Mój Play: Problem z prowadzeniem rozmów i nkt nic nie robi. - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z prowadzeniem rozmów i nkt nic nie robi.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafciu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Rejestracja Fri, 17 Oct 08
  • Miejscowość:mazury

Napisano 17 October 2008 - 00:07

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie i mam nadzieje że moje kolejne posty to będzie pomoc innym a nie prośby.
A więc może od początku w grudniu ubiegłego roku ja i mój znajomy (wtedy jeszcze się nie znaliśmy h ah a) podpisaliśmy umowy o abonament Play i zakupiliśmy wraz z nim w salonie PLAY telefony Motorola V6maxx. No i oczywiście wszystko było ładnie pięknie obaj byliśmy zadowoleni telefony ok. takie jak chcieliśmy stawki jak i abonament pasujące dla nas wszystko ładnie śmigało aż do lutego tego roku kiedy to zaczęły się problemy. Dokładnie jeden problem a mianowicie podczas prowadzenia rozmowy nie zależnie kto do kogo dzwonił połączenie było nawiązywane ok i nie było przerywane a mimo to osoba przeciwna słyszała mnie z kilkusekundowymi przerwami co jakiś czas. Z początku myśleliśmy ze to chwilowe ale po kilku dniach stwierdziliśmy że nie. Więc postanowiłem zgłosić sprawę do PLAY. Oczywiście salon PLAY zwalił problem na telefon ja reszto też tak myślałem i oddałem go do serwisu gwarancyjnego i tak nasze telefony wędrowały aż do sierpnia tego roku 6 razy. Serwis stwierdził ze telefony są sprawne i wszelkie testy przechodzą tak jak się należy co potwierdził na piśmie. Podczas tych 6 naprawa na początku telefon był strojony programowany aż wreszcie serwis domyśli się wymienić płytę główną w moim jak i kolegi telefonie i oczywiście w dalszym ciągu potwierdził na piśmie że wszystko jest Ok jak należy. Ponieważ wszelkie starania serwisu nic nie pomogły jak i zgłoszenia do PLAY więc zaczęliśmy sami eksperymentować i analizować całą spraw doszliśmy do tego że problem nastał z momentem zmiany standardu przesyłu danych z GPRS na EDGE. A problem z rozmowami istnieje tylko i wyłącznie w naszym mieście i na naszych telefonach dokładnie na Motorolach Vmaxx. Wystarczy że wyjedziemy z pola zasięgu nadajnika z naszego miasta i wszystko jest Ok. i nie ważne jaki to jest nadajnik czy 2G czy 3G czy jest tam GPRS czy EDGE jest wszystko w porządku. Po dłuższej analizie stwierdziliśmy ze problem tkwi w nadajniku w naszym mieście , a nie w telefonach tym bardziej że koledze serwis zdjął simlocka i sprawdziliśmy telefon w innej sieci również pracują super. Ponieważ zgłoszenia do Play i do Motoroli nic nie dają zastanawiamy się co z tym można zrobić. Czy jest to podstawa do rozwiązania umowy
W obecnej chwili od lutego nic się nie zmieniło a na sprzedanych przez Play telefonach nie możemy korzystać z ich usług w swojej miejscowości . Co z tym można zrobić. Jest nas dwóch salon w naszym mieście również zainteresował się naszą sprawą ale jak twierdzi nic nie może zrobić.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Claudec Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 396
  • Rejestracja Fri, 23 Mar 07
  • Miejscowość:Łaziska Górne
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 17 October 2008 - 04:38

Ja bym sprzedal stary telefon na allegro i kupil nowy bo nic innego nie zrobisz...

Moj przypadek byl inny, podczas rozmowy telefon zmienial stacje BTS mimo ze przez okno
widze antene plusa, mam full zasieg w kazdym miejscu swojego mieszkania.
Co gorsze zasieg zmienial sie na BTS z Tychow (miasto oddalone o 20km) gdzie mialem 1 kreske zasiegu, jakosc rozmowy od razu sie pogarszala.
Zglaszalem sprawe w Play i tez bez powodzenia...

Obecnie mam SE k800i, telefon tez zmienia stacje BTS ale mam juz na to sposob.
Wymuszam polaczenie 3G, mam w sumie 2 do 4 kresek zasiegu i to przy oknie ale juz
nie zmienia BTSa :)
Nie wiem czy to wina mojego zamieszkania, mieszkam na 4 pietrze w bloku z oknami w kierunku na TYchy.
Pytalem kolege co mieszka 300 metrow odemnie czy tez ma ten problem ale odpowiedzial ze nie.
Obecny SE k800i lepiej sobie radzi z zmiana BTSa, szybciej loguje sie do stacji no i antene ma lepsza niz moj poprzedni SE T630
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   friend Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 794
  • Rejestracja Fri, 03 Aug 07
  • Miejscowość:Gdańsk
  • Zainteresowania:Bieganie, Rower, Morsowanie...
  • Telefon:Nokia E52
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 17 October 2008 - 12:11

Czasami tak miałem, że ciężko bylo ze mna rozmawiać (tak mówili rozmówcy), cos przerywało. jakosc fatalna. Telefon Nokia 6151.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafciu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 17 October 2008 - 13:24

Ja mam to cały czas od lutego od kiedy zmieniono przesył danych z GPRS na EDGE w moim mieście. Ja i kumpel cały czas mamy przerwy a naj gorsze jest to ze połączenie nie jest zrywane tylko gadka. Zastanawiam się nad napisaniem wypowiedzenia umowy z winy braku mozłiwości technicznych na świadczenie usługi ale jakoś marnie widze ze to przejdzie. Naj gorsze jest to że kara wynosi 1500zł za nie dotrzymanie umowy ale w tym wypadku czy będzie obowiązywać mże ktoś się wypowie, a wiem ze na tym forum sa ludzie którzy prowadzą salony PLAY.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarem Ikona

• king nothing!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2344
  • Rejestracja Sun, 04 Nov 07
  • Miejscowość:Nowy Sącz
  • Taryfa:Play Limitowany
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 17 October 2008 - 14:58

Rafciu, najpierw napisz reklamacje na problemy techniczne i niemozliwosc prowadzenia rozmow, P4 sie ustosunkuje do tego, potem najwyzej bedziesz rozwiazywac umowy, choc podstaw nie masz. Chesz linki do regulaminów - biblia praw i obowiązków abonenta.?

W reklamacji opisz ladnie miejscowosc, daty godziny takich problemów - zeby technikom pomoc jak najbardziej.

Domyślam się, ze jakis zgloszenia juz robiles, jaka byla odpowiedz P4?
Regret? That's fucked up word.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Claudec Ikona

• Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 396
  • Rejestracja Fri, 23 Mar 07
  • Miejscowość:Łaziska Górne
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)

Napisano 17 October 2008 - 17:50

Moze jednak lepiej sprawdzic opcje z innym telefonem?
Lepsze to niz placic 1500zl za zerwanie umowy, taki SE k800i kosztuje 450zl.
Wiem ze to koszta, stary telefon zawsze mozesz komus sprzedac.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   anubis17 Ikona

• Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 75
  • Rejestracja Sun, 02 Mar 08
  • Miejscowość:aaa

Napisano 17 October 2008 - 18:00

Jeżeli problem tkwi w nadajniku, to musi to być nadajnik Plusa, bo NodeB Playa nie obsługują EDGE ani GPRS. Play tu prawdopodobnie nic nie poradzi
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafciu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 17 October 2008 - 20:33

Tak anubis17 to jest nadajnik Plusa więc podejrzewam że zgłaszanie do Play nic nie da bo nawet jeśli Play będzie super uczciwy wobec mnie to zawsze sprawę zawalić może Plus i tyle.
Claudec to co proponujesz to by było najlepsze rozwiązanie i z takiego obecnie korzystam pożyczyłem od kumpla stary telefon i na nim akurat wszystko jest w porządku. No ale jak dla mnie nie jest to wyjście bo dlaczego mam wydawać pieniądze na zakup nowego telefonu ... jeden przecież juz kupiłem ... no nie, mało tego nie jest to jakiś tam z allegro tylko od Play więc jest to telefon pod konkretną sieć czyli Play to chyba powinien w niej działać. Te 1500zł kary to oczywiście jeśli rozwiązujesz umowę bez podstawnie.
Jarem oczywiście ze zgłaszałem ale Play albo zwalał winę na telefon albo tak mi odpisał jak ostatnio że szkoda gadać. Sprawa jest o tyle trudna że problem występuje tylko u użytkowników Motoroli V6 lub V9 w mojej miejscowości no mam jeszcze kontakt z gościem co ma ten sam problem w innej. Dlatego też łatwo jest Play zwalić winę na telefon a serwis zwala winę na sieć tylko że akurat serwis popiera to testami telefonu na piśmie. Jak możesz pomóc mi napisać taką reklamacje to będę wdzięczny no i te linki do wszelkich regulaminów też by się przydały.
Na koniec jeszcze dorzucę takie pytanko od kolegi mojego, a mianowicie ma on abonament za 50zł do końca umowy pozostał mu jeszcze rok czyli umowa trwa, czy w czasie trwania umowy może on zmniejszyć abonament na np. 30zł i ile wynosi opłata karna jeśli można w ogóle tego dokonać bo opłata pewnie jakaś jest.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarem Ikona

• king nothing!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2344

Napisano 17 October 2008 - 21:15

Rafciu, nie moze zmienic na niższy niż ma, chyba ze na umowie jest ze wzial 30 to moglby wrocic do takiej.
Przychodzi mi do glowy, ze moglbys sprobowac zrobic wymiane telefonu na inny o podobnych parametrach. Częsc podstawy do tego masz juz, bo telefon byl w serwisie kilka razy. Teraz (jezeli bylby niesprawny z jakiegos powodu) wysylasz na ekspertyze. 100% gwarancji nie ma, ale zawsze warto sprobowac.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafciu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 17 October 2008 - 22:24

Jarem co do wymiany to zgłaszałem ją jak telefon wrócił do mnie po piątej wizycie w serwisie ponieważ wrócił uszkodzony przez serwis niestety naprawiono mi tylko uszkodzenie, więc poszedłem dalej i sprawę zgłosiłem do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumentów do dziś Motorola nie odpowiedziała na pismo z prośbą wymiany telefonu jaki i ponaglenie pani Rzecznik. Paranoja totalna. Byłem bardzo zadowolony z telefonu jaki usług Play przez 2 miesiące reszta to szkoda gadać....
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarem Ikona

• king nothing!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2344

Napisano 17 October 2008 - 22:55

ale to sie nie przez Rzecznika zalatwia... jakkolwiek liczba wizyt w serwisie nie jest wymiarna skala, to przy ktorejs trzeba bylo wyslac na ekspertyze tylko, to ludzie w POS powinni wiedziec co robic i do kogo pisac..
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafciu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 17 October 2008 - 23:06

Przeprasza a co to ten POS...
Tylko co mi wymiana da tylko to że dostane nowy telefon bo żeby coś zmienić to mussiał bym dostać całkiem inny model... No wiesz Jarem nie każdy jest w takiej sytuacji no ja nie do końca wiedziałem i nadal wiem co z tym fantem zrobić
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarem Ikona

• king nothing!
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 2344

Napisano 17 October 2008 - 23:26

POS= punkt sprzedaży.

a to, że dostalbys inny model, jak juz mialbys dostac to raczej pewny jestem ;)

postaram sie jutro cos dowiedziec.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafciu Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 18 October 2008 - 21:33

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   friend Ikona

• Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 794
  • Rejestracja Fri, 03 Aug 07
  • Miejscowość:Gdańsk
  • Zainteresowania:Bieganie, Rower, Morsowanie...
  • Telefon:Nokia E52
  • Taryfa:Play Abonament

Napisano 03 November 2008 - 12:46

Mam podobne klopoty podczas rozmowy. Na poczatku jest dobrze z potem zaczyna sie zaniaknie rozmowcy, glos cichnie, staje sie niewyrazny !

Co jest grane ?
Telefon Nokia 6151.
0

Strona 1 z 1