawy telefonu i co wtedy mam zrobić? Nie przyjąć telefonu, złożyć reklamację? Czy ktoś w ogóle miał podobne doświadczenia przy wymianie telefonu?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694
  • Rejestracja Tue, 20 Mar 07
  • Miejscowość:Rybnik
  • Operator:Era
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 21 October 2008 - 19:23

sequlatin, nie jest tak. najpierw ekspertyza, że wada nie jest z twojej winy - potem wymiana. ale nie w serwisie a nazwijmy to u operatora. salon wszystko załatwia
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 19:49

@typ009 chyba coś mylisz - co ma operator do telefonu. Ja korzystam z gwarancji, a przedstawicielem gwaranta jest serwis a nie operator. Operator mógłby jedynie dokonać ekspertyzy gdybym korzystał z przepisów o szczególnych warunkach sprzedaży.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   RaptoR Ikona

• Philosoraptor
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2142
  • Rejestracja Sun, 04 Mar 07
  • Miejscowość:Warszawa
  • Zainteresowania:stuff
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Hero
  • Taryfa:Longplay Premium
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 21 October 2008 - 20:43

Owszem, sequlatin, masz racje.

Moge ci nieco poradzic, bo pomagalem juz trójce klientów w wymianie telefonu na nowy (zarowno ten sam - 6500sl, jak i inny model - z400 na l760, a nawet - na telefon innej firmy ku800 na l760) - podczas zgloszenia mniej wazne jest to, jakie masz dowody, albo co jest naprawde uszkodzone w telefonie - wazne jest, w jaki sposob sformulujesz swoje zadania i bedziesz zdecydowanie odmawial przyjecia tego telefonu, podtrzymujac swoje zadanie wymiany.

Taki tip - telefon w wiekszosci przypadkow wymienia serwis operatora, nie zas serwis, ktory dokonywal wymiany. W takim momencie Play bierze sprawe na swoje barki, odciazajac klienta i osobiscie dochodzi do porozumienia z serwisem.

A wymienic na nowy mozesz od momentu, kiedy telefon wrócił drugi raz z serwisu i usterka sie powtarza.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 20:48

RaptoR napisał:

Taki tip - telefon w wiekszosci przypadkow wymienia serwis operatora, nie zas serwis, ktory dokonywal wymiany. W takim momencie Play bierze sprawe na swoje barki, odciazajac klienta i osobiscie dochodzi do porozumienia z serwisem.

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Czy mógłbyś jednak rozwinąć powyżej zacytowany fragment gdyż nie za bardzo go rozumiem. To kto odpowiada za wymianę telefonu? Moja Motorola była 2 razy w Teleplanie i raz w RR serwis. Teraz o ile wiem trafiła drugi raz do RR serwis.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694

Napisano 21 October 2008 - 20:52

sequlatin, zaznaczyłem "nazwijmy to", miałem na myśli serwis operatora :P idąc dalej -> operator ? :P i już załatwiałem wymiane v9 na nową, z podobną wadą :P
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 20:58

Ok chyba rozumiem, piszecie, że salon wymienia telefon "od ręki" a potem sam załatwia to z serwisem danego telefonu, tak?

Jeśli tak to w moim przypadku było zgoła inaczej - Pani w punkcie play była wyjątkowo niemiła (playzone Poznań). Jak usłyszała o wymianie, to jej reakcja była następująca, cytuję: "niech Pan nie myśli, że Panu ktoś wymieni ten telefon ale próbować zawsze można, nie moja sprawa, że chce Pan korzystać przez połowę umowy z zastępczaka".

Upierałem się aby w protokole wpisać, iż żądam wymiany, ale Pani nie chciała o tym słyszeć - "tam można wpisać tylko opis usterki". Pomogło przywołanie kierownika salonu, ale nie był jakoś bardziej optymistyczny w stosunku do wymiany. Kazał jednak przygotować reklamacje według moich zaleceń i obecnie czekam na decyzję.

Właśnie takie zachowanie pracowników skłoniło mnie do zadania pytania na forum. Oczywiście w przypadku naprawienia telefonu odmówię przyjęcia i zażądam ponownie wymiany i tak do skutku.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694

Napisano 21 October 2008 - 21:01

salon nie wymienia na miejscu. tak jak napisałem powyżej:

1. ekspertyza z tytułu niezgodności z umową/rękojmia (najlepiej do teleplanu)
2. jeśli będzie na twoją korzyść to salon posyła to do serwisu operatora
3. serwis operatora podejmuje decyzje o wymianie oraz proponuje telefon
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   RaptoR Ikona

• Philosoraptor
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2142

Napisano 21 October 2008 - 21:03

RR Service oraz Teleplan to autoryzowane serwisy Motorolki, nie ma znaczenia, który serwis naprawia telefon, koszty napraw gwarancyjnych sa rozliczane z producentem - na podstawie wlasnie karty gwarancyjnej.

Rozwine w takim razie mysl - sprawa wymiany telefonu trwa dlugo. Duzo dluzej, niz twoje nerwy by wytrwaly. Telefon w sprawie wymiany laduje w serwisie Playa, gdzie jest ogladany i tam pada decyzja - bedzie wymiana, czy tez nie. Play wtedy oferuje od siebie telefony, ktore ma dostepne do tej procedury - zwykle jest to olbrzymia ilosc samsungów L760 i z tej puli proponuja wymiane. Jesli zas jest to inny telefon - proponuja ten wlasnie model, o ile jest dalej w sprzedazy. Jesli nie - proponuja L760. Po zatwierdzeniu przez klienta tej decyzji, serwis Playa zaczyna dochodzenie z serwisem (serwisami), ktorym sie nie udawalo to zrobic i po 3-4 miesiacach dopiero udaje im sie zdobyc mozliwosc naprawy pierwotnego telefonu (po wielokrotnych testach). Telefon po naprawie laduje w salonie w celu wykorzystania jako telefon zastepczy, albo jest wykorzystywany w firmie do celow wlasnych.

Wyjasnilem w miare jasno? :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 21:06

Tak, ale coraz bardziej staje się to dla mnie zagmatwane, skoro gwarantem jest Motorola, to dlaczego, za pośrednictwem swoich przedstawicieli (Teleplan i RRserwis) nie wymieniają telefonu klientowi, tylko jest to realizowane za pośrednictwem enigmatycznego "serwisu operatora".

A co jeśli nie będzie Motoroli V6 na wymianę i zaproponują mi L760? Nie zgodzę się (oczywista oczywistość) i co zostanę bez telefonu?

typ009 napisał:

1. ekspertyza z tytułu niezgodności z umową/rękojmia (najlepiej do teleplanu)

Ale ja nie korzystam z zapisów o niezgodności z umową czy rękojmi, ale gwarancji producenta.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   RaptoR Ikona

• Philosoraptor
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2142

Napisano 21 October 2008 - 21:12

sequlatin napisał:

skoro gwarantem jest Motorola, to dlaczego, za pośrednictwem swoich przedstawicieli (Teleplan i RRserwis) nie wymieniają telefonu klientowi, tylko jest to realizowane za pośrednictwem enigmatycznego "serwisu operatora".
Bo serwisy autoryzowane nie maja ograniczenia czasowego na testowanie telefonu, ktory wymieniaja co, w konsekwencji moze sie konczyc na kilkumiesiecznym braku telefonu. Serwis operatora podejmuje sie (albo nie) dokonczyc ta sprawe za klienta.

sequlatin napisał:

Ale ja nie korzystam z zapisów o niezgodności z umową czy rękojmi, ale gwarancji producenta.
Rekojmia jest i tak tylko i wylacznie w przypadku brania na telefonu na firme.

Nie martw sie, najwazniejsze jest to, zeby Play otrzymal od ciebie czytelna informacje, ze jestes oburzony :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 21:18

@RaptoR naprawdę dziękuję za poświęcony czas.

Przeanalizuję więc sytuację i poproszę o podpowiedź:

- obecnie sytuacja wygląda tak, iż telefon jest w RR Serwis, jutro postaram się dowiedzieć, jak wygląda sprawa "testowania", ale dodzwonić się tam nie sposób.

- załóżmy, że "testowanie" będzie trwało niemiłosiernie długo (powyżej miesiąca), to co mam w takiej sytuacji zrobić? Złożyć reklamację do Play z prośbą o rozpatrzenie tej sprawy przez ich serwis?

- a co jeśli serwis operatora mimo wykonanych zdjęć stwierdzi brak usterki, mam się odwoływać?

- i nie rozumiem dlaczego nie ma limitu czasu na rozpatrzenie reklamacji, w zapisach gwarancyjnych nie ma o tym mowy, więc chyba obowiązuje to co w karcie gwarancyjnej, a nie jakieś "wyższe przepisy" odnośnie wymiany, których nie znam.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694

Napisano 21 October 2008 - 21:18

sequlatin, ale żeś tej gwarancji uwziął, juje. rób jak chcesz stary, mówi ci sie jak to wygląda i tyle
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 21:20

typ009 nie obrażaj się :) - ja po prostu nie mogę skorzystać z zapisów o niezgodności z umową, gdyż wada nie ujawniła się w ciągu 6 miesięcy od zakupu sprzętu. Po prostu jeśli realizowałem cały czas naprawy poprzez gwarancję, to dlaczego skoro gwarant umożliwia wymianę telefonu, mam z tego nie skorzystać?

Poza tym to już post factum - skorzystałem z gwarancji i dlatego interesuje mnie procedura związana z gwarancją a nie niezgodnością z umową. ;)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694

Napisano 21 October 2008 - 21:24

sequlatin, ok. inaczej. załatwiłem wymiane V9 po trzech naprawach, 6 miesięcy już minęło. 4 raz poszła na eksperte z tytułu niezgodności, może być? :P
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 21:28

typ009 piszesz załatwiłem, ale co to oznacza? Jesteś pracownikiem Play, jeśli tak, to gdzie takich dobrych sprzedawców znaleźć? Te 6 miesięcy czekał klient na wymianę? Rozumiem, że 3 ekspertyzy wykazały, że nie należy się wymiana, tak? Zaczyna mnie to trochę przerastać i gubię się. Nie rozumiem bowiem jaką rolę odgrywa tu operator skoro w przypadku gwarancji pełni właściwie rolę kuriera i drukarki dokumentów?
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694

Napisano 21 October 2008 - 21:31

ta, jestem pracownikiem, ale od początku...

telefon był 3 razy bezskutecznie naprawiany. za 4 razem wysłałem go na ekspertyze z tytułu niezgodności z umową. wrócił po ok. 10 dniach, serwis stwierdził że usterka nie powstała z winy klienta. wtedy całą dokumentacje i ekspertyze skierowałem do serwisu playa, reszte on zrobił. reasumując, trwało to ok. 20 dni. klientka otrzymała nową V9.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 21:35

Chyba rozumiem, czyli w moim przypadku z RR serwis może wrócić tylko i wyłącznie ekspertyza, tak? I następnie pracownik (bez mojej wiedzy - nie burze się :) ) załatwia wymianę z enigmatycznym serwisem Play, tak? Jeśli tak, no to chyba mi to nie przeszkadza. W końcu i tak dostanę nowy telefon. A czy będzie to telefon z serwisu Play czy Motoroli, to już dla mnie mało ważne.

Dziękuję, za cierpliwość w wyjaśnianiu mi tej wiedzy tajemnej, niedostępnej dla mas :)
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   typ009 Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 2694

Napisano 21 October 2008 - 21:37

sequlatin, jeśli w zgłoszeniu złożonym w salonie zostało zaznaczone że ma być ekspertyza to będzie.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   sequlatin Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 38

Napisano 21 October 2008 - 21:42

nie, dokładny opis zgłoszenia wygląda następująco:

"zakłócenia w wyświetlaniu obrazu, przy wcześniejszych naprawach ekran w ogóle nie działał. Dokonano trzech napraw, telefon nadal niesprawny. Klient powołując się na warunki gwarancji, dokładnie pkt. 5.3, żąda wymiany telefonu na fabrycznie nowy model"
0

• (5 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »