Mój Play: Synchronizacja Sunbird za pomocą FinchSync / poradnik - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Synchronizacja Sunbird za pomocą FinchSync / poradnik

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mkdexter Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Rejestracja Mon, 07 Apr 08
  • Miejscowość:okolice VaVaTown

Napisano 09 April 2008 - 15:24

Znalazłem (podobno) dobry program i co ważne darmowy do synchronizacji z kalendarzem Mozilli czyli Sunbirdem.

http://www.finchsync...nloadlinks.html?

Na stronie autor podaje How to, ale pomyślałem, że w skróconej formie przybliżę jak to zrobić po polsku.

1. Pobieramy program na PC: http://www.finchsync...s/FinchSync.jar (do odpalenia potrzebna nam będzie konsola Java)
2. Pobieramy program na nasz telefon: http://www.finchsync...FinchSyncSP.cab
===================================
3. Odpalamy plik FinchSync.jar na naszym komputerze (w między czasie możemy już wrzucić plik FinchSyncSP.cab na telefon, ale programu na telefonie nie musimy jeszcze odpalać).
4. Przechodzimy do konfiguracji,

4.1
File->Server Configuration
Http - Port: 8080 (ja wpisałem 8087 bo wywalało mi błędy)
Login: np. Tomasz01 (musi być 8 znaków)
Password: np. 12345678 (musi być 8 znaków)
Pwd. confirm: np. 12345678 (musi być 8 znaków)
i klikamy OK

4.2 Przechodzimy do zakładki Sync Sources i klikamy Add aby dodać ścieżkę do pliku (tam sobie wybieramy czy to będzie synchronizacja z Sunbirdem czy czymś innym).

4.3 Jak pkt 4.2 mamy za sobą, to przechodzimy do ostatniej zakładki (Clients) i dodajemy klienta (klikamy Add). Tak jak pokazują pola, wymyślamy sobie nazwę klienta (te dane potem wklepujemy w telefonie - tym klientem będzie telefon). Jak wypełnimy pola (tutaj chyba wymagane jest podawanie nazw 6 znakowych), to możemy wyłączyć i włączyć ponownie program.

5. Odpalamy zainstalowany program w telefonie, klikamy na prawy klawisz funkcyjny aby przejść do konfiguracji (Config). Wybieramy następnie 1. Server potem Menu->Add.

Serve name: (nazwę serwera spisujemy z dolnego paska (bar) programu FinchSync na komputerze, trzeba wpierw wejść w zakładkę Activity)
Host/IP: (także z tego paska co powyżej spisujemy nr IP)
Port: 8080 (lub inny jeżeli podaliście inny w konfiguracji programu na komputerze)
Login: (nazwa klienta, którego wcześniej dodaliśmy w programie na komputerze)
Password: (hasło tegoż klienta, którego wcześniej dodaliśmy w programie na komputerze)

6. Potwierdzamy Done, aż pojawi się przycisk Sync i klikamy na niego.

Synchronizacja może nie dojść do skutku, jeżeli blokować będzie ją Firewall - albo go tak skonfigurujemy, że nie będzie przeszkadzał, albo na czas aktualizacji go wyłączymy.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ddluk Ikona

• Pociskacz
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 2479
  • Rejestracja Thu, 04 Jan 07
  • Miejscowość:Gliwice
  • Operator:PLAY
  • Telefon:BlackBerry 9800, Palm Pre 2, Motorola Flipout
  • Taryfa:One Play
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 09 April 2008 - 22:29

Bardzo ciekawe ;) super opis
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mkdexter Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Rejestracja Mon, 07 Apr 08
  • Miejscowość:okolice VaVaTown

Napisano 10 April 2008 - 10:48

Ważne by przed synchronizacją odpalić Microsoft ActiveSync.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

• Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384
  • Rejestracja Sun, 04 Feb 07
  • Miejscowość:Jankowice
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:One Play

Napisano 10 April 2008 - 11:47

no to proponuję przykleić :-)
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysiek_s Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja Mon, 01 Dec 08
  • Miejscowość:wwa

Napisano 01 December 2008 - 01:27

mkdexter napisał:

3. Odpalamy plik FinchSync.jar na naszym komputerze

mkdexter napisz proszę krok po kroku łopatologicznie jak się odpala plik .jar na PC, bo się z tym morduję już trzeci dzień. Mam javę suna. Podrafię odpalić konsolę pod explorerem, ale nie ma tam funkcji instalacji. Z wiersza poleceń (a właściwie "wyszukaj" - mam vistę) po wpisaniu "java -jar finchsync.jar" lub "java finchsync.jar" polawia się tylko na sekundę czarne okienko z białymi literkami i nic więcej się nie dzieje. Po kliknięciu w ikonę java w panelu sterowania mam do dyspozycji ustawienia, ale nie widzę instalacji. Po kliknięciu w .jar - komputer pyta czym ma otworzyć.
Pomocy.

pzdr
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   jacusb Ikona

• Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9
  • Rejestracja Fri, 09 Jan 09
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 15 January 2009 - 11:40

krzysiek_s napisał:

Z wiersza poleceń (a właściwie "wyszukaj" - mam vistę) po wpisaniu "java -jar finchsync.jar" lub "java finchsync.jar" polawia się tylko na sekundę czarne okienko z białymi literkami i nic więcej się nie dzieje.

Nie mam wisty, ale w xp jest coś takiego jak "cmd"/"commandline"/"wiersz poleceń"/"konsola" (różnie to jest nazywane) . Odpal to i wpisz "echo %java_home%". Jeżeli nie wyipisze ci się ścieżka do javy to znaczy, ze nie masz jej zainstalowanej.

Po zainstalowaniu javy, przejdź w command lin'ie do katalogu, gdzie masz plik finchsync.jar i odpal "java -jar finchsnc.jar", powinno działać. Jeżeli nadal będą błędy to napisz co wyśweitliło Ci się na konsoli.
0

Strona 1 z 1