- (5 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
wymiana telefonu na warunkach gwarancji
Napisano 21 October 2008 - 18:42
W moim przypadku telefon przeszedł już 4 naprawy gwarancyjne, niestety przez mój brak doświadczenia w przypadku pierwszego zgłoszenia nie wykonałem zdjęć problemów z wyświetlaniem obrazu na monitorze (wyłączanie się, dziwne artefakty, niereagowanie na działanie użytkownika) i serwis odesłał telefon z zapisem, że nie wykryto awarii.
W przypadku kolejnych awarii za każdym razem dołączałem komplet zdjęć z opisem usterki. Za każdym razem serwis postępował w sposób wręcz skandaliczny! Zamiast dokonać gruntownego przeglądu dokonywał tylko przywrócenia ustawień fabrycznych (raz "przeczyszczono folię mylar".
Problem z wyświetlaczem objawia się dopiero po kilku godzinach od włączenia telefonu, więc po przywróceniu ustawień fabrycznych i włączeniu telefonu może faktycznie przez chwilę, którą "testowali" telefon działał. Raz nawet wyświetlacz nie działał zaraz po odbiorze w salonie play, poprosiłem pracownika o poświadczenie tego na karcie naprawy.
Teraz zgodnie z zapisami gwarancji zażądałem wymiany telefonu i oczywiście dołączyłem zdjęcia. Teraz moje pytanie: czy serwis może pomimo mojego żądania dokonać naprawy telefonu i co wtedy mam zrobić? Nie przyjąć telefonu, złożyć reklamację? Czy ktoś w ogóle miał podobne doświadczenia przy wymianie telefonu?
Napisano 21 October 2008 - 20:43
Moge ci nieco poradzic, bo pomagalem juz trójce klientów w wymianie telefonu na nowy (zarowno ten sam - 6500sl, jak i inny model - z400 na l760, a nawet - na telefon innej firmy ku800 na l760) - podczas zgloszenia mniej wazne jest to, jakie masz dowody, albo co jest naprawde uszkodzone w telefonie - wazne jest, w jaki sposob sformulujesz swoje zadania i bedziesz zdecydowanie odmawial przyjecia tego telefonu, podtrzymujac swoje zadanie wymiany.
Taki tip - telefon w wiekszosci przypadkow wymienia serwis operatora, nie zas serwis, ktory dokonywal wymiany. W takim momencie Play bierze sprawe na swoje barki, odciazajac klienta i osobiscie dochodzi do porozumienia z serwisem.
A wymienic na nowy mozesz od momentu, kiedy telefon wrócił drugi raz z serwisu i usterka sie powtarza.
Napisano 21 October 2008 - 20:48
RaptoR napisał:
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Czy mógłbyś jednak rozwinąć powyżej zacytowany fragment gdyż nie za bardzo go rozumiem. To kto odpowiada za wymianę telefonu? Moja Motorola była 2 razy w Teleplanie i raz w RR serwis. Teraz o ile wiem trafiła drugi raz do RR serwis.
Napisano 21 October 2008 - 20:58
Jeśli tak to w moim przypadku było zgoła inaczej - Pani w punkcie play była wyjątkowo niemiła (playzone Poznań). Jak usłyszała o wymianie, to jej reakcja była następująca, cytuję: "niech Pan nie myśli, że Panu ktoś wymieni ten telefon ale próbować zawsze można, nie moja sprawa, że chce Pan korzystać przez połowę umowy z zastępczaka".
Upierałem się aby w protokole wpisać, iż żądam wymiany, ale Pani nie chciała o tym słyszeć - "tam można wpisać tylko opis usterki". Pomogło przywołanie kierownika salonu, ale nie był jakoś bardziej optymistyczny w stosunku do wymiany. Kazał jednak przygotować reklamacje według moich zaleceń i obecnie czekam na decyzję.
Właśnie takie zachowanie pracowników skłoniło mnie do zadania pytania na forum. Oczywiście w przypadku naprawienia telefonu odmówię przyjęcia i zażądam ponownie wymiany i tak do skutku.
Napisano 21 October 2008 - 21:01
1. ekspertyza z tytułu niezgodności z umową/rękojmia (najlepiej do teleplanu)
2. jeśli będzie na twoją korzyść to salon posyła to do serwisu operatora
3. serwis operatora podejmuje decyzje o wymianie oraz proponuje telefon
Napisano 21 October 2008 - 21:03
Rozwine w takim razie mysl - sprawa wymiany telefonu trwa dlugo. Duzo dluzej, niz twoje nerwy by wytrwaly. Telefon w sprawie wymiany laduje w serwisie Playa, gdzie jest ogladany i tam pada decyzja - bedzie wymiana, czy tez nie. Play wtedy oferuje od siebie telefony, ktore ma dostepne do tej procedury - zwykle jest to olbrzymia ilosc samsungów L760 i z tej puli proponuja wymiane. Jesli zas jest to inny telefon - proponuja ten wlasnie model, o ile jest dalej w sprzedazy. Jesli nie - proponuja L760. Po zatwierdzeniu przez klienta tej decyzji, serwis Playa zaczyna dochodzenie z serwisem (serwisami), ktorym sie nie udawalo to zrobic i po 3-4 miesiacach dopiero udaje im sie zdobyc mozliwosc naprawy pierwotnego telefonu (po wielokrotnych testach). Telefon po naprawie laduje w salonie w celu wykorzystania jako telefon zastepczy, albo jest wykorzystywany w firmie do celow wlasnych.
Wyjasnilem w miare jasno?
Napisano 21 October 2008 - 21:06
A co jeśli nie będzie Motoroli V6 na wymianę i zaproponują mi L760? Nie zgodzę się (oczywista oczywistość) i co zostanę bez telefonu?
typ009 napisał:
Ale ja nie korzystam z zapisów o niezgodności z umową czy rękojmi, ale gwarancji producenta.
Napisano 21 October 2008 - 21:12
sequlatin napisał:
sequlatin napisał:
Nie martw sie, najwazniejsze jest to, zeby Play otrzymal od ciebie czytelna informacje, ze jestes oburzony
Napisano 21 October 2008 - 21:18
Przeanalizuję więc sytuację i poproszę o podpowiedź:
- obecnie sytuacja wygląda tak, iż telefon jest w RR Serwis, jutro postaram się dowiedzieć, jak wygląda sprawa "testowania", ale dodzwonić się tam nie sposób.
- załóżmy, że "testowanie" będzie trwało niemiłosiernie długo (powyżej miesiąca), to co mam w takiej sytuacji zrobić? Złożyć reklamację do Play z prośbą o rozpatrzenie tej sprawy przez ich serwis?
- a co jeśli serwis operatora mimo wykonanych zdjęć stwierdzi brak usterki, mam się odwoływać?
- i nie rozumiem dlaczego nie ma limitu czasu na rozpatrzenie reklamacji, w zapisach gwarancyjnych nie ma o tym mowy, więc chyba obowiązuje to co w karcie gwarancyjnej, a nie jakieś "wyższe przepisy" odnośnie wymiany, których nie znam.
Napisano 21 October 2008 - 21:20
Poza tym to już post factum - skorzystałem z gwarancji i dlatego interesuje mnie procedura związana z gwarancją a nie niezgodnością z umową.
Napisano 21 October 2008 - 21:28
Napisano 21 October 2008 - 21:31
telefon był 3 razy bezskutecznie naprawiany. za 4 razem wysłałem go na ekspertyze z tytułu niezgodności z umową. wrócił po ok. 10 dniach, serwis stwierdził że usterka nie powstała z winy klienta. wtedy całą dokumentacje i ekspertyze skierowałem do serwisu playa, reszte on zrobił. reasumując, trwało to ok. 20 dni. klientka otrzymała nową V9.
Napisano 21 October 2008 - 21:35
Dziękuję, za cierpliwość w wyjaśnianiu mi tej wiedzy tajemnej, niedostępnej dla mas
Napisano 21 October 2008 - 21:42
"zakłócenia w wyświetlaniu obrazu, przy wcześniejszych naprawach ekran w ogóle nie działał. Dokonano trzech napraw, telefon nadal niesprawny. Klient powołując się na warunki gwarancji, dokładnie pkt. 5.3, żąda wymiany telefonu na fabrycznie nowy model"
- (5 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Logowanie