Znalazłem (podobno) dobry program i co ważne darmowy do synchronizacji z kalendarzem Mozilli czyli Sunbirdem.
http://www.finchsync...nloadlinks.html?
Na stronie autor podaje How to, ale pomyślałem, że w skróconej formie przybliżę jak to zrobić po polsku.
1. Pobieramy program na PC: http://www.finchsync...s/FinchSync.jar (do odpalenia potrzebna nam będzie konsola Java)
2. Pobieramy program na nasz telefon: http://www.finchsync...FinchSyncSP.cab
===================================
3. Odpalamy plik FinchSync.jar na naszym komputerze (w między czasie możemy już wrzucić plik FinchSyncSP.cab na telefon, ale programu na telefonie nie musimy jeszcze odpalać).
4. Przechodzimy do konfiguracji,
4.1
File->Server Configuration
Http - Port: 8080 (ja wpisałem 8087 bo wywalało mi błędy)
Login: np. Tomasz01 (musi być 8 znaków)
Password: np. 12345678 (musi być 8 znaków)
Pwd. confirm: np. 12345678 (musi być 8 znaków)
i klikamy OK
4.2 Przechodzimy do zakładki Sync Sources i klikamy Add aby dodać ścieżkę do pliku (tam sobie wybieramy czy to będzie synchronizacja z Sunbirdem czy czymś innym).
4.3 Jak pkt 4.2 mamy za sobą, to przechodzimy do ostatniej zakładki (Clients) i dodajemy klienta (klikamy Add). Tak jak pokazują pola, wymyślamy sobie nazwę klienta (te dane potem wklepujemy w telefonie - tym klientem będzie telefon). Jak wypełnimy pola (tutaj chyba wymagane jest podawanie nazw 6 znakowych), to możemy wyłączyć i włączyć ponownie program.
5. Odpalamy zainstalowany program w telefonie, klikamy na prawy klawisz funkcyjny aby przejść do konfiguracji (Config). Wybieramy następnie 1. Server potem Menu->Add.
Serve name: (nazwę serwera spisujemy z dolnego paska (bar) programu FinchSync na komputerze, trzeba wpierw wejść w zakładkę Activity)
Host/IP: (także z tego paska co powyżej spisujemy nr IP)
Port: 8080 (lub inny jeżeli podaliście inny w konfiguracji programu na komputerze)
Login: (nazwa klienta, którego wcześniej dodaliśmy w programie na komputerze)
Password: (hasło tegoż klienta, którego wcześniej dodaliśmy w programie na komputerze)
6. Potwierdzamy Done, aż pojawi się przycisk Sync i klikamy na niego.
Synchronizacja może nie dojść do skutku, jeżeli blokować będzie ją Firewall - albo go tak skonfigurujemy, że nie będzie przeszkadzał, albo na czas aktualizacji go wyłączymy.
Strona 1 z 1
Synchronizacja Sunbird za pomocą FinchSync / poradnik
Napisano 01 December 2008 - 01:27
mkdexter napisał:
3. Odpalamy plik FinchSync.jar na naszym komputerze
mkdexter napisz proszę krok po kroku łopatologicznie jak się odpala plik .jar na PC, bo się z tym morduję już trzeci dzień. Mam javę suna. Podrafię odpalić konsolę pod explorerem, ale nie ma tam funkcji instalacji. Z wiersza poleceń (a właściwie "wyszukaj" - mam vistę) po wpisaniu "java -jar finchsync.jar" lub "java finchsync.jar" polawia się tylko na sekundę czarne okienko z białymi literkami i nic więcej się nie dzieje. Po kliknięciu w ikonę java w panelu sterowania mam do dyspozycji ustawienia, ale nie widzę instalacji. Po kliknięciu w .jar - komputer pyta czym ma otworzyć.
Pomocy.
pzdr
Napisano 15 January 2009 - 11:40
krzysiek_s napisał:
Z wiersza poleceń (a właściwie "wyszukaj" - mam vistę) po wpisaniu "java -jar finchsync.jar" lub "java finchsync.jar" polawia się tylko na sekundę czarne okienko z białymi literkami i nic więcej się nie dzieje.
Nie mam wisty, ale w xp jest coś takiego jak "cmd"/"commandline"/"wiersz poleceń"/"konsola" (różnie to jest nazywane) . Odpal to i wpisz "echo %java_home%". Jeżeli nie wyipisze ci się ścieżka do javy to znaczy, ze nie masz jej zainstalowanej.
Po zainstalowaniu javy, przejdź w command lin'ie do katalogu, gdzie masz plik finchsync.jar i odpal "java -jar finchsnc.jar", powinno działać. Jeżeli nadal będą błędy to napisz co wyśweitliło Ci się na konsoli.
Strona 1 z 1

Logowanie