Mój Play: zablokowana karta sim - Mój Play

Skocz do zawartości

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

zablokowana karta sim

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zuk Ikona

  • Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja śro, 21 lis 07
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 listopad 2007 - 01:30

Witam może ktoś jest w stanie mi pomóc nie do końca wiem jak ale zablokowałem kartę sim (PLAY na kartę)w telefonie i zgłasza sie żądanie kodu odblokowania pin1... Wszystkie papiery od zakupionej karty poszły do śmieci :cry: , czy istnieje możliwość odblokowania karty w takiej sytuacji? Z góry dzięki za pomoc...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Marudok Ikona

  • Leniwiec
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 65
  • Rejestracja sob, 16 cze 07
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 21 listopad 2007 - 05:43

jedyne wyjscie to chyba pojscie do Playa...
oni powinni ci pomoc
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   P3dr0s Ikona

  • Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 188
  • Rejestracja pon, 03 wrz 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Olsztyn City
  • Operator:PLAY
  • Telefon:HTC Hero
  • Taryfa:One Play
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 21 listopad 2007 - 07:58

Tak mi się wydaje, że sprawa będzie możliwa do załatwienia, przy zarejestrowanej karcie. Ale to tylko moje wywody
---------- P3dr0s ----------
co słońce ma w ziarenkach

Mój blog - Jak Parkujesz
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   DaNTe Ikona

  • Wyrywacz
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 4245
  • Rejestracja czw, 10 maj 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Rybnik/Dzimierz
  • Zainteresowania:to i tamto....i jeszcze to
  • Operator:PLAY
  • Telefon:komórkowy, paletka
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 21 listopad 2007 - 08:33

Jezeli karta jest zarejestrowana bedzie mozna wymienic na nowa...jezeli nie hmm potrzebujesz kod PUK zeby zarejestrowac ta karte :) kod PUK znajdziesz w smieciach z papierkami z karty :)
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   misioooo Ikona

  • Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 477
  • Rejestracja śro, 26 wrz 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Wrocław
  • Operator:PLAY
  • Telefon:HTC Trinity, HTC Touch Dual
  • Taryfa:Inna
  • Internet w Play?:Tak

Napisano 21 listopad 2007 - 08:35

DaNTe a kodu PUK nie da się odzyskać poprzez zgłozenie lub w salonie poprzez kontakt z SS?

W Plusie można PUK odzyskać jak jest numer zarejestrowany... Przynajmniej zwykle się udaje ;)
0

#0 Bot Reklamowy

  • Reklama
  • Grupa Reklama

Napisano --



#6 Użytkownik nie jest zalogowany   DaNTe Ikona

  • Wyrywacz
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 4245
  • Rejestracja czw, 10 maj 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Rybnik/Dzimierz
  • Zainteresowania:to i tamto....i jeszcze to
  • Operator:PLAY
  • Telefon:komórkowy, paletka
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 21 listopad 2007 - 08:42

misioooo, a moze by sie i dalo ;)
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

  • Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384
  • Rejestracja nie, 04 lut 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Jankowice
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:One Play

Napisano 21 listopad 2007 - 10:26

da się odzyskać kod puk. konsultant na CC zada masę dziwnych pytań i poda kod
Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   SuperNEO Ikona

  • Miss Uninversum
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1506
  • Rejestracja pią, 09 mar 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa
  • Operator:PLAY
  • Telefon:HTC Sensation
  • Taryfa:Play Fresh(pre-paid)
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 21 listopad 2007 - 12:58

Tak samo jak w Erze. Konsultant zacznie zadawać różne pytania typu:
- Najczęstrzy numer na jaki się dzwoniło
- Stan konta (w miarę poprawna odpowiedź)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   konrad604 Ikona

  • Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 199
  • Rejestracja nie, 23 wrz 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:lokalhost
  • Operator:Era
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 21 listopad 2007 - 13:16

na stronie zaloguj sie i masz podglad danych - tam jest kod puk.
Dołączona grafika
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   dARYl Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 899
  • Rejestracja nie, 07 sty 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Poznań
  • Operator:Era
  • Taryfa:Mix w Play

Napisano 21 listopad 2007 - 13:20

konrad604, jest tam, jak karta jest zarejestrowana. W przeciwnym wypadku nie ma.
<script src="https://www.blue.pl/echoBanner?idAgent=MjM3MjE=&idBanner=MTE=&idUser=NjY="></script>
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

  • Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384
  • Rejestracja nie, 04 lut 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Jankowice
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:One Play

Napisano 21 listopad 2007 - 13:21

jeżeli nie jest zarejestrowany w systemie to nie ma podglądu na playmobile.pl - chyba że coś się zmieniło. Ostatnio chciałem coś takiego zrobić klientowi i nie udało się
Dołączona grafika
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   shymz Ikona

  • Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 356
  • Rejestracja wto, 03 lip 07
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 21 listopad 2007 - 15:51

Nemo napisał:

da się odzyskać kod puk. konsultant na CC zada masę dziwnych pytań i poda kod


Nie poda, niezarejestrowany, to najpierw się zarejestrować, a później dopiero można coś zgłaszać (jak na przykład zagubienie PUK).

Taki jest regulamin i tyle!
1. Użyj "szukaj"
2. Czytaj playmobile.pl --> regulaminy
3. Użyj google/wiki
4. Użyj mózgu
5. Jeżeli 4 powyższe nie przyniosły efektu powtórz
6. Kliknij na nowy temat
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

  • Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384
  • Rejestracja nie, 04 lut 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Jankowice
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:One Play

Napisano 21 listopad 2007 - 16:29

shymz, jak to nie podają? odzyskałem tak kilkanaście kodów PUK - wszyscy CI klienci po prostu wyrzucili lub zgubili kod PUK. I tak powinno być że CC powinno podać kod PUK jeżeli karta sim jest niezarejestrowana - co innego jeżeli karta jest zarejestrowana to wtedy konsultant powinien podać kod PUK jedynie po pozytywnej weryfikacji danych osobowych i hasła
Dołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   pigus Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 905
  • Rejestracja czw, 08 mar 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Playowo
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 21 listopad 2007 - 16:38

Potwierdzam
08 Mar 2010 - 3 latka na forum!
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   potargany Ikona

  • Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 460
  • Rejestracja pią, 16 mar 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Poznan-Lubon
  • Zainteresowania:reklama/psychologia
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Motorola Defy
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 21 listopad 2007 - 16:40

hmm

i tak i nie

ja podalem kod PUK za zgoda HD
ale przykladowo ktos zagubil karte z naprawde super numerem - jakis cwaniak ja znajduje ( wklada do telefonu ) odpala - dzwoni na CC i prosi o kod PUK - bo chce zarejestrowac ;) "nowy" konsultant pewnie mu da - ale stary wyga SHYMZ powie - tu jest polska ni ma lekko
Dołączona grafika
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   pigus Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPipPip
  • Grupa Pracownicy Play
  • Postów 905
  • Rejestracja czw, 08 mar 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Playowo
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:Play Limitowany

Napisano 21 listopad 2007 - 16:47

ALe nikt nie podaje na prośbę, weryfikacja następuje po szczegółowych pytaniach, na które znalazca nie bedzie znał odpowiedzi, bo karty nie uzywa.
08 Mar 2010 - 3 latka na forum!
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   potargany Ikona

  • Play boy
  • PipPipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 460
  • Rejestracja pią, 16 mar 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Poznan-Lubon
  • Zainteresowania:reklama/psychologia
  • Operator:PLAY
  • Telefon:Motorola Defy
  • Taryfa:Play Abonament
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 21 listopad 2007 - 16:51

stan konta - moze sprawdzic
a 3 sms moze wyslac do kogos - jak bedzie kasa
to samo sie tyczy polaczen

zreszta sa jakies nowe procedury na CC - zreszta mi to tito ( siedze na BO - I i II biznes )
Dołączona grafika
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   zuk Ikona

  • Kotleciarz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja śro, 21 lis 07
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 listopad 2007 - 19:02

hmm... byłem w play'u powiedzieli że jeżeli nie zarejestrowałem karty to nie mogą mi pomóc :|
dzięki wszystkim za pomoc!
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Nemo Ikona

  • Tubylec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Obsługa forum
  • Postów 1384
  • Rejestracja nie, 04 lut 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Jankowice
  • Operator:PLAY
  • Taryfa:One Play

Napisano 21 listopad 2007 - 20:01

zadzwoń na 790 500 500 - konsultant powinien Ci pomóc i podać puk
Dołączona grafika
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   P3dr0s Ikona

  • Klikacz
  • PipPip
  • Grupa Vip
  • Postów 188
  • Rejestracja pon, 03 wrz 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Olsztyn City
  • Operator:PLAY
  • Telefon:HTC Hero
  • Taryfa:One Play
  • Internet w Play?:Nie

Napisano 22 listopad 2007 - 08:20

zuk, a jednak moje na wierzchu - tak to jest jak się zbyt szybko "sprząta" ;)
---------- P3dr0s ----------
co słońce ma w ziarenkach

Mój blog - Jak Parkujesz
0

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych