Mój Play: Długość SMS a polskie znaki - Mój Play

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Długość SMS a polskie znaki

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Martwypies Ikona

  • Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja czw, 27 wrz 07
  • Miejscowość:morze widzę

Napisano 26 listopad 2007 - 21:05

Jeden problem:

Czasami gdy wysyłam SMS i to wcale nie długie (ciut ponad 70 znaków - czyli jedno pełne zdanie) to "KUćwiartka" mi go dzieli i wysyła jako dwa. Kto mi wytłumaczy kiedy się tak dzieje, dlaczego i co przestawić żeby tak nie było.

Jak ustawić 'kodowanie znaków' (auto, alfabet domyślny czy unicode) i jak ustawić 'wyślij długi sms jako' (kilka smsów czy mms) Co znaczy wyślij długi SMs jako MMS ? Nie rozumiem jak długie zdanie może być wysłane jak mms.
Czy jest możliwe korzystanie ze słownika T9 bez kary w postaci dzielenia smsów?

Pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

  • Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384
  • Rejestracja nie, 04 lut 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Jankowice
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:One Play

Napisano 26 listopad 2007 - 22:14

nie używaj polskich znaków diakrytycznych i jeden sms będzie wtedy liczyć 160 znaków. Używanie polskich ogonków skraca smsa i jeżeli jest dłuższy to dzieli go na kilka
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lothalev Ikona

  • Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 60
  • Rejestracja śro, 03 paź 07
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 27 listopad 2007 - 08:05

Nemo napisał:

nie używaj polskich znaków diakrytycznych i jeden sms będzie wtedy liczyć 160 znaków. Używanie polskich ogonków skraca smsa i jeżeli jest dłuższy to dzieli go na kilka


Ale KU250 ma bardzo fajna opcje, ktora umozliwia usuniecie polskich krzaczkow zaraz przed wyslaniem wiadomosci - wystarczy ustawic kodowanie znakow na "alfabet domyslny".
MMS nie ma takiego ograniczenia, mozesz wiec wlaczyc druga opcje (dlugi sms jako mms) i po klopocie. U mnie niestety tak nie moge, bo nie wszyscy znajomi maja telefon z obsluga mms
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   SuperNEO Ikona

  • Miss Uninversum
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1506
  • Rejestracja pią, 09 mar 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa
  • Operator:PLAY
  • Telefon:HTC Sensation
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 27 listopad 2007 - 10:08

No i nowe symbiany też mają już takie opcje. Jak wgram nowe oprogramowanie to sprawdzę jak działa
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Martwypies Ikona

  • Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 23
  • Rejestracja czw, 27 wrz 07
  • Miejscowość:morze widzę

Napisano 27 listopad 2007 - 12:27

Dzięki działa, trzeba było ustawić na "alfabet domyślny" a nie auto.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --



#6 Użytkownik nie jest zalogowany   SuperNEO Ikona

  • Miss Uninversum
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1506
  • Rejestracja pią, 09 mar 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa
  • Operator:PLAY
  • Telefon:HTC Sensation
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 27 listopad 2007 - 12:36

Ok to zamykam jak sprawa została wyjaśniona. Jeżeli będziesz mieć jakieś pytania to na PW
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych